Eddigi látogatók
száma:

622455

 
Testvértelepülések

 

  Receptklub
Receptek
 
Karácsonyi receptek
Füstölt kolbászos gombaleves (4-5 főnek)

Hozzávalók
15-20dkg vargánya gomba (szárított is nagyon jó, de ezt elkészítés előtt kb 1 órára be kell hidegvízbe áztatni)
1 nagy fej vöröshagyma, kis csokor petrezselyemzöld, 1,5ek zsír
1kk pirospaprika
15-20dkg füstölt kolbász
2-3db burgonya
egy maroknyi cérnametélt
fűszerezéshez, só, bors,delikát.,1 paradicsom, egy zöldpaprika

Elkészítés
A leveses fazekamba egy ek. zsírba odarakom az apró kockára vágott vöröshagymát és megpárolom. Rászórom az apró kockára vágott gombát, rászórok sót, borsot, petrezselyemzöldet, delikátot és így összepárolom egy kicsit, majd meghintem pirospaprikával és felengedem kb. 2 l vízzel. Ezután belerakom az aprókockára vágott burgonyát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, a kicsit nagyobb karikákra vágott füstölt kolbászt és puhára főzöm a levesben lévő zöldségeket. Főzés közben az 1 ek. zsírral 2 cikk fokhagymával,1 evőkanál liszttel rántást készítek, melyet hideg vízzel felengedek. Mikor a levesemben minden puhára főtt, a fokhagymás rántással berántom. 5 percig forralom, majd beleszórom a maroknyi cérnametélt tésztát, és ezzel éppen csak felfőzom, hogy a tészta puha legyen. Megízlelem a levesem, s ha szükséges sóval, borssal utána fűszerezem. Aki szereti pici csípős paprikát is tehet bele.
Halászlé

Hozzávalók:
35dkg ponty, 35dkg harcsa, 30dkg kecsege színhús, 30dkg süllő, 20dkg vöröshagyma, 10dkg zöldpaprika, 10dkg paradicsom, vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsó, pirospaprika, só.

Elkészítése:
Lényeges, hogy a halászlét többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a leves igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és a farok részeket külön lábasban főzzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes és erős paprikával, sóval, és kb. egy órán át főzzük. Utána ezt a levest átpaszírozzuk. A paszírozott sűrű levet annyira hígítjuk fel, amennyi halászlé mennyiséget akarunk. Vigyázzunk, jó sűrű maradjon a levünk. A paszírozott levet felforraljuk, majd belerakjuk óvatosan a besózott különböző halszeleteket. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a zöldpaprikát, paradicsomot és 20 perc alatt készre főzzük. A halászlét főzés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó a halászlé, ha az edényből fölszálló gőztől kezünk összetapad.

Vajban sütött ponty

Hozzávalók
1- 1,5kg-os ponty
1,5 kocka rama margarin
1kg burgonya
1kk

Elkészítés
A pontyot megtisztítom, kívül-belül besózom, majd beírdalom, a bevágásokba pici vajdarabkákat teszek. Egy hússütő tepsi alját jó vastagon kivajazok, belefektetem a halat. A hal felső részére is rakok a maradék vajból, majd körbepakolom a hasábokra vágott burgonyával, melyeket egy pici sóval megpergetek. A hússütőre ráteszem a fedelét és beteszem a sütőbe. Mikor majdnem puha leveszem a fedőt és addig pirítom míg a hal bőre és a krumpli is meg nem pirul. A krumplit egy picit óvatosan meg lehet sütés közben kavarni, hogy jobban átpiruljon.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
fejenként 1-2db pisztráng
20 dkg vaj, só
halanként 1-1 ágacska (kb 4-5cm) fenyőgally

Elkészítése:
A halakat alaposan kívül-belül megtisztítjuk, besózzuk és 2 óráig pihentetjük. Egy lapos teflonserpenyőt kivajazunk, majd a halakat belefektetjük úgy, hogy a hasukba egy-egy kiskanál vajat és egy-egy fenyőgallyat helyezünk. Középmeleg sütőben (legjobb a levegőforgatásos) 10 percig alufóliával lefedve sütjük, majd az alufóliát eltávolítva 10 percig enyhén pirítjuk vigyázva, nehogy kiszáradjon.
Tálalhatjuk krumplipürével, petrezselymes, vagy sült burgonyával, és kaporszósszal.
Varázslatosan finom !

Tárkonyos pulykaraguleves

Hozzávalók:
40dkg pulykamellfillé
1 kis vöröshagyma
1dl olaj, só, törött fekete bors egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél
1 liter csontlé (leveskockából is lehet)
20dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10dkg gomba
6dkg liszt
2dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé

Elkészítés
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, ha kell, utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk, jó forrón tálaljuk.
 Pulykaaprólék leves

Hozzávalók
100g pulykazúza
1db kisebb pulykaszárny
200g sárgarépa
100g petrezselyemgyökér
80g gomba
100g zöldborsó
50g vaj
60g liszt
1 csomó zöldpetrezselyem
1dl tejszín
1 tojássárgája
só, orölt bors

Elkészítése
A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.

 Gesztenyével töltött pulykamell

Hozzávalók:
60dkg gesztenye (tisztítva kb. 45 dkg) só
80dkg pulykamellfilé
2 zsemle
25dkg darált sertéshús
2 tojás
1 csapott kiskanál őrölt bors
fél kiskanál reszelt szerecsendió
1 csapott evőkanál finomliszt
1 kiskanál paradicsompüré a sütéshez és a fólia megkenéséhez
6 evőkanál olaj a párolt aszalt szilvához:
60dkg kimagozott aszalt szilva,
1-2 evőkanál szilvalekvár,
1 evőkanál cukor 5 dkg vaj

Elkészítés
A gesztenyét megmossuk, megtörölgetjük, majd egy éles kiskéssel nyersen meghámozzuk, vagyis külső kemény burkát lefejtjük. Ezután lábasba szórjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Csipetnyit megsózzuk, és kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük, hűlni hagyjuk. Közben a pulykamellfilét lapjában elfelezzük, de nem vágjuk végig, hanem széthajtjuk. Így egy nagy, nyitott szeletet kapunk, ami még mindig túl vastag ahhoz, hogy megtölthessük, ezért az előbbi műveletet még egyszer megismételjük. Az így kapott nagy hússzeletet azután kisujjnyi vastagságú téglalappá verjük. Mindkét oldalát enyhén megsózzuk, majd megolajozott alufólia lapra fektetjük. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk és a gesztenyével együtt ledaráljuk. A darált sertéshússal és a tojással összekeverjük. Egy csapott eőokanál sóval ízesítjük, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. Ezt a tölteléket egy csíkban a pulykamellre halmozzuk, és a fólia segítségével föltekerjük. Tepsibe fektetjük, 4 evőkanál olajat aláöntünk, és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 45 percig sütjük. Amikor a pecsenye kész, a tepsiben összegyűlt levét lábasba töltjük, a liszttel simára keverjük, a paradicsompürével ízesítjük, kb. 2,5 deci vizet hozzáöntünk, és kevergetve fölforraljuk. Ha túl sűrű lenne, még egy kevés vízzel hígítjuk. A töltött pulykamellet a fóliából kibontjuk, kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, és tálra rakjuk. Köretnek burgonyapürét és párolt aszalt szilvát kínálunk hozzá. A pecsenye levét külön mártásos csészében adjuk az asztalra.
A párolt aszalt szilvához a gyümölcsöt lábasba tesszük, annyi vizet (vagy vörösbort) öntünk rá, amennyi ellepi, a cukorral ízesítjük, és 1-2 kanál szilvalekvárral sűrítjük a levét, lefödve, kis lángon kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók:
1db 2kg-os fiatal pulyka,
1 csomag natur gesztenyepüré,
300g darált sertéslapocka,
1 kis fej vöröshagyma, 1ek libazsír, 1dl tejszín, só, bors, kakukkfű, szegfűbors

Elkészítés:
A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vékony hegyes kés segítségével eltávolítjuk a mellcsontot, majd a villacsontot. A nyak bőrét elkötjük. Töltelék készítése: A libazsírban megpároljuk az apró kockára vágott hagymát, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a darált húst, a gesztenyemasszát és a fűszereket, majd jól összedolgozzuk. Végül az egészet a pulyka hasüregébe töltjük. Lassan, gyakori locsolgatás mellett sütjük. Sütés után vörösborban párolt szilvával és pirított burgonyával tálaljuk. A pulykát egyben adjuk az asztalra, és ott szeleteljük.
Mákos guba

Hozzávalók:
10 kifli, vagy bobájka
kb. 0,5l tej,
10dkg darált mák,
5dkg vaj, kevés só,
10dkg porcukor,1cs. vanília

Elkészítés:
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágom, és forró vajon néhányszor átforgatom. Ezután leöntöm vaníliás forró tejjel (amibe egy csipet sót kevertem) és tovább forgatom, amíg a kifli felszívja az összes tejet. (Igazság szerint én úgy szeretem, ha a kiflik kicsit megpirulnak.) Ezután ráhintem a cukorral kevert mákot, és a tetejét megcukrozva, vagy olvasztott mézzel megcsurgatva tálalom. Ízlés szerint mazsola is tehető a kiflik közé.

Aki az eredeti tésztával szeretné elkészíteni, annak a következőket ajánlom: Fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez tegyen két deka langyos tejben felfuttatott élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját, és annyi négy-öt kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó gyönge tésztát kapjon. Kézzel jó erősen kidolgozza, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben dolgozzon bele öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára kell dolgozni. Ne legyen puhább, mint a kenyértészta! Letakarva, meleg helyen megkeleszti, majd kétujjnyi rudacskákat sodor, ezt elvagdossa egyujjnyi darabkákra. Sűrűn belerakja tepsibe, úgy süti. A szép pirosra sült tésztát szétszedi darabkáira, és azonmód melegen cukros mákot tesz rá.

Diós-mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd)
A tésztához:
500g liszt
250g vaj vagy margarin
4 tojássárgája
20g élesztő
20g porcukor
1,5dl tej
1db tojás a kenéshez

Diótöltelékhez
200g darált dió
200g porcukor
20g vaníliás cukor
0,5dl tej
50g mazsola
2cl rum

Máktöltelékhez
200g darált mák
200g porcukor
1db citrom leve és reszelt héja
0,5dl tej
50g mazsola
2cl rum

Elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszúrkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre ferdén vágva adjuk asztalra.

Hólabda


Hozzávalók:
50dkg lisz
2,5dkg élesztő
1-1 evőkanál vaj és rum
1 tojás sárgája, csipet só
sütéshet olaj, tetejére porcukor

Elkészítése:
Rétestészta féle anyagot készítünk a cipót 1/2 órán át pihentetjük. Késfoknyira nyújtjuk és derejemetszővel újnyi széles csíkokra vágjuk. Laza mozdulattal gömbbé formáljuk, forró olajra sütjük. Szalvétán csepegtetjük és porcukorba hempergetjük.

Mézes puszedli - nagymama recepte

Hozzávalók:
1kg liszt,
3 tojás sárgája,
40dkg cukor,
2dl tej
2dkg szalakáli,
1 csomag fahéj (kb. 5 g)

Elkészítése:
20dkg cukrot pirítunk, majd felöntjük a tejjel. Kihűlve a lisztbe öntjük, beletesszük a tojások sárgáját, a szalakálit, és a fahéjat. Könnyű tésztát gyúrunk, ha kell, még egy csepp tejet adunk hozzá.
Késhát vastagságúra nyújtjuk a tésztát és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Megsütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét 20 dkg cukorral jól kikeverjük, és a puszedlikra öntjük. Szellős helyre rakjuk, hogy megszáradjanak

Karácsonyi muffin

Hozzávalók: 200 g aszalt gyümölcsök (sárgabarack, meggy, szilva,alma,stb), 50 g kaliforniai mazsola, 30 ml barackpálinka, 125 g vaj, 100 g cukor, 250 g liszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 db tojás, 1 ek méz, 50 ml tej
Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 °C előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az összevágott gyümölcsöket és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és 200 °C sütőben kb. 20 percig sütjük. Kb 12 db finom muffint kapunk.
Svédasztalos szilveszter
Mandulás csirkecomb

Hozzávalók 8 személyre:
8 csirkecomb,
10dkg mandulaforgács,
5dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál ételízesítő,
1 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés só, olaj a sütéshez.

Elokészítése:
A csirkecombokat kicsontozzuk, ketté vágjuk, besózzuk. A tojást a főszerekel habosra keverjük, belerakjuk az összezúzott fokhagymát. A zsemlemorzsát összekeverjük a mandulaforgáccsal.
Elkészítés:
A combokat megforgatjuk a lisztben, majd a fűszerezett tojásban, végül a morzsás mandulaforgácsban. Bő, forró olajban vagy zsírban kisütjük.
Sajttorta

Hozzávalók:
A tészta elkészítéséhez vegyünk:
20dkg finomlisztet,
10 tojássárgáját,
3 tojásfehérjét,
15dkg reszelt sajtot,
1 teáskanál sót,
1 mokkáskanál törött fehér borsot.
A töltelékhez:
15dkg márványsajt,
5dkg margarin,
0,5dl tejszín,
1 fiola kapribogyó,
fél tubus szardellapaszta,
fél citrom reszelt héja szükséges.

Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a sóval, borssal, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot és a tojások kemény habját. A masszát kikent, kilisztezett nagy tortaformába öntjük, és előmelegített forró sütőbe tesszük. Közepes lángnál megsütjük. Ha teljesen kihűlt, deszkára borítjuk és két lapot vágunk belőle.
Amíg a tortalap megsül van időnk elkészíteni a tölteléket. A vajat habosra keverjük a reszelt márványsajttal, citromhéjjal, szardellapasztával, tejszínnel és a kapribogyóval.
Ezzel a krémmel megkenjük a tortalapot, rárakjuk a másik felét és a tetejét kedvünk szerint díszítjük.
Korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre:
40dkg savanyú káposzta
10dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 pár virsli
1 pár debreceni
3db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
3dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál ecet
2db füstölt ízű leveskocka

bors
fűszerpaprika
őrölt kömény
petrezselyem

Elkészítés
A füstölt szalonnát és a hagymát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk, reszelt fokhagymával, babérlevéllel, őrölt köménnyel, leveskockával, sóval, borssal, valamint fűszerpaprikával ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a levétől kicsavart, megmosott savanyú káposztát és kb. 30 percig főzzük.
A virslit és a kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet egy kevés vízzel, hozzáadjuk a tejfölt, majd folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük. Újra felforraljuk, majd beleszórjuk a virsli- és kolbászkarikákat. Tálalás előtt ecettel és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Jó étvágyat!
A gazdagságot hozó lencsefőzelék

Hozzávalók:
0,5kg lencse
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
kis fej vöröshagyma
só, zsír, liszt, pirospaprika
1 pohár tejföl
ecet

Elkészítés:
Az előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét bő vízben feltesszük főni. Nagyon jó füstölt léből készíteni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót. Tehetünk bele előzőleg jól kiáztatott füstölt tarja szeleteket, vagy füstölt oldalast, de füstölt kocka is megteszi. Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a lencséhez, készre főzzük. Végül 1 pohár tejfölt keverünk hozzá és egy pár csepp ecetet. Feltétnek sültszalonnát, sültkolbászt készítünk
Jó étvágyat

Jó étvágyat kívánunk!

 


Filep András
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2018 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.