 |
|
Receptklub |
 |
|
Tavaszi
saláta |
Hozzávalók
10dkg répa, 6dkg petrezselyem gyökér, 15dkg uborka,
3-4 ek. olaj, 1/4 fejes saláta, 1citrom leve, só
|
Elkészítés:
A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk
és megmossuk.A kígyóuborkát megmossuk és a zöldségeket vágjuk
6-8 cm hosszú 2-3mm vastag hasábokra. Az átszűrt citromléből,
olajból kevés sóval készítsünk öntetet és ezzel a saláta
alap anyagait keverjük össze. Jól hűtsük le.
|
Retek
és sárgarépa saláta |
Hozzávalók
2 csomag retek, 1 kis fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa,
1 citrom, 1 ek.olaj, cukor, só |
Elkészítés
Meghámozzuk a retket, majd vékony szeletekre vágjuk a sárgarépát
lereszeljük és a hagymát finomra vágjuk. Az egészet jól
összekeverjük olajjal, sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.
Hullám
saláta |
Hozzávalók
1db fejes saláta, 20 dkg uborka, 20dkg paradicsom,
2 nagy fej lilahagyma, só, őrölt fehér bors, 2ek.napraforgó
olaj, 1 csomó petrezselyem |
Elkészítés
A salátákat megmossuk, leveleire tépkedjük, lecsorgatjuk.
Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magjait
kávéskanállal kikaparjuk, és vékonyan felkarikázzuk.
Megmosott, megtisztított paradicsomot és a hagymát
felkarikázzuk.
Tálalás előtt óvatosan összekeverjük a kevés sóból,
borsból olajból és finomra vágott petrezselyemből
készült öntettel. Elsősorban előételként kínáljuk.
|
Savanyú
káposzta saláta |
Hozzávalók
1kg savanyú káposzta, 3db alma, 1 fej lilahagyma,
fél dl olaj, 1 citrom leve, köménymag |
Elkészítés
Az almát négybe vágjuk, kivágjuk a magházat éa a negyedeket
szeleteljük. A lilahagymát durvára vágjuk. A káposztát
tálba tesszük, rű az almát, hagymát. Köménymaggal
szórjuk, olajjal és citromlével locsoljuk, lazán összekeverjük.
Legalább 3 órát pihenni hagyjuk. |
Olcsó
tésztasaláta |
Hozzávalók
Fél zacskó orsótészta, 5dkg sonka felvágott, 5dkg
füstölt eidami sajt, 2 főtt tojás, 2 paradicsom, 10dkg
uborka, 1paprika, 2pohár natúr joghurt, majonéz, 2csepp
citromlé, 1kk mustár, 1 kk bors |
Elkészítés
A tésztát kifőzzük. Amíg fő a tészta, összekeverjük
a joghurtot a majonézzel, mustárral, citromlével és
a borssal - erre mondom azt, hogy ízlés szerint, mert
van aki borsosabban vagy majonézesebben szereti. Felvágjuk
a további hozzávalókat kis kockákra és csíkokra. Ezeket
a hozzávalókat beleforgatjuk a joghurtos öntettbe.
A tésztát leszűrjük, megvárjuk míg kihűl, majd belekeverjük
a joghurtos, zöldséges öntetbe. |
Görög
saláta |
Hozzávalók
6
közepes méretű paradicsom 1/2 kígyóuborka, 16-20 fekete
olajbogyó, 200 g feta sajt, 1 db lilahagyma, olívaolaj,
oregánó |
Elkészítés
A paradicsomokat félbe, majd negyedekre vágjuk, az
uborkát szeleteljük. A feta sajtot egyforma kockákra
vágjuk, a lilahagymát szeleteljük. Tálba tesszük a
hozzávalókat, olívaolajjal locsoljuk és morzsolt oregánóval
hintjük. |
Amerikai
káposzta saláta |
Hozzávalók
1 db kis fej káposzta, Hiba! A hiperhivatkozás érvénytelen.2
db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db kis fej vöröshagyma,
1 adag majonéz 1 db tejföl, 1/4 tk durvára tört bors,
1 tk só, 2 tk cukor, 1/2 db citrom leve. |
Elkészítés
A gyökérzöldségeket és a hagymát meghámozzuk, a káposzta
külső leveleit eltávolítjuk és valamennyi zöldséget
nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk és
állni hagyjuk. Eközben elkészítjük 1 tojás sárgájából
a majonézt és a fűszerekkel ízesítve, a tejföllel
tartármártást készítünk belőle. A besózott zöldségeket
jól kifacsarjuk és összekeverjük a mártással. Pár
órára behűtjük, hogy az ízei összeérjenek. |
Reform
gyümölcssaláta |
Hozzávalók
25 dkg eper, 1 narancs, 1 banán, 1 alma, 1 evőkanál
méz, őrölt szegfűszeg. |
Elkészítés
A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A meghámozott
narancsot gerezdjeire szedjük, majd felaprítjuk. Az
almát héjastól kockára vágjuk, a megtisztított epret
ha szükséges, félbevágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket
és őrölt szegfűszeggel ízesített mézzel leöntjük. |
Babos-sonka
saláta |
Hozzávalók
1tojás sárgája, fél dl olaj, 3 kanál porcukor, 1 dl
citromlé, 3doboz mexikói saláta, 2 doboz kicsi tejföl,
1 kg savanyú alma, 15 dkg csirke sonka, kis tubus mustár. |
Elkészítés:
A hozzávalókat kis kockákra vágjuk. A tojássárgáját
a porcukrot, a citromlevet, tejfölt, mustárt, olajat
összekeverjük. A kockára vágott almát, sonkát, babot
és a mexikói salátát tálba tesszük. Ráöntjük az öntetet
és óvatosan összeforgatjuk. |
|
Számos
saláta elkészítéséhez szükségünk van majonézre. Természetesen
az a legegyszerűbb ha megvesszük a boltban, pedig rövid
idő alatt elsajátíthatóak az elkészítési folyamatok .
A következő képen készíthetjük el. Porcelántálba 2db tojás
sárgáját teszünk, megsózzuk és késhegynyi mustárt teszünk
hozzá.2,5 dl olajjal és kevés citromlével,3 evőkanál porcukorral
kikeverjük. Mihez hasonlíthatjuk? Kikevert vajkrémhez. Egy
tökéletes mártás alapot kapunk melyhez ízesítőszerek hozzáadásával
többféle ízű mártásokat készíthetünk.
Majonézmártást
készíthetünk, ha az előbb leírtakhoz egy kevés tejszint
vagy édes tejfelt
keverünk.
|
Tartármártás |
Elkészítés
Tartármártás
elkészítésénél a majonézbe tejfelt teszünk tetszőlegesen,
a saját ízlelésünknek megfelelően, valamint kevés fehér
borral oldhatjuk meg a hígítását. Porcukorral és citrom
lével módosíthatunk az ízén.
Nyers
Zellersaláta |
Elkészítés:
A megtisztított, gyufaszálnyi darabokra vágott zellert
tésztaszűrőbe tesszük , és egy pillanatra lobogó forró
ecetes vízbe mártjuk , majd levétől lecsurgatjuk.
Utána tartármártással keverjük össze. Így a zeller
hófehér és ropogós lesz , és mégis megőrzi vitamintartalmát.
|
Franciasaláta |
Hozzávalók
40dkg burgonya héjában főve, 20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér,
kevés zeller ,megfőzve (a húslevesből is felhasználható),
10dkg gyenge főtt zöldborsó, 2-3 savanyú
uborka , 1 alma.
|
Elkészítés
A hozzávalókat kockára vágjuk, tartármártással összekeverjük
ízesíthetjük sóval. Pirítóssal is tálalhatjuk .
|
Nyers
céklasaláta.
|
Elkészítés
A jól megtisztított céklát nyersen káposztareszelőn
lereszeljük , sós ecetes lével meglocsoljuk, jól elvegyítjük,
s tejföllel vagy joghurttal leöntve fogyasztjuk .
|
Paprikasaláta |
Elkészítés
A megtisztított paprikákat karikákra vágjuk , gyengén
megsózzuk. Kb egy óra múlva só nélküli salátalevet
öntünk rá , és egy óráig benne tartjuk . Ha erős a
paprika, előbb leforrázzuk.
|
Paradicsom
saláták |
Hozzávalók
A paradicsom salátákhoz kemény húsú friss paradicsomokra
van szükségünk.
|
Elkészítés
Mosás után bő forrásban lévő vízbe tenni néhány percig
. azért tesszük forró vízbe mert így veszít a savas
hatásából . Kiemelés után a héját késsel lefejtjük.
Ki hűlésig hűtőszekrénybe tesszük előhűtjük a hozzávaló
anyagokat:
Fejes saláta ,salátauborka, főtt kemény tojás , 2
db almapaprika, 15dkg édes káposzta,a vékony hosszúra
vágott zöldségféléket összekeverjük hozzátesszük a
tojást majd óvatosan megsózzuk. Előételként és húsételekhez
savanyúságként is tálalható. |
Paradicsomos
saláta |
Elkészítés:2
evk ecet ,1 evk étolaj, 1 dl hideg vízet jól elkeverünk
, 50dkg paradicsomot tetszés szerint felszeletelünk.
a paradicsomot kicsi tálaló edényekbe szétrakjuk és
az elkészített levet ráöntögetjük , tetejét megszórjuk
metélőhagymával vagy finomra vágott zöld -petrezselyemmel
. Természetesen fokozhatjuk az ízeket borssal , sóval
más-más ízű fűszerek használatával. Használhatunk
saláta ecetet , hagymaféléket, mustárt .
Készíthetjük foghagymával, főtt burgonyaszeletekkel.
Kezdő szakácsok sem ronthatják el. Bizonytalanságuk
esetén , 15-20dkg párizsit vékonyszeletekre vágva
belekeverhetnek így egy nyári salátát kapnak mely
egytálételként is felhasználható .
|
Sonkasaláta |
Elkészítés
1 tojás sárgája , 1kanál porcukor ,1evőkanál citromlé
,1 kanál étolajat jól kikeverni , ezt követi 3 kanál
mustár, 2 pohár tejföl . 6db nagy savanyú almát apró
kockára vágunk ,15 dkg sonkát szintén apróra és 1
konzerv kukoricát belekeverünk , fűszerekkel is változtathatjuk
az ízét. |
Céklasaláta
almával |
Elkészítés
40dkg céklát mosás után megfőzünk és lehűtjük vékonyra
vágunk, 2db borízű almát citrommal bedörzsölve szintén
vékonyra szeletelünk. Üveg edénybe 1 kávés k ecetet
, egész citrom leszűrt levét evőkanálnyi vizet csipetnyi
porcukrot mákszemnyi sót , pici borsot. lassan összekeverjük
a céklával és az almával. 1 órára hűtőbe tesszük.
|
Burgonya
saláta |
Elkészítés
0,5 kg burgonya amit apró kockára vágunk és sós vízben
megfőzünk . 4db nagyfej vörös hagymát vékonyra szeletelünk
és kevés olajon megpárolunk , és lehűtünk , 2 pohár
tejfölt , 2 kanál mustárral , borssal , sóval , pici
fűszerpaprikával összekeverünk üvegtállal hűtőszekrénybe
teszünk. tetejét díszíthetjük ,főtt tojás darabokkal
. |
Vegyes
saláta húsételekhez |
Elkészítés
Saláta , édeskáposzta , hagyma , paprika , zöld paradicsom
, uborka kelkáposzta ,vékonyra legyalulunk és picit
megsózzuk . Ecetes cukros levet készítünk hozzá és
ráöntjük. |
|
Jó
étvágyat kívánunk!
|
Filep
András
polgármester
|
|