Testvértelepülések

 

  Gazdaság
Gazdasági élet fejlődése

Földrajzi adottságaiból következően Taktaszada mindig mezőgazdasági jellegű település volt.

Művelődési Ház
ÓvodaA rendszerváltást követő évek jelentős fejlődést eredményeztek. Kiépült az új telefonhálózat és bevezetésre került a földgáz. Új Művelődési Ház épült, melyben Idősek klubja és Teleház is működik. Bővítésre került a Házasságkötő Terem, a Községi Könyvtár. Felújításra került a Ravatalozó, a temetői utak aszfaltozva lettek, és megépült a temető fő homlokzatán az új kerítés. Teljes felújításra került a Tájház is. Megtörtént a sportpálya körbekerítése, és egy új edzőpálya kialakítása. Ezeken túl két parkot és hat fedett autóbusz-várót építettünk.

Házasságkötő teremAz alapellátást a Polgármesteri Hivatal biztosítja. Községünkben 14 tantermes általános iskola, /275 tanuló / három csoportos napközi otthonos óvoda, /89 óvodás / orvosi rendelő, takarékszövetkezet, postahivatal, hat élelmiszer-, egy zöldség-, egy virág-bolt, egy látványpékség, egy étkezőkonyha, három gázcsere- telep, egy tüzép telep, egy táp-és termény- bolt, öt italbolt, egy kozmetika és két fodrászat működik.

Működik továbbá: varroda, nyomda és több mezőgazdasági vállalkozás.
Településünkön két történelmi egyház található /római katolikus és református /. Mindkét felekezet rendelkezik templommal, melyek közül a református műemléki védettség alatt áll.

A jelentős fejlődés mellett a 90-es évek után nehézségek is keletkeztek. A termelőszövetkezet átalakulásával, illetve a miskolci nehézipar leépítésével, a szerencsi cukor- és csokoládé-gyár privatizálásával az ide bejárók nagy része munkanélkülivé vált, így a munkanélküliség nagy lett a községünkben. Mára a munkanélküliség, ha kis mértékben is, de csökkent, de a kezelése nagy nehézségeket rótt és ró ma is a településünkre. Nagyobb mérvű csökkenést csak munkahelyteremtéssel érhetnénk el. A településen egyre több gazdasági társaság, és egyéni vállalkozó működik, melyek az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatások különböző területein tevékenykednek. Számuk mára megközelíti a 70-et. A fejlődés ütemét nehézségek ellenére településünk tartani szeretné. A teljes infrastruktúra meglétéhez csak a szennyvízhálózat kiépítése hiányzik, melyre a szomszédos településsel, Taktaharkánnyal pályázunk.

Önkormányzat terve

Az Önkormányzat célkitűzései

A gyermek létszám emelkedése szükségessé teszi az óvoda bővítését, melyet a közeljövőben megvalósítunk.
A mai kor követelményeinek megfelelő korszerű Polgármesteri Hivatalt szeretnénk építeni, hogy a lakosság számára színvonalasabb ügyintézést tudjunk biztosítani.
A teljes infrastruktúrához a szennyvízhálózat kiépítése szükséges, amelyet a lehetőségeinkhez mérten mihamarabb szeretnénk kiépíteni.
Az aszfaltozott belterületi közúthálózat leromlott állapotban van, amelyet szeretnénk újra aszfaltozni. Sajnos ez függ a szennyvízhálózat kiépítésétől, mivel a szennyvízhálózat kiépítése előtt nem célszerű megvalósítani.
Egyre több szülő járatja általános iskoláskorú gyermekét szerencsi iskolákba, ezért elképzeléseink között szerepel egy tehetséggondozó kialakítása.
Mivel községünkben nincs fogászati rendelés, ezért az Orvosi rendelő bővítésével létre szeretnénk hozni egy fogászati rendelőt.
Az új Polgármesteri Hivatal megépülésével a jelenlegi Polgármesteri Hivatal épületében Idősek Napközi Otthonát szeretnénk kialakítani.

könyvtár
polgármesteri hivatal


Nagy lehetőséget látunk a falusi turizmus beindításában

Elsősorban a helyi lehetőségeket kiaknázva, de szorosan kapcsolódva a településünktől csupán 15-20 km-re lévő Tokaj hegyaljai történelmi borvidékhez.
A helyi sajátosságaink közül a Tájház, a református templom valamint a Takta folyó és környékének természeti szépségeit, érintetlen madárvilágát a halászat és horgászat lehetőségeit tervezzük kiaknázni.
Az önkormányzat vállalkozás barát gazdaságpolitikájával kedvező feltételeket biztosítva várja a letelepedni szándékozó vállalkozásokat, és befektetőket.

Polgárőrség
Idősek Otthona


A település várható fejlődése:

Reményeink szerint:

  • a tervszerűen átgondolt önkormányzati gazdaságpolitika,
  • a folyamatosan fejlődő infrastruktúra és intézményhálózat,
  • az egyre gazdagodó kulturális programok, rendezvények,
  • az igényesen szépülő falukép,
  • biztosítani fogják a településen,
  • a foglalkoztatás javítását,
  • az elvándorlás megakadályozását,
  • a település lakosságmegtartó képességének a fokozását,
  • a fiatalok kötődésének a biztosítását,
  • a település dinamikus fejlődését.

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.