Eddigi látogatók
száma:

628890

 
Testvértelepülések

 

  Receptklub
Receptek
 
Levesek
Tárkonyos leves
Hozzávalók
Olaj, 1fej hagyma, 4db csirke mell, 20dkg gomba, 20dkg sárgarépa, 20dkg zöldborsó, 1l tejszín, 3kanál liszt, 1kanál mustár, só, bors, 3kanál citromlé, babérlevél, tárkony, 1,5l víz.
Elkészítés
A forró olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, rádobjuk a csíkokra vágott csirke mellett, valamint a kockára vágott többi zöldséget, óvatos kavarás mellett pároljuk. Mikor zsírjára sül felengedjük vízzel és befűszerezzük, majd puhára főzzük. A tejszínt simára keverjük a liszttel és a mustárral, majd besűrítjük vele a levest és 3-4 percig jól felforraljuk.(citrom karikával tálalva még pikánsabb és még mutatósabb.
Zellerkrém leves tornász módra (5főre)
Hozzávalók
2db zeller gumó
2db burgonya
só, bors, 2cikk fokhagyma, ételízesítő, 1 tejföl, 1dl tej.

A megfőzött, fűszerezett alapanyagokat turmixoljuk és pirított kenyérrel tálaljuk.

Galambbecsinált – leves
Hozzávalók
2 gyenge fiatal galamb, másfél evk olaj vagy 2 dkg zsír, 15dkg leveszöldség, 2 dkg liszt , fél citrom leve, 1 tojás sárga , só.

Elkészítés
A megtisztított galambokat négyfelé vágjuk, 2 dkg zsíron megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk.a bele készített zöldségeket zsíron megpároljuk majd egy kanál liszttel lehintjük. Ezt követően felengedjük vízzel és a húst puhára pároljuk. A tűzről levéve egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojás sárgát . Citromkarikával tálaljuk .

Borscsleves
Hozzávalók
30dkg sovány marhahús ,2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 10 dkg sárgarépa , és petrezsejemgyökér, 20 dkg burgonya, 10 dkg cékla, 20 dkg fehérkáposzta, 1 kis fej v hagyma, 10dkg paradicsom 1 dkg liszt,1 dl tejföl ,só ,párszem bors,citrom vagy ecet.

Elkészítés
A marhahúst a zöldségfélék és a hagyma megpárolása után hosszú csíkokra vágunk, ezt követően beletesszük a hámozott , cikkekre vágott paradicsomokat a kockára vágott burgonyát és a vékony metéltre vágott káposztát, borsot, pár csepp ecetet és puhára főzzük. a lisztből világos rántást készítünk és berántjuk a LEVEST.

Hideg almaleves
Hozzávalók30 dkg alma , 10dkg cukor, 1dl tejfel ,1 db tojás ,1 dl tej ,1dl fehér bor ,
só , fahéj , szegfűszeg , citromhély , citromlé , liszt

Elkészítés
A cukrot ,tejet, tejfölt, tojást habarásnak előkészítjük. Az almát fahéjjal szegfűszeggel kevés vízben puhára párolunk. habarjuk és lehűtjük.

Meggylevesnél a főzővízbe kevés vörösbort teszünk :meggy :30dkg , cukor 12 dkg , 1 dl tejszín vagy tejföl .

Tejleves
Hozzávalók másfél liter tej, fél liter víz , só, 5 dkg cukor. betét: 1 egész tojásból és 10 dkg lisztből reszelt tészta.

Elkészítés
A tojásból és a lisztből jó kemény tésztát gyúrunk , finomra megreszeljük és a vízzel hígított, sóval cukorral ízesített tejbe befőzzük. Esetleg a reszelt tésztából fél részt kihagyunk , hogy túl sűrű ne legyen. Apró kockatésztát is főzhetünk bele.

Sárgaborsó leves
Hozzávalók 20dkg sárga feles borsó, másfél evőkanál olaj vagy 2 dkg zsír, 2 dkg liszt, hagyma , só .

Elkészítés
A száraz babhoz hasonlóan főzzük , berántjuk és áttörjük. Külön sós vízben kifőzött csipetkével vagy zsírban sült betéttel tálaljuk. Tartalmasabbá tehetjük , ha tálalás előtt virsli vagy krinolin karikákat rakunk bele.

Galambbecsinált – leves
Hozzávalók 2 gyenge fiatal galamb, másfél evk olaj vagy 2 dkg zsír, 15dkg leveszöldség, 2 dkg liszt , fél citrom leve, 1 tojás sárga , só.

Elkészítés: A megtisztított galambokat négyfelé vágjuk, 2 dkg zsíron megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk.a bele készített zöldségeket zsíron megpároljuk majd egy kanál liszttel lehintjük.
Ezt követően felengedjük vízzel és a húst puhára pároljuk. A tűzről levéve egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojás sárgát . Citromkarikával tálaljuk .

Borscsleves:
Hozzávalók 30dkg sovány marhahús ,2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 10 dkg sárgarépa , és petre- zsejemgyökér, 20 dkg burgonya, 10 dkg cékla, 20 dkg fehérkáposzta, 1 kis fej v hagyma 10dkg paradicsom 1 dkg liszt,1 dl tejföl ,só ,párszem bors,citrom vagy ecet.

Elkészítés: A marhahúst a zöldségfélék és a hagyma megpárolása után hosszú csíkokra vágunk ezt követően beletesszük a hámozott , cikkekre vágott paradicsomokat a kockára vágott burgonyát és a vékony metéltre vágott káposztát, borsot, pár csepp ecetet és puhára főzzük. a lisztből világos rántást készítünk és berántjuk a LEVEST.

Hideg almaleves
Hozzávalók Hozzávalók:30 dkg alma , 10dkg cukor, 1dl tejfel ,1 db tojás ,1 dl tej ,1dl fehér bor ,
só , fahéj , szegfűszeg , citromhéj , citromlé , liszt.

Elkészítés: A cukrot ,tejet, tejfölt, tojást habarásnak előkészítjük. Az almát fahéjjal szegfűszeggel kevés vízben puhára párolunk. habarjuk és lehűtjük.Meggylevesnél a főzővízbe kevés vörösbort teszünk: meggy,30dkg , cukor 12 dkg , 1 dl tejszín vagy tejföl .

Jó étvágyat kívánunk!

 


Filep András
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2018 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.