Testvértelepülések

 

  Tájház

Cím: 3921 Taktaszada, Petőfi u.36.sz.
Működtető: Községi Önkormányzat
Nyitva tartás: A Tájház megtekinthető Daruka Józsefné, 3921 Taktaszada, Petőfi u. 60/A (Tel: 70/342-36-64 ) alatti lakossal előre egyeztetett időpontban.
A múlt nyomában - példaképek a mindennapokban „História nap” 2015»

A település fő utcáján lévő tájház 4 helyiségében megtekinthetők a község múltjának tárgyi eszközei. Az idelátogatók a faluban összegyűjtött a régi falusi életet felelevenítő háztartási eszközöket, bútorokat, szőtteseket, hímzett terítőket, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben használt szerszámokat ismerhetik meg.Tájegységeket idéző terítők, párnák falvédők, horgolások kaptak helyet a régi sifonokban. Fazekas mesterek mesterművei díszítik a ház helyiségeit. Az épület vert falból készült. Az Önkormányzat az épületet 2000. évben blokkból újjá építtette. Az 1900-as évektől az épületet több család is folyamatosan lakta:
  • Bodnár
  • Dobai
  • Éliás
  • Vajtó Bertalan családja

Az utolsó tulajdonos 1910-ben született, és 1991-ben halt meg. 1957-ben költözött ebbe a Petőfi Sándor utcai lakásba, feleségével Pásztor Juliannával. 1989-ig élhették a családias hangulatot 5 gyermekükkel:

  • András
  • Margit
  • Ilona
  • Piroska
  • Bertalan

Ennek a lakásnak az udvarán tartották a hagyományos lakodalmát Piroska nevű gyermeküknek. Az udvar végében annak idején sertés ólak voltak, és istálló a jelenlegi kamra helyén. Akkoriban a kamra a kis szoba mellett volt, melyben termény demizsonok zsákok, asztal, kosarak találták meg helyüket. Nagyon becses volt a konyhában az akkori sparhet, ma már csikós sparhet helyettesíti. Az első szobában az ablakok között Berti bácsi édesapjának a fotóját láthatjuk. A szekrény oldalán katonakabát idézi a múlt emlékeit, melyet szibériai fogságban hordott 1944-1947-ig. Fogsága után Szerencsen a malomban dolgozott Golderger Józsefnál. Földművelésből éltek valamint kosárfonásból. Az első szobát tisztaszobaként használták, majd a sok gyermek mindennapjaival belakta. Sok éven keresztül búcsúsok állították fel sátraikat e lakás előtt. A gyerekek kukoricamuzsikával csutkából épített házikókkal játszottak. A tájház tetőszerkezetét 2000. évben Fábián István és fia nádmunkával fedte be. Mára már elmondhatjuk, sok lakos adott tárgyakat, hagyatékokat pl.: Tomko bácsi asztalos mesterségének tartozékai, Léhi Ferencné szent képei, Murányi Józsefné hagyatékai, tárgyi eszközei, melynek Vajtó János Zsolt asztalos mester készített polcot 2011-ben. A tájházat a Mozgás az Egészségért csoport és az Önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások tartották rendben. 2012-ben a Receptklubbosok átvállalták a tájház rendben tartását. 2017.07. hónaptól a takarítást a Kreatív Hobby Klub végzi. Tetőrestaurálási munkákat végeztek 2011. november 12-én, melyet Filep András polgármester úr finanszírozott, és a munkálatokat Prém József, balmazújvárosi nádmester készített. A tájházat előre bejelentett időpontok alapján látogatják az érdeklődők.


 


 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.