Testvértelepülések

 

  Taktaszadai Pávakör

ARANYPÁVA DÍJAT KAPOTT A TAKTASZADAI PÁVAKÖR 2020

 

Tisztelt Taktaszada-i Pávakör!
Köszönjük jelentkezésüket az Egri Palócgála és KÓTA Aranypáva Népzenei online
minősítésre.
Zsűri tagok:
Birinyi József (zsűrielnök) népzenész, a HUSZ elnöke, a KÓTA társelnöke
dr. Fehér Anikó (zsűritag) karnagy, népzenekutató
Dévai János (zsűritag) népzenész, népzenetanár, etnográfus, a Magyar Rádió Népzenei Szerkesztőségének nyug.vezetője
Bimbó Zoltán (zsűritag) Csokonai-díjas, az EKMK nyugalmazott programszervezője, karnagy
Szabó Viola (zsűritag) népzenész, népzenetanár
Varga Evelin (zsűritag) népzenész, népzenetanár
A beküldött produkció alapján a zsűribe beválogatott neves szakemberek
ARANYPÁVA minősítési fokozatot osztottak ki.

Gratulálunk az elért minősítéshez és bízunk benne, hogy találkozunk személyesen is a KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítőkön és Nagydíjas Gála Hangversenyeken.
KÓTA LEVELE LETÖLTHETŐ *PDF

Mély megrendüléssel vettünk tudomást arról, hogy

OROSZNÉ GALBAVY ZSUZSANNA

a TAKTASZADAI PÁVAKÖR EGYESÜLET vezetője,

türelemmel viselt hosszú betegség után elhunyt.
A temetése 2017. november 15-én (szerdán) 11:00 órakor volt a taktaszadai temetőben.

EMLÉKED ÖRÖKKÉ MEGŐRIZZÜK!
Székhely: 3921 Taktaszada, Petőfi út 35.

Elnök:
Művészeti vezető: Ládi Gabriella - 2012. okt.-től

Gazdasági vezető: Iván József

Alapítás éve: 1969

Fő támogató: Taktaszada Községi Önkormányzat

Próbákat (minden héten kedden
) - Nyáron: 18.00-19.00 órakor- Télen: 17.00-20.00 órakor tartják a Művelődési Házban.

PÁVAKÖR alapítói
Szántó Erzsébet karnagy
Első sor balról: Konyecsnyi Bertalan, Rimmel János, Bűdi István, Vágási Imre, Kovács Lajos, Kovács János, Léhi Imre, Szakolczai Bertalan, Budai István
Második sor balról: Rimmel István, Erdős András, Bódi János, Nagy János, Erdős János, Bárány Béla, Bódi József, Tóth János, Bodnár Sándor, Páinkás József

2014-ben 45 éves PÁVAKÖR
Elsősor: Mervinszki István, Kovács Lajos, Takács István, Iván József, Görömbölyi József, Büdi Bertalan
Hátsósor: M Tóth István, Daruka András, Daruka József, Tóth István,
Gacsályi Miklós külföldön dolgozik


Eddig elért eredmények, díjak:

 • Hétszeres nívódíj
 • Tizenkétszeres kiváló együttes
 • Több aranyfokozat
 • Tízenegyszeres ARANYPÁVA DÍJ
 • Három ARANYPÁVA NAGYDÍJ, melyet 2007 május 5-én a hévízgyörki gálán, 2013-ban Egerben és 2016. augusztus 19-én szintén Egerben nyert el a Pávakör

A Pávakör már minden díjat megkapott, már amit versenyeken el lehet nyerni. Nem véletlenül fogalmazódott meg a népdalkörben az a szándék, hogy most már érdemes átadni, örökségül hagyni az utókor számára azt a hanganyagot mellyel rendszeres fellépéseiken sorozatos sikereket érnek el.
2007-ben
az Önkormányzat támogatásával megjelent a Pávakör első CD-je, melyen a népdalkör által legkedvesebbnek tartott tizenkét népdalcsokor hallható.
Dalok a CD-ről:
1. A Takta partján

2. Szerelmes dalok

Képek a PÁVAKÖR életéből


Szereplésüket országos zsűri értékelte.
Az elmúlt években már a TV és a Magyar Rádió is megörökítette fellépéseiket és műsorra tűzte dalaikat. Az elért eredmények mögött sok-sok munka van, és az önkormányzat anyagi és erkölcsi segítsége.
A továbbiakban is minden megtesznek azért, hogy megőrizzék az együttes jó hírnevét, hagyományőrző tevékenységét, és a hálás közönség szeretetét.

2015. június 6.

10-ik ARANY PÁVA DÍJÁT NYERTE A TAKTASZADAI PÁVAKÖR

2015. június 6-án Egerben, Ködellik a Mátra - Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citerazenekari Fesztiválon a térségi és országos minősítő hangversenyen a 10-ik Arany Pávadíjat nyerte el az együttes.

2014. 45 ÉVES A TAKTASZADAI PÁVAKÖR

A 45 ÉVES TAKTASZADAI PÁVAKÖR köszöntésére gyűltek össze az ünneplők 2014. november 22-én a taktaszadai Művelődési Házban.
A rendezvényt Daruka Józsefné , a rendezvény fő szervezője nyitotta meg, majd Filep András polgármester köszöntötte az ünnepségen megjelent vendégeket: Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselőt, a képviselő-testület tagjait, a helyi intézmények vezetőit, a jelenlévő Pávakör tagjait, Ládi Gabriellát a Pávakör művészeti vezetőjét,valamint a Pávakör Egyesület betegség miatt távollevő elnökét: Oroszné Galbavy Zsuzsannát. A polgármester úr köszöntőjében részletesen ismertette a 45 év legfontosabb állomásait, kiemelve az elért eredményeket, sikereket, díjakat. Az ünnepségen megemlékeztek és gyertyát gyújtottak a 45 év alatt elhunyt Pávakörösök emlékére.
Az ünneplő Pávakört születésnapján saját produkciójukkal köszöntötte:
Hajnali Néptánc Együttes Szerencsről,
Rátkai Hagyományőrző Népdalkör,
Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar.

Az ünnepségen a Taktaszadai PÁVAKÖR egy új oldaláról mutatkozott be, ugyanis zenei kísérettel énekeltek magyar nótákat, majd ünnepi műsorukat az elmúlt évek legsikeresebb nótáival zárták.
Sajnos betegség miatt a Kaplonyi Asszonykórus nem tudott részt venni az ünnepségen, de a PÁVAKÖR tagjai megemlékeztek róluk, és a részükre készített kancsót, emléklapot a legközelebbi találkozáskor adják át részükre. A műsorvezető több gratulációs, köszöntő levelet is felolvasott, melyet azok a szakmai szervezetek, támogatók, dalostársak küldtek, akik egyéb elfoglaltság miatt nem tudtak részt venni a születésnapi ünnepségén.
A jó hangulatú, színvonalas műsor után Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő Filep András polgármesterrel közösen a fellépők és az ünnepeltek részére emléklap kíséretében egy-egy jubileumi boroskancsót adtak át. A PÁVAKÖR EGYESÜLET megköszönte az elmúlt évek támogatását, és Filep Andrást, mint fő támogatót tiszteletbeli taggá fogadták.
Az ünnepi fotózás után elfogyasztották az ünnepi vacsorát, majd közös nótázással, a Class Duó zenéjére fergeteges táncmulatsággal zárták a PÁVAKÖR 45. születésnapi ünnepségét.

PÁVAKÖR EREDMÉNYEK, DÍJAK
· Hétszeres nívódíj
· Tizenkétszeres kiváló együttes
· Több aranyfokozat
· Tízszeres ARANYPÁVA DÍJ.
· Két ARANYPÁVA NAGYDÍJ
, melyet 2007. május 5-én a hévízgyörki gálán, 2013-ban pedig Egerben nyert el a Pávakör

TAKTASZADAI PÁVAKÖR EGYESÜLET tagjai
Büdi Bertalan Daruka András Daruka József Gacsályi Miklós
Görömbölyi József Iván József Kovács Lajos Mervinszki István
Takács István Tóth István M Tóth István  
Művészeti vezető: Ládi Gabriella
Egyesület vezető: Oroszné Galbavy Zsuzsanna

Köszönet a támogatóknak és a rendezvény lebonyolításában közreműködőknek!

Palócgála Eger 2012
 
Bogács 2012

2010. április 10. "MÉG FÉNYESEBB LETT A PÁVA" 7-ik Arany Páva díj

7-ik ARANY PÁVA DÍJÁT nyerte el Martfűn 2010. április 10-én a TAKTASZADAI PÁVAKÖR EGYESÜLET. A gálaszintű minősítő hangversenyen, ahol csak arany páva díjas együttesek vehettek részt (több mint 20-an) a taktaszadaiak magas szintű teljesítményükkel ismét megkapták az ARANY PÁVA DÍJAT.

Nagy tekintélyű szakmai zsűri nyújtotta át az elismerést: Dr. Olsvai Ferenc, Dr. Alföldi - Boruss István, Birinyi József, Dévai János, Dr. Fehér Anikó, Dr. Várnai Ferenc.
Mindnyájan örültek, akik részesei lehettek ennek a csodálatos hangversenynek. A tagoknak a munka, a felkészülés folytatódik. Legközelebbi fellépésük Miskolc lesz május 10-én a Nemzeti Színházban. Minden elismerést megérdemel a PÁVAKÖR. Gratulálunk az elért eredményhez! További jó munkát és sok sikert kívánunk az egyesület valamennyi tagjának, hogy tovább öregbíthessék Taktaszada jó hírét.

2010 évben sikeres évről számolhattak be, a számukra legfontosabb minősítésen ismét ARANYPÁVA díjat nyertek Martfűn. Ez a hetedik Aranypáva díjuk. Az Amatőr Gála döntőjében jutottak és résztvettek a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett díszelőadáson 2010. május 11.-én. A Duna TV műsorában, ahol Hegyaljai tájak emberek együttesek szerepeltek Tokajban voltak bordalaikkal és tiszai népdalaikkal. Az évet december 4-én Hárskúton (szlovákia) kismagyar falu, melynek a tájház átadásán voltak részesek a műsorban. Sikert arattak tréfás dalaikkal. Létszámuk nem nagy, de lelkesedésükkel megdumlázzák erőiket.

2010.május 10. AMATŐR GÁLÁN A PÁVAKÖR A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

2010. május 10-én rendezték meg a Miskolci Nemzeti Színházban az Amatőr Gálát, az amatőr művészek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fesztiváljának döntőjét, melyen a taktaszadai PÁVAKÖR is szerepelt. Az idei rendezvényen harminc szóló és csoportos produkció, több mint 465 fellépő mutatkozott be a nagyközönség előtt.
Az Amatőr Gála háromévenként ismétlődő nagyrendezvény, amelyet 1986-ban szervezett meg először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet jogelődje. A háromfordulós találkozó a különböző művészeti ágakban tevékenykedő csoportoknak és előadóknak ad lehetőséget arra, hogy tehetségüket bemutassák. A harmadik fordulóra a Miskolci Nemzeti Színházban került sor, amely egyben a rendezvény gálaműsora is volt. E rendezvényen mutatkozott be, és szerepelt nagy sikerrel a taktaszadai

2009-ben 40 éves a Pávakör ( képek a jubileumi rendezvényről» )

2009. szeptember 26-án a Taktaszadai Művelődési Házban Jubileumi Dalostalálkozó keretében, családtagjaikkal, a település vezetőivel, dalostársaikkal és meghívott vendégekkel együtt ünnepelte a PÁVAKÖR a megalakulásuk negyvenedik évfordulóját.
A jubiláló Pávakör tagjai
Művészeti vezető: Oroszné Galbavy Zsuzsanna
Tagok: Bűdi Bertalan, Daruka András, Daruka József, Görömbölyi József, Iván József, Kovács Lajos, Nagy János, Sárközi Attila, Takács István, Varga György, Volczér Bertalan.
A jubileumi dalostalálkozón köszöntőt mondott:

 • Vajtó János, polgármester
 • Ficsor Ádám, volt miniszter
 • Koncz Ferenc, a BAZ megyei Közgyűlés alelnöke
 • Gütner Tibor, szenátor Szatmárnémetiből
 • Bányiczki Lászlóné, a BAZ Megyei Pedagógiai Szakmai Szakszolgálati és Közművelődési Intézet képviselője

Az ünnepség műsorvezetője: Daruka Józsefné felolvasta Szabó György országgyűlési képviselő és Szántó Erzsébet köszöntő levelét, akik elfoglaltságuk miatt nem tudtak megjelenni az ünnepségen.
Az ünnepi műsorban közreműködő, és a Pávakört köszöntő csoportok voltak:

 • Kaplonyi Asszonykórus
 • Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar
 • Rátkai Hagyományőrző Népdalkör
 • Taktaharkányi Népdalkör
 • Kálmándi Rézfúvós Együttes
 • Taktaszadai Pávakör

Az ünnepi program keretében a jubiláló együttest ajándékokkal köszöntötte:

 • Taktaszada Községi Önkormányzat
 • meghívott vendégek
 • megjelent dalostársak

A PÁVAKÖR tagjai a 40 éves jubileumot jelképező emléktárgyakkal ajándékozta meg a település polgármesterét, a meghívott vendégeket és a fellépő dalostársakat.

Az ünnepi program végén a PÁVAKÖR vidám műsort adott elő ismert sztárok dalainak utánzásával, majd az ünnepi vacsorát követően vidám zenés, táncosmulatozással fejezték be a 40 éves jubileumi ünnepséget.


2004-ben 35 éves a Pávakör

A Taktaszadai Pávakör 1969-ben, harmincöt évvel ezelőtt alakult.
Vajtó János polgármester is köszöntötte az ünnepelteket. Köszöntőjében kiemelte, több ez a dalos találkozó több egyszerű születésnapnál, hiszen közel egy emberöltőnyi ideje viszik hírét a községnek a népdalkör tagjai. Nem kevesen vannak, akiknek fogalmuk nem volt arról, hogy Taktaszada egyáltalán létezik, akik nem tudták, hová tegyék földrajzilag a települést, de a csoporton keresztül feloszlott az ismeretlenség homálya, köszönet ezért is a Pávakör tagjainak.

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.