Testvértelepülések

 

  Hírek - Archívum 2009
Falu közös karácsonya
2009. december 23.

Taktaszadán a Művelődési Házban 2009. december 22-én 16.00 órától tartották a Falu közös karácsonyát.
Az épületbe érkezőket karácsonyi dallamok zenéje, karácsonyi énekek fogadták, mely azonnal kellemes, meghitt, ünnepi hangulatot eredményezett. A rendezvényt Daruka Józsefné nyitotta meg egy kedves karácsonyi történet elmondásával.
A karácsonyi műsorban közreműködtek:

 • Taktaszada egyik nagy büszkesége, az Aranypáva Nagydíjas PÁVAKÖR nagyon szép karácsonyi énekeket adtak elő.
 • A településen 2008 évben útjára indított vándor biblia, az elmúlt időszakban összesen 30 olvasóhoz jutott el. Figyelemre méltó, hogy "A legkiválóbb adomány a szeretet" c fejezetet többen olvasták. Az ünnepségen Sáfrány Zoltán református lelkész idézte e gondolatokat. És szeretettel átadta a Micimackó Napközi Otthonos Óvoda óvónőjének Szilágyi Tündének a bibliát, hogy a következő egy évben ő indítsa útjára. hogy még többen olvassák és ismerjék és szeressék meg a Bibliát.
 • A bodroghalmi "Halom Dalkör" karácsonyi műsorral köszöntötte az ünneplőket.
 • Közben Daruka Józsefné felolvasta a Móra Ferenc Általános Iskola civilszervezetekhez szóló jókívánságait, majd a műsor folytatásaként a bodroghalmiak betlehemes játékot adtak elő.
 • Sípos Gabriella Taktaszada elmúlt évi karácsonyi ünnepségeiről képes diabemutatót tartott.
 • Rabóczné Horváth Erzsébet igazgató asszony karácsonyi köszöntője után a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói nagyon szép Betlehemes játékot adtak elő.
 • Az ünnepség záróműsora volt az Általános Iskola növendékeinek "A karácsony fényei" című műsora. Felkészítő tanárok voltak: Cselényi Katalin, Sípos Gabriella.

Az ünnepségről hazaindulók boldog ünnepeket kívánva köszöntek el egymástól.
Köszönet a rendezvény szerevezőinek és a lebonyolításban közreműködőknek: Bodnár István és Takács Ferenc technikusoknak.

Kántálás
2009. december 21.

A regösök karácsony és újév között keresik fel a házakat. Párosítanak és bőséget varázsolnak. Kifordított bundában, láncos bottal járnak. Mondókájuk három fő részből áll: beköszöntő, összeregölés és záradék, melyben rendszerint ajándékot is kérnek. Ezt a hagyományt felelevenítve indultunk el óvodásainkkal, 2009 december 17.-én. Köszöntöttük a Polgármesteri Hivatal és a konyha dolgozóit. Kántáltunk a Művelődési Házban, a Coopban, Bánszki Józsefné üzletében, Fűkő Attilánál, Iván Józsefnél, Turbucz Andrásnál, Stark Ernő pékségében, az Iskolában és az óvodában.. Mindenhol nagy szeretettel fogadták a gyermekeket. Rengeteg gyümölcsöt, üdítőt és édességet kaptak a kis kántálók. Remélhetőleg mindenkinek örömet szereztünk!

A Falu közös karácsonya
2009. december 14.

Taktaszada Község Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját a 2009. december 22.-én 16.00-tól a Művelődési Házban tartandó Falu közös karácsonyi ünnepségre.

Táncház
2009. december 16.

Első alkalommal rendezett Táncházat a taktaszadai Micimackó Napköziotthonos Óvoda a Művelődési Házban, 2009. 12.10. -én. Az elnyert Integrációs pályázat tette lehetővé ennek létrejöttét. Új blúzokat és szoknyákat tudtunk vásárolni a már meglévő néptáncruhák mellé. Számos érdeklődő látogatott el erre a rendezvényre. A civil szervezetek közül a Remény Nyugdíjas Egyesület tagjai még táncukkal is megajándékozták a közönséget. A táncházat megnyitotta, és a vendégeket köszöntötte Pásztor Jánosné óvodavezető. A táncház nyitótánca a Palotás volt. A táncot Szilágyi Tünde tánc és drámapedagógus tanította be. A továbbiakban minden csoport bemutatta tánctudását. A műsorszámok a következők voltak:

Kiscsoport: Lépésről lépésre!
Középső csoport: Kolompoljunk!
Nagycsoport: Páros táncok!
Nagy- középső csoport: Bújj - bújj zöld ág.

Igényes, szép és esztétikusak voltak a ruhák, illetve a gyermekek által táncoltak. Örömmel, és hibátlanul, a szakmaiság legjavát adva élvezhette minden résztvevő ezt a napot. A hangulat családias, otthonos, meleg volt. Sok-sok szülő, nagyszülő, civil szervezet tagjai örülhettek és mulathattak velünk. Közös tánc is színesítette a programot, ahol szívesen és örömmel vett részt minden érdeklődő. A táncházat cigánytánc zárt, melyet az óvoda dolgozói adtak elő. Ez sem maradhatott ki, hiszen ez is része a hagyománynak. Úgy döntöttünk, hogy ezt a jól sikerült programot minden évben megismételjük.

Beszámoló a Kultúra - Élmény pályázat kirándulásáról
2009. december 15.
2009. november 19-én, 20-án és 27-én iskolánk 8 évfolyamáról 100 tanuló vett részt múzeumlátogatáson.
A csoportok nagy izgalommal várták a kirándulást. Tanulók közül családi és szociális körülményeik miatt még nem jártak múzeumba. A program kiválasztásakor az volt a célunk, hogy megismerkedjenek a múzeumi légkörrel, a múzeumokban szokásos viselkedéssel.
Elsősorban azonban olyan élményszerű kulturális programot szerettünk volna nekik nyújtani, amely során megismerkedhetnek a közgyűjteményekben örzött tudásanyaggal, valamint felkelti érdeklődésüket az ilyen jellegű ismeretszerzésre.
Az előkészítés során megbeszéltük, hogy miért is megyünk a Múzeumba. Megpróbáltuk elképzelni, hogy mit fogunk látni a Természettudományi Múzeumban.
Számítástechnika órán megnéztük a Múzeum honlapját, tájékozódtunk az állandó kiállítás anyagáról.
Beszélgettünk rajzórán a magyar népmesékben szerelő állatokról, mesebeli lényekről..

A kirándulás első meglepetése a Múzeum épülete volt. Elámultunk az előcsarnok nagyságán és az itt látható bálna csontvázán.
Tanár nénik vezetésével végignéztük az állandó kiállítási anyagot..
A földtörténeti korokat sorban néztük. A földkéreg fejlődése után az emberré válás rész tetszett mindenkinek. Alaposan megfigyeltük a koponyák változásait. Mindegyikünk ámulva állt meg a jégkorszak jellegzetes állatainak kiállításánál, hiszen sokunk először látta életnagyságban, ezeket az állatokat. Szerettünk volna bebújni az ember barlangjába.
Jó volt felismerni a vízi világ állatait. Nagyon meglepett bennünket, az erdőrészt bemutató tárlat részletessége. A bárkában megpróbáltuk felismerni a madarak hangjait..
Nagyon elcsodálkoztunk azon, hogy mennyi különleges ásvány található Magyarországon.
A korallzátony üvegpadlóján először félve lépkedtünk, de mindanyiunkat elvarázsolt a látvány.
Ezek után vettünk részt a "Sárkányok, óriások és más rejtélyes lények" című foglalkozáson.
Tetszettek a mesebeli lényekről hallottak. Érdekes volt kézben tartani a "rejtélyes" csontokat.
A "Szent László" pénzek legendája ismerős volt, de maguk a "pénzek" kezünkben nagyon jó érzés volt.
A múzeumtól két kiadványt kaptak a tanulók, amelyek tovább mélyíthetik tudásukat, illetve a megszerzetteket alkalmazhatják a bennük lévő feladatok megoldásakor.
A múzeumlátogatást vásárlással fejeztük be.
A sikeres, élményekben gazdag látogatást kiadós McDonald's menüvel ünnepeltük.

Mikulás az iskolában
2009. december 15.
Csodamalom bábszínház
2009. december 9.

2009. december 08.-án a Csodamalom bábszínház műsorát nézhették meg a gyerekek a Művelődési Házban. Az előadás címe: Hómikulás. A kicsik és nagyok számára felejthetetlen élményt nyújtott, és tátott szájjal figyelték a történetet. Az előadás megkoronázásaként a gyerekek a Mikulástól szaloncukrot kaptak, egy - egy versért, énekért.

Civilszervezetek évzáró vacsorája
2009. december 4.

2009. december 4-én, a hagyományoknak megfelelőn ez évben megtartották a taktaszadai civilszervezet évzáró vacsoráját a Művelődési Házban. Az évek során a sok-sok közös rendezvényen, a közös munkában összeszokott 8 civilszervezetből mintegy 153-an jöttek el az évzáró rendezvényre.

Az estet a műsorvezető háziasszony: Daruka Józsefné nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívott vendégeket: Vajtó János polgármestert, Harangozóné Vitális Márta jegyzőt, Rabóczné Horváth Erzsébet iskoligazgatót, Pásztor Jánosné óvodavezetőt és a képviselő testület tagjait, és a megjelent civilszervezetek vezetőit és tagjait. Köszöntője után erélyesen megrázta csengőjét, bízva abban, hogy a csengőszóra hátha betér a Művelődési Ház környékén totyogó mikulás és megajándékozza a szadai civileket, akik egész évi munkájukkal reményeik szerint megérdemelnék az ajándékokat. A várakozás ellenére a résztvevők mégis nagyon meglepődtek, amikor valóra vált az álmuk és a csengőszóra megjelent a jóságos, öreg mikulás, 2 krampusszal az oldalán, nagyon gazdag ajándékokkal megrakott zsákkal a hátán, és maga után vonszolt egy igencsak megpakolt kiskocsit is tele ajándékkal, amiből minden résztvevőnek jutott.

A bőkezű mikulás megérkezése után Vajtó János polgármester ünnepi évzáró beszédében köszöntötte a megjelenteket, kiemelte, hogy nagyon büszke arra, hogy a település nagyságához mérten ilyen sok civilszervezet működik, akik minden korosztályt képviselve egész évben eredményesen és aktívan veszik ki részüket a település közös munkájából, és jó érzés azt látni, hogy nagy az összetartás, mindenki törekszik a másiknak örömet szerezni, és a jól összeszokott csapat, jó hangulatban, kulturáltan tud szórakozni. A résztvevőknek az estére jó szórakozást, az elkövetkező időre pedig boldog ünnepeket kívánt.
A köszöntők után a civilszervezetek külön-külön műsoros produkciókat mutattak be.
Elsőként a Remény Nyugdíjas Egyesület tagjai táncoltak.
Majd a Tigris Ifjúsági Klub tagjai közül Stark Kinga bámulatos hastáncot adott elő, mellyel elsősorban a mikulást kívánta elcsábítani. A hintaszékben bóbiskoló elfáradt mikulásnak fel is csillant a szeme a tánc láttán, olyannyira felkeltette az érdeklődését a látvány, hogy a krampuszok alig bírták visszatartani a székbe az "öreget". A tánc után a tornász csoport tagjai aktív tornabemutatót tartottak "Mozgás az egészségért" címmel. A taktaszadai rendezvények állandó szereplői a Pávakör Egyesület bordalokat adtak elő. A Polgárőr Egyesület nevében Tóth István dalolt, aki nótaközben megtáncoltatta a vendégeket is. A kis tigrisek többször is kivették részüket a programokból és ők többször felléptek modern tánc programjukkkal. Görömbölyi József kellemes citerazenével szórakoztatta a vendégeket.
A műsoros produkciók záróprogramja volt a nyugdíjasok közös éneke, akik ismert dallamokra átírt szöveget adtak elő, kiemelve szövegükben a ma élő nyugdíjasok anyagi helyzetét, napjaik gondjait, vidámságát és példát mutattak a fiataloknak is. A nagy sikert aratott "szadai nyugdíjas nóta" minden sora "ütős" volt, mert minden családot érintő, ismert tényeket és nagy-nagy igazságokat tartalmazott humoros megfogalmazásban, mely a közönség soraiban nagy vidámságot keltett.

A civilszervezetek évzáró műsoros bemutatójuk után az asztalon lévő süteményekhez (melyet a helyi nyugdíjasok sütöttek), megérkezett a vacsora is. Az ünnepi közös vacsora után élő zene mellett vidám tánccal, jó buliban búcsúztatták az óévet a "szadai civilek" meghívott vendégeik társaságában.

A civilek a rendezvény anyagi hátterének biztosításához pályázatot nyújtottak be, mellyel sajnos nem értek el sikert. A több éves hagyományt azonban nem szerették volna, ha megszakad, ezért a civilszervezetek tagjai egyéni támogatásukkal, közös összefogással rendezték meg e nagysikerű rendezvényt, mely éjfélig tartott. Érdemes volt!

Jótékonysági "RETRÓ BÁL"-az óvoda szervezésében
2009. november 22.

"Ha szereted a farmert, gyere "ABBA"!" hirdették a "RETRÓ BÁL" szervezői a 2009. november 21-én 19 órától kezdődő bál invitálójában. A Micimackó Napközi Otthonos Óvoda dolgozói a hagyományokhoz híven ez évben is megrendezték az "JÓTÉKONYSÁGI, ÓVODÁS BATYUS BÁLT" a Művelődési Házban, melyre szépszámmal érkeztek minden korosztályból a mulatni vágyók, az óvodai alapítványt támogatók.
A rendezvényt az est háziasszonya, Pásztor Jánosné óvodavezető nyitotta meg, aki köszöntötte Vajtó János polgármestert, Rabóczné Horváth Erzsébet igazgatónőt, majd a "nagy bálokhoz hasonlóan" "Palotás tánccal" kezdetét vette a bál, melyet a csodálatos ruhákba öltözött helyi óvodások adtak elő, a közönség örömése és a szülők nagy-nagy büszkeségére.
A nyitótáncot követően óriás kivetítőn zenés - képes visszaemlékezést tartottak az óvoda dolgozói: gyermekkori, fiatalkori, majd óvoda dolgozói időszakuk fotóiból "Kócos kis ördögök voltunk" címmel. A bál műsoros produkcióiban most is megmutatták az óvoda dolgozói, hogy igazán sokoldalú, és bevállalós lányok, asszonyok.
A "Retró" jegyében szervezett bál további produkciói voltak:
Szilágyi Tünde egy szerelmes dalt énekelt, bizonyítva ezzel, hogy nemcsak jó táncos, de csodálatos hangú énekes is.
Az óvoda fiatalabb dolgozói a "régi idők" nagy "ABBA" slágereire, nagy taps kíséretében, modern táncot jártak.
Lantos Lászlóné -a Hungária együttes ismert slágerét, az –Isztambul- t adta elő, dinamikus lendülettel.
Kedves színfoltja volt az esti produkcióknak, és a helyi intézmények jó együttműködését bizonyította, hogy az ovis bál műsoros produkciójában a helyi Móra Ferenc Általános Iskola tanárnői is felléptek, akik régi slágerek előadásával nagy sikert arattak, sőt a polgármestert is bevonták a játékba.
Az iskola tanárnői után Lantos Lászlóné, Máté Péter dalát, melyet Csongrádi Kata énekelt-Cigányszerelem- adta elő. Az óvónő ismét bizonyította, hogy ha kell- bármikor táncraperdül a jó hangulat érdekében.
Az "óvónők" a műsoros produkciót a -BUBAMARA- című szám előadásával, és a dalhoz illő fergeteges cigánytánccal zárták, melyet a közönség folyamatos vastapssal jutalmazott. A műsor végén köszöntötték az elmúlt napokban, illetve a közelgő napokban névnapjukat, vagy születés napjukat ünneplőket.
A szórakoztató műsor után megkezdődött a mulatozás, melyet 11 órakor rövid időre tombolasorsolással szakítottak meg. Itt mondott köszönetet az óvoda vezetőnő a sok-sok támogatónak, a rendezvény lebonyolításában közreműködőknek, majd megkezdődött a sorsolás, melyben sok-sok hasznos nyereményekkel gazdagodtak a szerencsések. A sorsolás ideje alatt érkezett meg a rendezvényre Koncz Ferenc a BAZ megyei közgyűlés alelnöke, aki ajándékkosárral gazdagította a tombolanyereményeket.
A sorsolás után jó hangulatban folytatódott a mulatság, mely kora hajnalban ért véget.

RETRÓ BÁL
2009. november 12.

Ha szereted a farmert, gyere "ABBA"!

Szeretettel meghívjuk Önt és Kedves Családját az ÓVODÁS BATYUS BÁLUNKRA melyet 2009. november 21-én 19 órai kezdettel a Taktaszadai Művelődési Házban Tartunk.
A belépőjegy ára 1.300 Ft/fő (A jegyek elővételben kaphatók)

ZENE TÁNC TOMBOLA
Jó szórakozást kívánunk!

1956-os forradalom és szabadságharc
2009. október 23.
1956-os forradalom és szabadságharc évfordulújára rendezett megemlékezést tartottak 2009. október 22.-én a Művelődési Házban. A megemlékezésen ünnepi beszédett mondott Hegedűsné Orosz Nóra a Művelődési Ház vezetője.
Közreműködtek a Taktaszadai Móra Ferenc Általános iskola diákjai és a Taktaszadai Pávakör. Felkészítő tanárok: Bodrogi Judit, Furman Mária tanárnő.
Projekt nap az iskolában
2009. október 22.

A Móra Ferenc Általános Iskola tanulói október 22-én projekt napot tartottak. Ezen a napon minden tantárgy keretén belül a "Papír, újság" témakörrel foglalkoztunk. Minden osztályban csoport munkában készültek a papírral kapcsolatos anyagok. Részletesen megismerkedtünk a papír történetével, gyártásával, fajtáival. A papír felhasználását gyakoroltuk. Készítettünk hajtogatott repülőt. Tablókon ábrázoltuk a papírgyártás, a papírfajták a merítés folyamatát. Saját könyvet alkottunk. Összegyűjtöttük a papírral kapcsolatos közmondásokat, szólásokat, találós kérdéseket.
Megismerkedtünk az írott sajtó fajtáival. Összehasonlítottuk a különböző újságok cikkeinek stílusát.Minden csoport büszkén tette ki munkáját a projekt falra. Úgy érezzük egy újabb hasznos napot töltöttünk el együtt.

Urnafal átadás
2009. október 15.
2009. október 14.-én átadásra került az ÚMVP támogatásával megvalósult "Településfejlesztés Taktaszadán" című projekt, amely keretein belül bruttó 23.153.299.-Ft felújításra került 1500 m2 aszfaltburkolatú parkoló, 2500 fm aszfalt burkolatú járda és a köztemetőben 500 fm drótfonatos kerítés, valamint megépítésre került 1 db 36 férőhelyes urnafal, amely már több éve igényként merült fel a taktaszadai lakosok körében. A Képviselő-testület döntése alapján az 1 férőhelyes urnahely 15 évre szóló megváltási ára 100.000.-Ft, a 2 férőhelyesé 160.000.-Ft. A létesítményt Tóth László római katolikus esperes úr, Sáfrány Zoltán református lelkész úr és Vajtó János polgármester adták át. Vajtó János beszédében megköszönte a beruházásban közreműködők munkáját, majd részletes tájékoztatást adott a beruházásról. Ezt követően a jelenlévőket állófogadáson látták vendégül a Művelődési Házban.
Tanévkezdés búcsúzással
2009. október 6.
Ez a tanév nem úgy kezdődött, mint máskor, mert ez a kezdés Pestiné Borza Erzsébet igazgatónő számára a befejezést jelentette, hiszen Ő úgy döntött, hogy él a Prémium évek adta lehetőséggel és nyugdíjba vonul. Ezzel végére ért pedagógus pályafutásának. A tanévnyitó ünnepélyen egy szívhez szóló verssel búcsúzott a tanuló ifjúság, a munkatársak pedig bensőséges ünnepség keretében.
A búcsúztató első részében kollégánk iskolai napjaiból villantak fel képek, amelyek előhoztak régen elfeledett vidám perceket. Először Rabóczné Horváth Erzsébet búcsúzott a munkatársak nevében, majd Vajtó János polgármester méltatta az igazgatónő faluért és iskoláért végzett munkáját és átadta az önkormányzat ajándékát és jutalmát. A következőkben a kollégák által közösen írt verset olvasta fel Sárga Jánosné az iskola dolgozói nevében is. A vers meghatóra sikeredett, hiszen mindenki saját érzéseit fejezte ki a volt igazgatónővel kapcsolatban. Az obsit levelet és a közös ajándékot meghatódva köszönte meg az ünnepelt. Ezek után a búcsúzás kellemes beszélgetéssel az emlékek felidézésével folytatódott. A tantestület tevékeny, aktív, egészségben eltöltött nyugdíjas éveket kívánt a volt Vezetőnek - kérve - hogy gyakran legyen "vendége" a továbbiakban is a tantestületnek.
Cseh Sándorné
Dunapataji emlékek
2009. október 6.
Ebben az évben is szervezett a Móra Ferenc Általános Iskola kézműves tábort. Az országunk megismerése céljából most Dunapataji Szelidi tónál töltöttünk el egy hetet. 45 kisdiák érkezett kíváncsian a szállásra.
A Kaplonyi és Kálmándi vendégeknek jó hosszú utazás volt.
A szállások elfoglalása után pihenésképpen megismerkedtünk a Szelidi tó környezetével, és egy nagyot fürödtünk benne.
Kedden délelőtt az eső besegített a kézműves foglalkozásban. Emléknoteszt készítettünk rézdomborított bevonattal. Délután megismerkedtünk Dunapataj nevezetességeivel, és jó hosszú sétáltunk a Dunáig.
Este bográcsban készült a vacsora Királyné Tamaska Tünde, Máténé Karsai Magdolna, Király Csaba és Turbucz András szakácsok közreműködésével, amely után táncversennyel összekötött diszkót rendeztünk. Csabi „tanár bácsi” szervezésével nagyon jól mulattunk, sőt a sikeres táncosok csokit kaptak ajándékba.
Szerdán Kalocsa városát ismertük meg: a Paprika Múzeumot és az Érseki könyvtárat. Ezt a napot is fürdőzéssel és esti diszkóval fejeztünk be.
Csütörtökön Tanösvény és várdomb-túrán vettünk rész, amit vetélkedővel zártunk. Délután nyakláncot és karkötőt készítettünk Cseh Sándorné tanár néni útmutatásai alapján . Este megkóstoltuk az erdélyi tanár nénik Kocsis Gyöngyike és Tabi Méda által készített székelykáposztát.
Minden este a csoport egy része táncot tanult, amelyet a falunapon be is mutatott nagy sikerrel.
Reggelente tornával frissítettük fel magunkat. Amikor csak olyan volt az idő a fürdés nem hagytuk ki, jókat pancsoltunk a Szelidi tóban.
Pénteken egy hosszú utazással értünk vissza Taktaszadára, ahol a iskolánk dolgozói finom lecsóval vártak bennünket. Az estét jó hangulatú tábortűz köszöntötte, amely mellett énekeltünk, táncoltunk, vonatoztunk.
A szombati falunapon erdélyi vendégeink jól szórakoztak. Immár hagyományosan felléptek a táborozók az ott tanult látványos táncukkal.
Egy újabb közös tábort tudunk magunk mögött. Reméljük minden résztvevőknek maradandó emléke lesz az együtt töltött hét.

Cseh Sándorné
Idősek Napja
2009. október 2.

Taktaszada önkormányzata 2009. október 2-án az "Idősek Napja" rendezvényre érkező szadai "szépkorúakat", már az érkezéskor szerény ajándékkal fogadta.
Az ünnepségen Vajtó János polgármester, immár 10-ik alkalommal köszöntötte "Taktaszada Szépkorúit" az évente megrendezésre kerülő "Idősek Napján". A polgármester örömét fejezte ki azért, hogy nagyon sok taktaszadai 60 éven felüli elfogadta az önkormányzat meghívását, és így az ünnepségen teltházas közönség fogadta a nagy szeretettel készülő gyermekek és vendégfellépők műsorát. Meleg szavakkal beszélt a szülők, a nagyszülők szeretetéről, tiszteletéről, gondoskodásáról, majd valamenyiüknek jó egészséget és kellemes szórakozást kívánt.
Az időseket köszöntő hangulatos műsorban közreműködtek:

 • Micimackó Napközi Otthonos Óvoda középső csoportja
 • Móra Ferenc Általános Iskola néptáncosai
 • Taktaszadai Pávakör
 • Sátorhegy néptáncegyüttes
 • Sarkadi László magyarnóta énekes

A "szépkorúak" nevében Takács Lajosné megköszönte az önkormányzatnak, a polgármesternek és a fellépőknek a kellemes délutánt, a gondoskodást. A kedves, jó hangulatú műsort követően a község idősei a napsütéses őszi időben a Művelődési Ház előtt még egy "jót" beszélgettek, majd az utcán sétálva, meg-megállva idultak haza.

A Díszítő Művészeti Egyesület"Nosztalgia"kiállítása
2009. október 2.

2009.október 2-án Taktaszadán a Művelődési Házban az "Idősek Napja" rendezvény előtt 13 órakor a Díszítő Művészeti Egyesület "Nosztalgia" kiállítását Molnárné Forray Mariann, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület igazgatója nyitotta meg. Így a rendezvényre érkező szépkorúak a fiatalságukra emlékeztető, népi motívumokat tartalmazó hímzéseket csodálhattak meg: feliratos falvédőket, gyúrósurcokat, vőfélykendőket, komakendőket.A szép korúak valóban nosztalgiáztak egy-egy szépen hímzett darab láttán. A kiállítás október 23-ig tekinthető meg.

40 ÉVES A TAKTASZADAI PÁVAKÖR
2009. szeptember 26.
XI. Falunap
2009. augusztus 16.
Taktaszadán nagy hagyománya van a közös bográcsozásnak, sütésnek, főzésnek, ezért a több év óta összeszokott szadai asszonyok már kora reggel gyakorlott, szakavatott kezekkel megkezdték a falunapi készülődést. További beszámoló»
Esküvő
2009. augusztus 14.
Gáspár Brigitta és Vajtó Gábor esküvője, melynek felejthetetlen részesei voltak a taktaközi motorosok.
Személyiségfejlesztő foglakozás
2009. augusztus 10.
13-15 év körüli fiataloknak szervezte a személyiségfejlesztő foglalkozásokat Ónodiné Kecskés Zsuzsanna családgondozó. Egy hónapon keresztül minden héten egy órát fordít ezekre az alkalmakra. Ebben a korban a fiatalok keresik a helyüket, ebben a világban. A gondozónő utat mutat nekik, illetve feltárja előttük a lehetőségeket. Egyik fő motívuma az identitás keresés. Ezért a foglalkozásokat úgy állítja össze, melyben rejtett értékek, családi identitás töltések, eszmények, viszonyokról beszélgetnek. A fiatalok önismeretük, önbecsülésük megítélésében olyan információkat kapnak, melyek személyiségfejlődésükre nagyon pozitív hatással fognak bírni.
Anyatej Világnapja
2009. augusztus 18
A Rendelő Intézetben az Anyatej Világnapja alkalmából nagyon sok szeretettel fogadta az érdeklődőket tanácsadás közepette Dr.Méhész József körzeti orvos és Tiba Jánosné védőnő. Tájékoztatták a kismamákat a szoptatás legegyszerűbb módjáról, hogyan is biztosítsák a táplálkozást az újszülött gyermekeknek. Említést tettek a cumisüvegekről, mely soha nem fogja az anya és gyermek kapcsolatot szorossá tenni. Kifejtették, hogy az anyatej tartalmazza azt a védőanyagot, amely megvédi a gyermeket a komolyabb fertőzésektől. Beszéltek a kötődésről, és hogy időt takarítanak meg a szoptatással. Közben megvizsgálták és védőoltásokat is adtak a gyermekeknek.
XI. FALUNAPI PROGRAM
2009. július 30
40 éves osztálytalálkozó
2009. július 15.

A taktaszadai általános iskolában, 1969-ben végzett diákok 2009. július 11.-én tartották a 40 éves osztálytalálkozójukat, melyet Vajtó János és Filep László egykori diákok szerveztek. Az egykoron 30 fős osztályból 20 fő vett részt a találkozón, 4 fő elhalálozott, 6 fő maradt távol.
Az osztályfőnök Lukács László és egykori tanárok, Oroszné Galbavy Zsuzsanna, Győrik Ferenc és Juhász Károly is elfogadták a meghívást.
11.00 órakor osztályfőnöki órával kezdődött a találkozó, melyen minden résztvevő elmondta az elmúlt 40 év számára legfontosabb eseményeit.
Ezt követően valamennyien ellátogattak a községi temetőbe és virágot helyeztek el az elhunyt tanárok és diáktársaik sírjánál.
A találkozó zárásaként közös ebéden vettek részt a Községi Étkezdében, ahol tovább folytatódott a beszélgetés, most már kötetlen formában az elmúlt 40 évről.
A jó hangulatú, felejthetetlen találkozót abban a reményben zárták, hogy 5 év múlva 2014-ben ismét találkoznak.

Romániai-magyar óvodai tábor
2009. július 9.

Taktaszada-Kaplony-Kálmánd testvértelepülés 10. évfordulója tiszteletére, első alkalommal került megrendezésre a romániai-magyar óvónők, gyermekek, szülők táboroztatása. Egész héten a gyermekeknek szóló színvonalas műsorok (Bobó együttes, Esztenás együttes), - kirándulás (Szilvásvárad), - programok (Herczeg Mária báb és kézműves foglalkozása) színesítették a napokat! Mindenki nagyon jól érezte magát!

Elkezdődött
2009. július 9.

A mai délelőtt elkezdődött az Általános iskolában az ingyenes ismeretterjesztő rendezvénysorozat az internet használatáról és a jelenleg elérhető elektronikus közszolgáltatásoktól (pl: adóbevallás, támogatás, kérelmek) a KIHOP-2008. számú pályázat keretében.
Az első csoport résztvevőit Harangozóné Vitális Márta jegyzőasszony köszöntötte.
A csoportok foglalkozásait Cseh Sándorné tartja.
Aki szeretne részt venni a rendezvényen, még jelentkezhet a Polgármesteri Hivatalban, vagy az Iskolában

10 éves a testvérközségi szerződés Kaplony és Taktaszada között
2009. július 9.

2009. július 4-én kedves meghívásnak tett eleget a képviselőtestület. Kaplony község polgármestere hívta meg az elmúlt 10 év volt és jelenlegi képviselőit közös ünneplésre.
A 10 éves testvérközségi szerződés fennállását köszöntöttük. Egy felejthetetlen napot tölthetünk el szép és csodálatos programok között.
A polgármesterek a megnyitón méltatták a községek között fennálló tartós baráti kapcsolatot.
Az elmúlt 10 év során először csak a testületi tagok és a polgármesterek működtek együtt. Mára valódi „testvéri” kapcsolatok születtek. Vendégeskedtek a Pávakör, az iskola tanulói, az óvó nénik, a kissebségi képviselők Kaplonyban. Ezek a látogatások ma már rendszeresek és kölcsönösek.
Így kialakultak személyes barátságok, családi kapcsolatok, amelyek zálogai a további együttműködésnek.

Cigány Kissebbségi Önkormányzat Kulturális és Sport napja
2009. június 29.

A Taktaszadai Cigány Kisebbségi Önkormányzata kulturális és sport napot tartott június 27-én a sportpályán, majd ezt követően a Művelődési Ház színháztermében és annak udvarán. A rendezvényt Buri Ferenc a CKÖ elnöke nyitotta meg. Taktaszada ifi és öregfiúk mérkőzését követő ebéd után, a délutáni program nyitó részében Vajtó János polgármester köszöntötte a résztvevőket. A polgármester köszöntőjét követte: Bordás Géza BAZ megyei CKÖ elnöke, Barna Róbert ROMERO Egyesület elnöke, Farkas Félix Megyei közgyűlés tagja, a kisebbségi bizottság elnöke. A délutáni program volt:: Taktaszada-Miskolc-Ároktő-Encs fiataljainak műsora. A zenét Maczo Kálmán szolgáltatta.

Művészeti tábor
2009. június 29.

Képzőművészeti tábornak adott helyt június 9-től- 16-ig Taktaszada Önkormányzata. Romániai ismert művészeket sikerült Vajtó János polgármesternek megnyernie különböző munkák elkészítéséhez.Balázs István faszobrász máramarosszigeti, Sofineti Corneliu nagybányai lakos kopjafát faragott a Polgármesteri Hivatal elé.
Valentin Petreus
festő a taktaszadai polgármesteri hivatal épületét, valamint a református templomot festette meg.
A helyi épületek mellett máramarosi hegyeket festett vászonr a művész. A szadai lakosok közül többen már a készítés közben is megtekintették a művészeket és műveiket.

Ballagás
2009. június 15.
Romániai gyermeknap
2009. június 12.
2009 június 1.-én a taktaszadai óvoda dolgozói, nagy örömmel tettek eleget a kaplonyi és kálmándi óvoda meghívásának. Ezen a napon tartották a Kálmándiak gyermeknap alkalmából az új játszótér átadását, a Kaplonyiak pedig az óvodai évzáró ünnepségüket. Mindkét rendezvény jól megszervezetten zajlott. A vendéglátás színvonalas volt. Nagyon vendégszerető emberek élnek ezen a két településen. Úgy gondoljuk, hogy egy feledhetetlen napot töltöttünk el itt!
Óvodai gyermeknap
2009. június 12.
A gyermeknapot 2009. május 29.-én péntek délután rendezte meg az óvoda! Az idő nem kedvezett a rendezvénynek, így az óvoda épületében voltak a gyermekek. A nagyobbak sor és akadályversenyen vettek részt, míg a kisebb gyermekekkel rajzolás és hajtogatás volt a program. Az óvónénik arcfestéssel kedveskedtek a gyermekeknek. Édesség és üdítő mindenki számára bőségesen volt. Az óvoda valamennyi gyermeke és a dolgozók is nagyon jól érezték magukat!
Gyermeknap az iskolában
2009. június 9.

Nagy izgalommal várták kisdiákjaink az idei gyermeknapot. A program során fő célként tűztük ki hogy gyermekeink felhőtlen szórakoztatását biztosítsuk korosztályuknak megfelelően.
A megnyitót a kisiskolások szolgáltatták, amelyet nagy szeretettel fogadtak társaik és meghívott vendégeink: szülők, a polgármesteri hivatal képviselő, a nyugdíjas kör tagjai, a tornász klub képviselői.
Mindenki nagy tetszésére szolgált a közös mozgás, amelyet idén iktattunk először a programba. Jól eső érzés volt látni amint együtt és örömmel mozog kicsi és nagy, tanár és diák, és a meghívottak is.
Az alsó tagozatosok játékos sorversenyekkel folytatták a gyermeknapot. Minden gyermeket és felnőttet bevontunk a versenyzésbe. Nagy volt a móka és a kacagás ugyanis a verseny tétje „Érezd jól magad!” jelszó alatt zajlott.
Ezután jól esett a diákönkormányzat és az iskola alapítványának ajándékaként elfogyasztani az ebédet. Az IPR program keretében kapott torna felszerelésben jól mutattak a kisdiákok.
Ez alatt az idő alatt a felső tagozatosok sem tétlenkedtek. Először akadályversenyen vettek részt ahol a falu tájházát, és az országot kellett jól ismerniük, hiszen műveltségi totókat töltöttek ki. Kocka puzzle nehezítette a versenyzést.
A következőkben minden osztálynak készíteni kellett egy közös rajzot, amelyen megterveztek egy leendő játszóteret.
A várva-várt Szkander versenyt a kicsik is végig szurkolták, a nagyok pedig nagy örömmel vettek részt benne.
A nap zárásaként a felsős lányoknak divatbemutatót-szépségversenyt rendeztünk, amelyre nagyon-nagy izgalommal készültek. Annyira fontos volt a lányoknak ez a bemutató, hogy még a szomszéd községben lakó nagymama, és nagypapa is eljött megnézni az unokát.
A programokon mindenki nagyon jól érezte magát. Számunkra nagy öröm hogy a civil szervezetek szép számban képviseltették magukat. A szülői munkaközösség tagjai mellett is más szülők is részt vettek a lebonyolításban. Nagy segítség és nagyon jó érzés, hogy számíthattunk volt tanítványaink önzetlen munkájára. Oroszlánrészt vállaltak a programok lebonyolításában és igazi felnőtt komolysággal végezték a zsűri nehéz munkáját.
A programokhoz szükséges eszközöket az IPR pályázaton nyert pénzből finanszíroztuk.

Pedagógusnap
2009. június 5.

Június 5.-én a reggeli órákban Vajtó János polgármester pedagógusnap alkalmából kis ajándékkal, virággal köszöntötte a Móra Ferenc Általános Iskola tantestületét és a Micimackó Napköziotthonos Óvoda óvónőit, dadusait, megköszönve az éves munkát, a gyerekekkel való kiemelkedő törődést.

Gyermeknap Kálmándon
2009. június 4.

Nagy örömmel fogadtuk el a romániai testvérközségünk, Kálmánd iskolájának meghívását, hogy június 1 jén töltsük velük a gyermeknapot.
Izgalommal készültünk a programokra. A Móra Ferenc Általános Iskola alapítványa és a Községi Önkormányzat anyagi segítségével iskolánk IPR programjának keretén belül 18 hátrányos helyzetű kisdiák képviselte iskolánkat. Megérkezésünk után részt vettünk az iskola új épületrészének átadó ünnepségén, majd kezdetét vették az érdekes programok. Két csapattal indultunk a tudásunkat megmérő kvíz játékon. A tudás mellett a kreativitás és a gyorsaság is számított. Az Erdei Ákos, Berta Réka, Mezei Krisztián, Balázs László összetételű csapatunk 2. helyezést ért el. A másik csapatnak nem sikerült bekerülni az első 3 helyezett közé. Ezzel párhuzamosan a pingpong bajnokság volt. 3 diáklány nagy bátorságról tett tanúbizonyságot. Ott tanulva meg az alapokat vállalkoztak arra, hogy részt vesznek a versenyen. A tanulás sikeres volt, hiszen Horváth Cintia 3. helyezett lett. A sport ügyességi vetélkedőn is két csapattal indultunk. Volt kislabda szállítás, dió hordozás, kerékpáros akadálypálya. A Molnár Milán, Búri Dávid, Mezei Krisztián, Varga Dávid és Balázs László összetételű csapatunk nagyon jó időeredménnyel nyerte meg versengést. A másik csapat tagjainak csak a vidám mozgás jutott, helyezés nem. A mozgás után jól esett a finom ebéd amit a művelődési házban fogyasztottunk el. Nagyon ízlettek a sütemények is. A délutánt sétával kezdtük Meglátogattuk az újonnan átadott játszóteret, ahol kisgyermekként jót játszottunk és meglepetésként jégkrémet kaptunk. Ezután került sor a fiúk által nagyon várt focimeccsre. Egy barátságos mérkőzést játszottunk, ahol 4:2-re a csapatunk nyert sportszerű játékkal. A jutalom labdát maximálisan ki fogjuk használni.
Köszönjük a kálmándiaknak, hogy eltölthettünk velük egy csodálatosan szép és tartalmas napot.
Cseh Sándorné és Cselényi Katalin kísérő tanárok

Beszámoló a Bortó-i fellépésről
2009. június 4.

2009. május 30-án iskolánk kis táncosaival részt vettünk a Szerencsi Kistérségi Fesztiválon.
Elsőként léptünk a színpadra - Sárközi ugróst "cinegést" adtunk elő.
Ezzel a szerepléssel avattuk fel az új fellépő ruhánkat, amelyet az IPR program keretén belül vásárolt az iskola.
A hangulat nagyszerű volt, sok színvonalas műsort láttunk. Finom gulyással láttak vendégül.
Reméljük, jövőre újra találkozunk a környező települések művészeti csoportjaival egy hasonlóan színvonalas rendezvény során

Nap Katalin csoportvezető tanár

Nyugdíjas találkozó
2009. május 26.

2009. május 25 én a Remény Nyugdíjas Egyesület és a Miskolci Összefogás Egyesület első találkozójára került sor. Az elnöki köszöntő után a nosztalgia délután résztvevőit Vajtó János polgármester, mint vendég köszöntötte.
Vendégek voltak még: Harangozóné Vitális Márta jegyző, Pásztor Jánosné képviselő, Cseh Sándorné képviselő és Bűdi Bertalan képviselő. A vendégek megtekintették a taktaszadai templomokat és a tájházat, majd a Művelődési Házban baráti beszélgetésre és kapcsolatok kialakítására került sor. Az érdekvédelmi szövetség elnöke, Teszárovics Miklós megköszönte a szervezőknek a jó hangulatú találkozó megszervezését és kellemes élményekkel köszöntek el Taktaszadától.

Daruka házaspár köszöntése
2009. május 26.

Nem csak fiatal korban, hanem az érett, bölcs időszakban is együtt járják az élet útját Daruka Sándor és Halász Margit.
2009. május 22.-én Vajtó János polgármester köszöntötte az 1949. május 22.-én egybekelt házasokat.
Jó egészséget, boldogságot és szeretetet kívánva. Az arcukat a megpróbáltatások, a betegség , a munka ekéi vékony barazdákkal szántották.
60 együtt töltött év, melynek gyümölcse 2 gyermek László, aki 1950-ben, és Izabella, aki 1955-ben született. Már 3 dédunokájuknak is örülhetnek Mártonnak, Editnek, és Eszternek.

Esküvő
2009. május 26.
2009. május 16-án tartotta esküvőjét Székely Zsuzsanna és Hegedűs Péter a Művelődési Házban.
Tigris Ifjúsági Klub rendezvénye
2009. május 19.

Május 8-án a Vöröskereszt Világnapja alkalmából vetélkedőt szervezett a Tigris Ifjúsági Klub. Vendégük volt Pásztor Jánosné képviselő asszony. Előadó: Székely Zsuzsanna védőnő, volt ifjúsági klubtag, aki felvilágosította a fiatalságot mi is az a vöröskereszt, mire nevel a vöröskeresztes szervezet. Az előadás után tesztet töltöttek ki, majd a hangulatkeltéshez csecsemő gondozásról hallgattak rövid előadást, ezután pedig pelenkázási versenyt tartottak. A védőnő felhívta a figyelmet, mennyire fontos az anya- csecsemő-gyermek-és ifjúságvédelem, véradás, melyet áldozatkész és egészséges emberek sokasága biztosít. A fiatalok örömmel hallgatták, majd az előadást egy rövid idézet szétosztásával zárták.
"A szeretet két embert gyógyít: Azt, aki adja, és azt, aki kapja."

IPR Tevékenységek iskolánkban
2009. május 7.

Terveinkkel és a pedagógiai programmal összhangban 2003/2004-es tanévben bevezettük a képességkibontakoztatást. Azóta folyamatosan végezzük az integrációs felkészítést a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók részére. Ennek keretében a tanuló szociális helyzetéből és fejlettségéből eredő hátrányának ellensúlyozása céljából az egyéni képességek fejlődésének elősegítése, tanulási, továbbtanulási egyenlítése folyik. Részletek, képek»

CSALÁDI PIKNIK
2009. május 2.

Családi Pikniket (Majálist) tartottak Taktaszadán a Község Önkormányzata szervezésében a Művelődési Ház kertjében.
Már kora reggeltől megnyitotta kapuit a gasztronómiai udvar. A civilszervezetek és a helyi intézmények közreműködésével finomabbnál- finomabb ételek készültek:
- a frissen vágott sertésből a Pávások gulyást főztek,
- a himzősök májas-véres hurkát sütöttek,
- az önkormányzat tepsis húst sütött a kemencében, brassóit forgatott a nagy üstben,
- az óvodások vasrácson grilleztek,
- az iskolások tárcsán tarját sütöttek,
- a nyugdíjasok, kertbarátok üstben töltött káposztát főztek,
- a tornászok bográcsgulyást főztek.
- "Filep András alpolgármester és segítőcsapata" birkapörköltet és bagulyást főzött.
A szabadtűzön készült ételek mellé az asztalokra kerültek a konyhai dolgozók által készített kemencében sütött diós-mákos beiglik és a finom házi sütemények. A vidám családi piknik hangulatát a házi itókák alapozták meg. A főzősátor sor mellett a szomszédos területen büfé, illetve lángossütő működött, ahol mindenki kedvére válogathatott a kínálatból.
Az elmúlt évek hagyományaihoz híven ez évben is együtt szórakoztak a kaplonyi és a kálmándi testvértelepülésekről érkezett vendégek is a szadaiakkal. A díszítő szakkörösök saját munkáikból készített kiállítással fogadták a rendezvényre érkezőket.

Ünnepi műsorban közreműködtek:

Köszöntőt mondott: Vajtó János polgármester
Micimackó Napközi Otthonos Óvoda vidám műsorában láthattunk: Majoretteket, hangulatos kalózokat, bújj-bújj zöldág címmel gyermek játékos bemutatót.
Jó ebédhez szólt a nóta a taktaszadai Székely Zoltán előadásában.
Az ebéd utáni ünnepi program fellépői voltak:
Móra Ferenc Általános Iskola néptánccsoportjainak színes bemutatója.
Czentnár Ferenc tárogatózott.
Taktaszadai Tini hastáncosok szuper produkciója.
Sztárparádé- Taktaszadai Pávakör mulatós műsora.
Hopp Juliska... népi zenés mesejáték az Egri Színház művészeinek előadásában.
IRON FOGS, Triál kerékpáros bemutató.
BIBE TIME TÁNCSTÚDIÓ műsora Franczúz Erika vezetéséve.
Retro humor:Bach Szilvia az egyetlen női humorista a 70-80-as évek híres énekeseit parodizáló műsora.
Furdi Zsóka: Divatbemutató, klasszikus és moderntánc elemekkel, tűzzsonglőr bemutatóval.
Műsorvezetők voltak:
Délelőtt: Hegedűsné Orosz Nóra
Délután: Daruka Józsefné
Hangosítást végezte, a technikát biztosította:
Bodnár István
Takács Ferenc
Köszönet a sikeres lebonyolításért a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában és a helyreállításban közreműködő valamennyi szadai lakótársnak.

PÁVAKÖR BÁL
2009. április 26.

Az elmúlt évek hagyományihoz híven ez évben is megrendezte a PÁVAKÖR a szokásos tavaszköszöntő buliját.
A megalakulásának negyvenedik évfordulójához közeledő Aranypáva Nagydíjas nótaénekesek ez évben is nagy szorgalommal és lelkesedéssel készültek önálló műsorral a bálozók szórakoztatására. A rendezvény szervezésében közreműködtek az un. "Pávásfeleségek" is.
Köszöntőt mondott: Bűdi Bertalanné
Konferanszié volt Szulák Andrea jelmezében Daruka Józsefné.
Az érkezéskor zsibongó bálozók azonnal elcsendesedtek és elérzékenyülve , de nagy büszkeséggel hallgatták a PÁVAKÖR felcsendülő dalcsokrát.
A csodálatos produkció után vidám, humoros műsort adtak elő, melyet folyamatos vastappal jutalmaztak a bálozók.
Fellépő művészek voltak:
Sárközi Attila előadásában Müller Zoltán: egyszer véget ér.
L'Amour együttes + 2 gitáros: Húzdd cigány (Tóth István, Vajtó János, Horváth Gábor)
Takács István és felesége előadásában Dolhai Attila és Szinetár Dóra: Rómaó és Júlia (Tiszteletes úr Kovács Lajos)
Daruka József és felesége előadásában Kaczor Ferenc: Jóska rögtön gyere haza
Iván József és Görömbelyi József előadásában Tillinger Attila, Kaczor Ferenc: Szerelmesnek lenni jó dolog
Varga György és gyöngyszemei (Iván Józsefné, Görömbelyi Józsefné) csináljuk a fesztivált produkciója Páyer András: Halálos méreg
Görömbelyi József, Tóth István előadásában Bunyós Pityu, Kaczor Ferenc: Kicsi meg az óriás
Sárközi Attila és Bűdi Bertalan: Robertó a mulatós masszőr: Inni kéne és mulatni
1991 évi szilveszter: Kárpótoljuk egymást.
A Pávakörösök és feleségeik közös produkciója: Összetart a dal
A "Pávásfiúk" a "Pávás feleségeknek" egy szál rózsával köszönték meg a bál szervezéséhez nyújtott segítségüket, támogatásukat.
A közös vacsora elfogyasztása után a Bridzs zenekar hajnalig húzta a talp alá valót, melyet rövid időre éjfél után tombolasorsolás szakított meg. A tombola főnyereménye egy élő bárány volt, melyet Filep András alpolgármester ajánlott fel. A több év óta összeszokott mulatós taktaszadai bálózók és baráti társaságuk ez évben is fergeteges hangulatban ropták a táncot hajnalig a PÁVÁSOKNAK köszönhetően.

Hagyományos Húsvétolás
2009. április 7.

2009. április 7-én Taktaszadán a hagyományokhoz híven ez évben is megrendezték a Művelődési Házban a Hagyományos Húsvétolást az önkormányzat, a civilszervezetek, az intézmények és a szadai érdeklődők közreműködésével. A közös ünneplésre érkező vendégek asztalára Mecseiné Leso Judit felajánlásából ünnepi kalács, a Remény Nyugdíjas Egyesület és a Tornászok tagjai által készített házi sütemények kerültek, valamint az érkező vendégek uzsunnáskosarából a húsvéti szokásoknak megfelelően ételek is előkerültek, sonka, tojás, édestúró, de nem hiányoztak a finom itókák sem. A vendégek kellemes hangulatú húsvétot idéző műsort tekintettek meg.

Programok voltak:
Móra Ferenc Általános Iskola néptáncbemutatója
A Húsvét evangéliuma címmel Sáfrány Zoltán református lelkész a húsvéti ünnep lényegéről, szokásairól, hagyományairól beszélt.
Húsvéti hagyományokat mutattak be az Ifjúsági Klub tagjai.
A Micimackó Napközi Otthonos Óvoda óvodásai az óvónénikkel közösen vidám színpadi jelenetet mutattak be, most is nagysikerrel.
A Pávakör tagjai humoros produkciójuk után dalokat énekeltek.

A húsvéti műsor után a meghirdetett húsvéti vers-és történetíró verseny eredményhirdetése következett. A hét beérkezett pályaművet zsűri értékelte.
Zsűri elnöke volt: Harangozóné Vitális Márta jegyző
Zsűri tagjai voltak Dr. Árvay László kistérségi munkatárs (Szerencs), Hegedűs Péter gesztelyi lakos

Dijazottak:
Micimackó Napközi Otthonos Óvoda
  Írta: Jablonkai Ferencné
Taktaszadai Remény Nyugdíjas Egyesület
  Írta: if. Benyus Józsefné
Taktaszadai Pávakör Egyesület
  Írta: Oroszné Galbavy Zsuzsanna
4-7.Móra Ferenc Általános Iskola, Mozgás az Egészségért Tornász Egyesület, Tigris Ifjúsági Klub, Szülői Munkaközösség

A díjak húsvéti jelképek, csirke persely, csoki tojások, csoki nyulak voltak.
A taktaszadai "háziköltők" műveit a vendégek is megismerhették és nagytapssal jutalmazták.

A műsorok után közös uzsonnázásra került sor, majd a férfiak búcsúzóul meglocsolták a lányokat, asszonyokat. A locsolkodásért a férfiak, a fiúk piros csoki tojást kaptak.

Partnerségi rendezvény Taktaszadán
2009. március 26.

A szerencsi többcélú kistérségi tárulás szervezésében, a szerencsi kistérség hosszú távú fejlődésének módszertani megalapozása program keretein belül, partnerségi rendezvényre került sor a taktaszadai Művelődési Házban március 25-én. A képzésen- tervezés, projektfejlesztés, modellek, együttműködési formák, partnerségi munka előkészítése, együttműködési mindennapi menedzsment, az erőforrás tervezéséről az exit stratégiáig -volt szó. Előadó volt: Varga Viktor - MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Képek

A taktaszadai Remény Nyugdíjas Egyesület húsvéti ajánlata
2009. március 26.
Reggel ébresztőként: egy pohár hideg víz az asszonyokra, lányokra
Reggelire:
10dkg
füstölt sajt, 3 kemény tojás, 10dkg vaj, 1 csomó újhagyma, ek. mustár, só. A sajtot
megtisztított kemény tojásokkal együtt megreszeljük, hozzáadjuk a vajat, meg a zöldjével együtt az apróra vágott hagymát. Mustárral, egy kevés sóval izesítjük, és simára keverjük. A krémet kenyérszeletre kenve kínáljuk.
Családi bőség tál:
20dkg füstölt szalonna, 25dkg sertés rövid karaj, 25dkg csontnélküli pácolt hátszin, 20dkg füstölt kolbász 20dkg csirkemell, egy mokkáskanál morzsolt metélőhagyma, őrölt bors, só
Mártás: 4 gerezd fokhagyma, 1dc ketchup, 1ek mustár
A csirkemellet, hátszint borssal és mustárral pácoljuk, majd a sóval és borssal ízesített sertés bordával együtt 4 szeletre vágjuk, előkészítünk 4db alufóliát, kibéleljük vékony szalonna szeletekkel, majd beleterítünk egy-egy sertésbordát, hátszint és csirkemellet. Megrakjuk kolbász karikákkal széleit, ráhajtjuk, majd az egészet fóliába csomagoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lereszeljük, majd a mustárral együtt a ketchuphoz keverjük. A fóliát vörös parázsba ágyazzuk, és 15-20 percig sütjük. Savanyúsággal és petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Uzsonna:
Aszpikos sonkatekercs:
10 főtt tojás, fél tubus majonéz, egy sárgarépa főtt, két ek. zselatin, egy pohár tejföl, 6 szelet sonka, 1dl víz, 10dkg parizer, 2 csemege uborka, 1 tyúkhúsleves kocka.
Őzgerincformát sonka szeletekkel kibélelni a sárgarépát, parizert, uborkát, tojást apróra vágni. A tejfölt, a majonézt az 1dl vízben felforralt tyúkhúsleves kockával, majd kettő kanál zselatinnal felfőzni és összekeverni. Betakarni sonkával.
Köret: bármely saláta (hússaláta, sonkasaláta, franciasaláta, burgonyasaláta)
Ital: édes vörösbor
Húsvéti kalács:
5dkg élesztő, 10dkg liszt, 4dkg cukor, 1dc tej,16dkg porcukor, 10 tojássárgája, 60dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, fél dl rum, 5dl tej, só, 5dkg cukor, 10dkg vaj, élesztő, 10dkg liszt, 4dkg cukor, 1dl tej.( ez a kovász). 5 tojássárgáját, 6dkg porcukorral habosra keverünk, bele 20dkg liszt, fél dl rum, reszelt citrom héj ,hozzáadjuk a kovászt és meleg helyen 3 órán át pihentetjük. A maradék tojássárgákat habosra verjük a puha vajjal és 5dkg cukorral, 40dkg lisztet teszünk bele, hozzá a megkelt tésztát, kissé megsózzuk és jól kidolgozzuk, szükség esetén dagasztásnál meglocsoljuk kevés langyos tejjel.
Vacsora:
Ha a mérő kukorica 4 forint mibe kerül egy sütött tészta? (a tepsibe)
Mivel keresik a kenyeret? (lapáttal)
Hol szokás megszegni a kenyeret?(ahol van)
MEGHÍVÓ - Hagyományos Húsvétolásra
2009. március 24.

A 2009. évi hagyományos húsvétolás a Művelődési Házba 2009. április 07-én 13.00 -tól kerül megrendezésre.
Fogadás: Remény Nyugdíjas Egyesület húsvéti kalácsával.
Program:
1. Néptánc: Móra Ferenc Általános Iskola
2. A Húsvét evangéliuma (Sáfrány Zoltán)
3. Húsvéti hagyományok ( ifjúsági klub)
4. Micimackó Napközi Otthonos Óvoda színpadi jelenet
5. Pávakör műsora
6. A leadott munkák eredményhirdetése.
Tisztelettel megkérjük a résztvevőket, hogy a húsvéti uzsonnájukról,
az asztal díszítéséről gondoskodjanak.
Nagyon sok szeretettel várjuk a vendégeket!!!
Hagyományos húsvétolás!
Ki ne ismerne olyan locsolóverseket, amelyekkel ma is gyakran kérnek engedélyt a locsolkodók a locsolkodásra. Mi maradt meg a ma emberének az ünnepről?
Írj a következő szavak felhasználásával verset, vagy húsvéti hagyományokról szóló történetet: ünnep, húsvétra, szentelt, nyuszi, barka, böjt, locsol, tojás, hétfő, forint, étel, három, hímes, keresztény, jézus, erdő, díszít, vers, leányok, asszonyok, locsolóvíz, kölni, sonka, csülök. (A szavak ismétlődhetnek, vagy ragozott formában is alkalmazhatók!)
Beadási határidő: 2009. április 4-ig a Művelődési Házba.
Példák:
1. Zöld erdőben jártam, 3 nyuszit láttam, Mind a 3 rám kacsintott, Ide azt a 100 forintot!
2. Valamikor régen a szentelt barkát megőrizték, asztalokra tették díszíteni. Várták a lányok a fiúkat locsolni, piros tojást szerettek osztani. A böjtöt már elhagyták, a fiúkat, férfiakat étellel kínálták. Nyuszi tojástól roskadt a zsebe, ha a vers a leány szívét érintette.
(Maximum 12 mondat lehet a történet).

Március 15-i ünnepség
2009. március 17.

A Művelődési Házban 2009. március 13-án délután tartották az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget. Ünnepi köszöntőt mondott Ficsor Ádám, a miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke.
Az ünnepi műsorban közreműködött:
Pávakör
Móra Ferenc Általános Iskola 5 .osztályos tanulói
"Március fényei" zenés irodalmi összeállítás.
Az ünnepség után az ünneplők a Petőfi szoborhoz vonultak, ahol koszorút helyezett el: Ficsor Ádám miniszterelnöki hivatal kabinetfőnöke, Vajtó János polgármester, Rabóczné Horváth Erzsébet, Pásztor Jánosné, Buri Ferenc. A koszorúzásnál Horváth Oszkár - általános iskolai tanuló - a Nemzeti dalt szavalta el.
Az ünnepi műsor felkészítő tanárai voltak: Cseh Sándorné (irodalom), Nap Katalin (néptán) Képek

Március 15-i ünnepség az iskolában
2009. március 17.

A Móra Ferenc Általános Iskola tornatermében tartották az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulójának ünnepségét az iskola tanulói és tanárai részére. Az ünnepségen az iskola 5. osztályos diákjai "Március fényei" c. zenés irodalmi összeállítással emlékeztek az 1848/49-es szabadságharc és forradalomra.

Receptklub foglalkozás a Művelődési Házban
2009. március 14.

2009. március 11-én délután a már 9 éve működő Mozgás az Egészségért tornászcsoport receptklub foglalkozást tartott a Művelődési Házban, melyre vendégül hívták Vajtó János polgármestert is. A több éves tapasztalattal rendelkező 16 "tornászlány" többféle finomsággal lepték meg egymást. Vajtó Jánosné az ÉSZAK MAGYARORSZÁG c. megyei napilapból nézte ki a Háromszínű csíkos szelet receptjét, mellyel nagy sikert aratott. Szintén örömmel fogadták a szakállas pogácsájának receptjét is. Mindkét süteményt elkészíthetik a húsvéti asztalra is, biztos fog a locsolóknak is ízleni. Bűdi Bertalanné túrótortáját is nagy örömmel fogadták. Az otthonról hozott finom sütemények, pogácsák ellenére a Művelődési Ház konyhájában még tovább főzőcskéztek az asszonyok és egy régi hagyományos ételt, a cinkét készítették el, túróval, szalonnával. Ezt az egyszerű régi ételt, mindig nagy örömmel fogyasztja a baráti társaság, és evés közben visszaidézik a régi időket, sokan még a gyermekkori emlékeket is. A jó hangulatú kóstolgatás mellet sok-sok recept cserélt gazdát, melyeket rövidesen kipróbálhatnak a húsvéti sütéseknél. Várjuk mi is a recepteket, melyeket a Húsvéti Asztalra címmel gyűjtünk! Receptek - Képek

Nőnapi ünnepség a községi étkezdében
2009. március 17.

A nőnapi ünnepségen megjelent taktaszadai lányokat, asszonyokat, mint hivatali dolgozókat köszöntötte Vajtó János polgármester. Az ünnepi műsorban 2 óvodás és 2 iskolás verssel köszöntötte a hölgyeket, majd Görömbölyi József a nyugdíjas egyesület tagja citerázott, Székely Zoltán pedig szintetizátoron játszott.
A vendégeket a kisebbségi önkormányzat is köszöntötte. Képek

Kerbarát Kör Nőnapi ünnepsége
2009. március 17.

2009 március 2-án a Művelődési Házban köszöntötték a nőket a Kertbarát Kör tagjai. Képek

Modern Ifjúsági Táncosok bemutatója
2009. március 17.

A Modern ifjúsági táncosok bemutatták szüleiknek a legfrissebb táncprodukciókat. A bemutató gyakorlás volt a közeledő vizsgára. Képek

Kulturális Szabadidős Program-2009. február 24-25
2009. március 3.

Iskolánk a Reneszánsz Programiroda szervezésében pályázatot nyert kulturális szabadidős programban való részvételre.
100 tanulónknak adatott meg a lehetőség, hogy a reneszánsz túrák programsorozat keretében a budapesti Aquincumi Múzeumban látogatást tegyen.
A múzeumban a tárlatvezetésen kívül mozaikkészítő, ékszerkészítő foglalkozáson vettek részt a nebulók. A nagyobb fiúk a gladiátorok életéről szóló film megtekintésével pillanthattak be a római kor életébe. Reméljük, hogy a további tanulmányaikban jól tudják majd hasznosítani a látottakat, hallottakat.
A kulturális programot a Tropicariumba tett kirándulás egészítette ki. Az iskolások megismerkedtek a vízi élővilág egy sajátos keresztmetszetével.
Gyermekeink nagyon jól érezték magukat az egész napos programban. Fáradtan ugyan, de élményekben gazdagon térhettek haza. Képek

MÓRA NAPOK - 2009. február 10-13.
2009. március 3.

Iskolánk 5. éve vette fel Móra Ferenc nevét. Azóta minden év februárjában hagyományosan Móra napokat tartunk. Ebben az évben is sor került e rendezvényre. További részletek

MEGHÍVÓ
2009. február 26.

2009. mácius 13-án 16.00 órakor az 1948-49-es Forradalom- és Szabadságharc emlékére ünnepséget rendezünk a Művelődési Házban, melyre tisztelettel várjuk Taktaszada lakosságát. Az ünnepség után a Petőfi szobornál koszorúzást tartunk.

PÁVAKÖR-Mulatós Bálja
2009. február 25.

2009. április 25-én kerül megrendezésre a PÁVAKÖR Mulatós Bálja a Művelődési Házban. Részletek rövidesen!

"Veszíts el egy könyvet!"
2009. január 28.

Kérünk minden olyan jó szándékú embert, akik szeretik a világirodalom remekeit, hogy csatlakozzanak a húsvéti "Veszíts el egy könyvet" akciónkhoz, melyet a Művelődési Házban indítunk 2009. március 1-től.

További részletek a 06-47/592-004 telefonszámon kérhető.

Célunk, egy saját házi könyvtár kialakításával a szabadidő hasznos eltöltési lehetőségének megteremtése. Családregények, romantikus történetek, felnőtteknek, gyerekeknek szóló mesék olvasása, hasznos időtöltés a Művelődési Házban.

Kérjük fogadja bizalommal ötletünket és ajánlja fel, az otthon már kiolvasott, kevésbé használt könyveit, hogy azok is elolvashassák akik még nem olvasták.

Vissza a Archívumhoz

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.