Eddigi látogatók
száma:

627427

 
Testvértelepülések

 

  Receptklub
Receptek
Saláták
 
Saláták
Tavaszi saláta
Hozzávalók
10dkg répa, 6dkg petrezselyem gyökér, 15dkg uborka, 3-4 ek. olaj, 1/4 fejes saláta, 1citrom leve, só

Elkészítés:
A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk és megmossuk.A kígyóuborkát megmossuk és a zöldségeket vágjuk 6-8 cm hosszú 2-3mm vastag hasábokra. Az átszűrt citromléből, olajból kevés sóval készítsünk öntetet és ezzel a saláta alap anyagait keverjük össze. Jól hűtsük le.
Retek és sárgarépa saláta
Hozzávalók
2 csomag retek, 1 kis fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 1 citrom, 1 ek.olaj, cukor, só

Elkészítés
Meghámozzuk a retket, majd vékony szeletekre vágjuk a sárgarépát lereszeljük és a hagymát finomra vágjuk. Az egészet jól összekeverjük olajjal, sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.

Hullám saláta
Hozzávalók
1db fejes saláta, 20 dkg uborka, 20dkg paradicsom, 2 nagy fej lilahagyma, só, őrölt fehér bors, 2ek.napraforgó olaj, 1 csomó petrezselyem
Elkészítés
A salátákat megmossuk, leveleire tépkedjük, lecsorgatjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magjait kávéskanállal kikaparjuk, és vékonyan felkarikázzuk. Megmosott, megtisztított paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk.
Tálalás előtt óvatosan összekeverjük a kevés sóból, borsból olajból és finomra vágott petrezselyemből készült öntettel. Elsősorban előételként kínáljuk.
Savanyú káposzta saláta
Hozzávalók
1kg savanyú káposzta, 3db alma, 1 fej lilahagyma, fél dl olaj, 1 citrom leve, köménymag
Elkészítés
Az almát négybe vágjuk, kivágjuk a magházat éa a negyedeket szeleteljük. A lilahagymát durvára vágjuk. A káposztát tálba tesszük, rű az almát, hagymát. Köménymaggal szórjuk, olajjal és citromlével locsoljuk, lazán összekeverjük. Legalább 3 órát pihenni hagyjuk.
Olcsó tésztasaláta
Hozzávalók
Fél zacskó orsótészta, 5dkg sonka felvágott, 5dkg füstölt eidami sajt, 2 főtt tojás, 2 paradicsom, 10dkg uborka, 1paprika, 2pohár natúr joghurt, majonéz, 2csepp citromlé, 1kk mustár, 1 kk bors
Elkészítés
A tésztát kifőzzük. Amíg fő a tészta, összekeverjük a joghurtot a majonézzel, mustárral, citromlével és a borssal - erre mondom azt, hogy ízlés szerint, mert van aki borsosabban vagy majonézesebben szereti. Felvágjuk a további hozzávalókat kis kockákra és csíkokra. Ezeket a hozzávalókat beleforgatjuk a joghurtos öntettbe. A tésztát leszűrjük, megvárjuk míg kihűl, majd belekeverjük a joghurtos, zöldséges öntetbe.
Görög saláta

Hozzávalók
6 közepes méretű paradicsom 1/2 kígyóuborka, 16-20 fekete olajbogyó, 200 g feta sajt, 1 db lilahagyma, olívaolaj, oregánó

Elkészítés
A paradicsomokat félbe, majd negyedekre vágjuk, az uborkát szeleteljük. A feta sajtot egyforma kockákra vágjuk, a lilahagymát szeleteljük. Tálba tesszük a hozzávalókat, olívaolajjal locsoljuk és morzsolt oregánóval hintjük.
Amerikai káposzta saláta
Hozzávalók
1 db kis fej káposzta, Hiba! A hiperhivatkozás érvénytelen.2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db kis fej vöröshagyma, 1 adag majonéz 1 db tejföl, 1/4 tk durvára tört bors, 1 tk só, 2 tk cukor, 1/2 db citrom leve.
Elkészítés
A gyökérzöldségeket és a hagymát meghámozzuk, a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és valamennyi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk és állni hagyjuk. Eközben elkészítjük 1 tojás sárgájából a majonézt és a fűszerekkel ízesítve, a tejföllel tartármártást készítünk belőle. A besózott zöldségeket jól kifacsarjuk és összekeverjük a mártással. Pár órára behűtjük, hogy az ízei összeérjenek.
Reform gyümölcssaláta
Hozzávalók
25 dkg eper, 1 narancs, 1 banán, 1 alma, 1 evőkanál méz, őrölt szegfűszeg.
Elkészítés
A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A meghámozott narancsot gerezdjeire szedjük, majd felaprítjuk. Az almát héjastól kockára vágjuk, a megtisztított epret ha szükséges, félbevágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket és őrölt szegfűszeggel ízesített mézzel leöntjük.
Babos-sonka saláta
Hozzávalók
1tojás sárgája, fél dl olaj, 3 kanál porcukor, 1 dl citromlé, 3doboz mexikói saláta, 2 doboz kicsi tejföl, 1 kg savanyú alma, 15 dkg csirke sonka, kis tubus mustár.
Elkészítés:
A hozzávalókat kis kockákra vágjuk. A tojássárgáját a porcukrot, a citromlevet, tejfölt, mustárt, olajat összekeverjük. A kockára vágott almát, sonkát, babot és a mexikói salátát tálba tesszük. Ráöntjük az öntetet és óvatosan összeforgatjuk.
Számos saláta elkészítéséhez szükségünk van majonézre. Természetesen az a legegyszerűbb ha megvesszük a boltban, pedig rövid idő alatt elsajátíthatóak az elkészítési folyamatok .
A következő képen készíthetjük el. Porcelántálba 2db tojás sárgáját teszünk, megsózzuk és késhegynyi mustárt teszünk hozzá.2,5 dl olajjal és kevés citromlével,3 evőkanál porcukorral kikeverjük. Mihez hasonlíthatjuk? Kikevert vajkrémhez. Egy tökéletes mártás alapot kapunk melyhez ízesítőszerek hozzáadásával többféle ízű mártásokat készíthetünk.

Majonézmártást készíthetünk, ha az előbb leírtakhoz egy kevés tejszint vagy édes tejfelt
keverünk.

Tartármártás

Elkészítés
Tartármártás elkészítésénél a majonézbe tejfelt teszünk tetszőlegesen, a saját ízlelésünknek megfelelően, valamint kevés fehér borral oldhatjuk meg a hígítását. Porcukorral és citrom lével módosíthatunk az ízén
.

Nyers Zellersaláta
 
Elkészítés:
A megtisztított, gyufaszálnyi darabokra vágott zellert tésztaszűrőbe tesszük , és egy pillanatra lobogó forró ecetes vízbe mártjuk , majd levétől lecsurgatjuk. Utána tartármártással keverjük össze. Így a zeller hófehér és ropogós lesz , és mégis megőrzi vitamintartalmát.
Franciasaláta
Hozzávalók
40dkg burgonya héjában főve, 20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, kevés zeller ,megfőzve (a húslevesből is felhasználható), 10dkg gyenge főtt zöldborsó, 2-3 savanyú
uborka , 1 alma.
Elkészítés
A hozzávalókat kockára vágjuk, tartármártással összekeverjük ízesíthetjük sóval. Pirítóssal is tálalhatjuk .
 Nyers céklasaláta.
Elkészítés
A jól megtisztított céklát nyersen káposztareszelőn lereszeljük , sós ecetes lével meglocsoljuk, jól elvegyítjük, s tejföllel vagy joghurttal leöntve fogyasztjuk .
Paprikasaláta

Elkészítés
A megtisztított paprikákat karikákra vágjuk , gyengén megsózzuk. Kb egy óra múlva só nélküli salátalevet öntünk rá , és egy óráig benne tartjuk . Ha erős a paprika, előbb leforrázzuk.

Paradicsom saláták
Hozzávalók
A paradicsom salátákhoz kemény húsú friss paradicsomokra van szükségünk.
Elkészítés
Mosás után bő forrásban lévő vízbe tenni néhány percig . azért tesszük forró vízbe mert így veszít a savas hatásából . Kiemelés után a héját késsel lefejtjük. Ki hűlésig hűtőszekrénybe tesszük előhűtjük a hozzávaló anyagokat:
Fejes saláta ,salátauborka, főtt kemény tojás , 2 db almapaprika, 15dkg édes káposzta,a vékony hosszúra vágott zöldségféléket összekeverjük hozzátesszük a tojást majd óvatosan megsózzuk. Előételként és húsételekhez savanyúságként is tálalható.
Paradicsomos saláta
Elkészítés:2 evk ecet ,1 evk étolaj, 1 dl hideg vízet jól elkeverünk , 50dkg paradicsomot tetszés szerint felszeletelünk. a paradicsomot kicsi tálaló edényekbe szétrakjuk és az elkészített levet ráöntögetjük , tetejét megszórjuk metélőhagymával vagy finomra vágott zöld -petrezselyemmel . Természetesen fokozhatjuk az ízeket borssal , sóval más-más ízű fűszerek használatával. Használhatunk saláta ecetet , hagymaféléket, mustárt .
Készíthetjük foghagymával, főtt burgonyaszeletekkel. Kezdő szakácsok sem ronthatják el. Bizonytalanságuk esetén , 15-20dkg párizsit vékonyszeletekre vágva belekeverhetnek így egy nyári salátát kapnak mely egytálételként is felhasználható .
Sonkasaláta
Elkészítés
1 tojás sárgája , 1kanál porcukor ,1evőkanál citromlé ,1 kanál étolajat jól kikeverni , ezt követi 3 kanál mustár, 2 pohár tejföl . 6db nagy savanyú almát apró kockára vágunk ,15 dkg sonkát szintén apróra és 1 konzerv kukoricát belekeverünk , fűszerekkel is változtathatjuk az ízét.
Céklasaláta almával
Elkészítés
40dkg céklát mosás után megfőzünk és lehűtjük vékonyra vágunk, 2db borízű almát citrommal bedörzsölve szintén vékonyra szeletelünk. Üveg edénybe 1 kávés k ecetet , egész citrom leszűrt levét evőkanálnyi vizet csipetnyi porcukrot mákszemnyi sót , pici borsot. lassan összekeverjük a céklával és az almával. 1 órára hűtőbe tesszük.
Burgonya saláta
Elkészítés
0,5 kg burgonya amit apró kockára vágunk és sós vízben megfőzünk . 4db nagyfej vörös hagymát vékonyra szeletelünk és kevés olajon megpárolunk , és lehűtünk , 2 pohár tejfölt , 2 kanál mustárral , borssal , sóval , pici fűszerpaprikával összekeverünk üvegtállal hűtőszekrénybe teszünk. tetejét díszíthetjük ,főtt tojás darabokkal .
Vegyes saláta húsételekhez
Elkészítés
Saláta , édeskáposzta , hagyma , paprika , zöld paradicsom , uborka kelkáposzta ,vékonyra legyalulunk és picit megsózzuk . Ecetes cukros levet készítünk hozzá és ráöntjük.


 

Jó étvágyat kívánunk!

 


Filep András
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2018 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.