Testvértelepülések

 

  Községi Étkezde
 

Cím: 3921 Taktaszada, Petőfi u.24.sz.
Működtető: Községi Önkormányzat
Vezető: Szabó Gyuláné
Telefon: +36-70-330-58-54
Fő tevékenység: Közellátás
Nyitva tartás: Hétfőtől-Péntekig: 07.00-15.00

A község étkezdéje 2007 évben kívül, belül teljeskörűen felújításra került. A konyha a település valamennyi intézménye, valamint az arra rászorulók étkezési ellátását biztosítja. Taktaszada önkormányzatának, civilszervezeteinek, illetve a település lakóinak családi rendezvényeire is megrendelés esetén a konyha vállalja az étkezési szolgáltatások teljesítését.

  Temető, ravatalozó, urnafal, lélekharang
Mikor 1717-ben megalakult a taktaszadai református egyház, az egyik birtokos: Nyári Zsigmond jó 5 köblös földet adományozott az egyháznak temető céljára. Ezt használták egészen 1811 április 25-ig, amíg betelt sírhalmokkal a temető. Ekkor Zábráczky Prépos a temetőt elkérte az egyháztól, s abból virágoskertet és udvart csináltatott. Helyette a saját kenderföldjéből 2 köblös földet adott, melybe 1811 április 27-én kezdett temetkezni az egyház. 1814-ben Zábráczky Prépos a temető egyik végén kőkeresztet csináltatott, és attól kezdve e köré temetkeztek a gyér számú római katolikusok. 1842-ben tagosítás alkalmával az egyháznak 2 köblös földet mértek ki a temető részére, a régi temető szomszédságában. A temetőt kezdettől-kezdve körül árkolták, zöld növényzet és valami élő ösvény is volt mindíg körülötte. 1846-ban elhatározta a szadai református asszonyok bibliaköre, hogy a temető körülkerítését szorgalmazni fogja, és a temető rendszeres gondozását megkezdi. Később fából ravatalozót építettek. Kis idő elteltével már láthatóvá vált a két vallásra osztódott temető. Az 1960-as évre már számos sírkő emelkedett a sírhantok helyére. 1999-ben ravatalozó épült szélfogóval és ebben az évben a temető utakat is kiépítették. 2001-ben elkészült az új temető kerítése, és az autóbeállók aszfaltozása. 2009-ben került sor az urnafal átadására.
2011-ben Filep András polgármester főtámogatásával, több adakozó hozzájárulásával elkészült a lélekharang, melyet Balázs István máramarosi lakos készített.(lábainak mérete 6 méter, kupolája 3 méter) A lélekharangot Kecskés László káplán atya mindenszentek napján szentelte fel.

2017 év


 


Filep András
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2020 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.