Testvértelepülések

 

  Földrajzi adottságok - Elhelyezkedés

Taktaszada hazánk északkeleti peremén, Borod-Abaúj-Zemplén megye középső részén, a Tisza és a Takta által határolt jellegzetes kistájegység, a Taktaköz kapujában a Hegyalja kapujának nevezett hangulatos történelmi kisváros, Szerencs vonzáskörzetében fekszik.
Településünk földrajzi fekvése rendkívül kedvező. Miskolctól 36 km, Szerencstől 12 km távolságra fekszik.

  Megközelíthetőség

Közúton:Taktaszada a Miskolc-Szerencs viszonylatú útról (37. számú főút) két irányból is megközelíthető:

  • Taktaharkány irányába letérve Taktaharkányon keresztül juthatunk el a faluba.
  • A szerencsi úton továbbhaladva a Szerencs-Taktaharkány útról balra letérve érkezhetünk meg a községbe.

Volán járatok: Taktaszada és Szerencs között naponta rendszeres autóbuszjáratok közlekednek

Vasúton: Taktaszada saját vasúti megállóhellyel rendelkezik a Miskolc-Szerencs vasútvonalon. A megyeszékhelytől mintegy 30 perces utazás után érkezhetünk meg a településre. A vasúti megállóhelyen 2008 évben a helyi önkormányzat kulturált várótermet alakította ki, az utasok kényelmének biztosítása érdekében.

Menetjegy vásárolható: Petőfi 40. sz alatt

Taktaszadai állomás

  Növény, állatvilág

Taktazsada kedvező fekvésének köszönhetően, csodálatos a kilátás a tájegységet határoló természeti szépségekben gazdag Zempléni-hegység vonulataira, és a településünk melletti sík területen lassan folydogáló Takta folyó jellegzetes növényvilágára.
A Takta partjának háborítatlan természeti környezetében békében élnek a csendet, nyugalmat kedvelő költő- és átvonuló madárfajok, és az apróvadak.

Taktaszada határa élővilágban gazdag táj, ezért a természetet kedvelőknek csodálatos élményben lehet részük az itt töltött idők alatt.
A Takta bal partján lévő hosszú morotvák, halastavak, csatornák találhatók. A talaj erős kötöttsége következtében a kevés csapadék hatására is locsogók, nedves pocsolyák adnak hosszú ideig táplálékot az ilyet kedvelő növényeknek, állatoknak. A nádasok terjednek és a madárvilág még mindig gazdag, mivel beleesik a madárvonulatok irányába. Ahogy a nappalok hosszabbodnak és melegszenek, akarva, vagy akaratlanul égetik a nádavart. Ám hamarosan nő az új, mai, üde zöld, mely a megmaradóval jó búvóhelyet jelent az érkező madárvilágnak.

Hamarosan feltünnek a vadkacsák. Párosával repülve bizonyítják a tavasz érkezését fészkelésre készülve. Nyugodtan úszkálnak, nem félve keresik tálálékukat.

Kedvező fészkelőhelye a mocsaras Taktapart a fekete szárcsacsapatnak. A bőséges táplálék miatt már a nyár elején egészséges szárcsa család úszkál a víztükrön. Ahol bőven van szárcsa, ott megjelennek a barna kányák. Ügyes repüléssel próbálják zsákmányul ejteni a gyorsan víz alá bukó vízi és szárcsa-csirkéket kevés sikerrel.

Még ködösek és nyirkosak a reggelek, mély hangja elárulja jelenlétét a bölömbikának. Ez a veréb nagyságú madár méretét meghazudtoló hangot tud kibocsátani. A figyelmes nézelődő láthat és hallhat egy kismadarat, aminek a neve nádirigó, nádiposzáta. 4-6 szál nádra, a víz tükre felett 40-60 cm magasra építi csodálatos fészkét. Ahol fészkel, feltétlenül megjelenik a kakukk. Érdekes, hogy 90%-ban a nádiposzta fészkét nézi ki utódai bölcsőjének. Ahogy a kismadár a fészke szélén ülő öt-hatszor nagyobb kakukkfiókákat eteti, a megpillantónak felejthetetlen élményt jelent.

A nádast olykor összefüggő gyékény váltja fel. Két fajtája található itt: a mogyorógyékény és a puha, törékeny levelű leánygyékény.
Mellettük szinte mindenütt megtalálható a háromlevelű sás, és aminek levele olyan sima hogy azon nem lehet találni görcsöt, az a káka. A mondás szerint is aki "Kákán görcsöt keres" az aztán igazán hajszálhasogató.

A dombosabb szárazabb területeken jól megférnek az apróvadak. Igaz mezei nyúlból csak elvétve találni, de a fácán mindenütt előfordul. A fácánokat mesterségesen is nevelik telepeken, ugyanúgy mint a vadkacsát is. A kacsákat az aratás kezdetén szétengedik és augusztustól vadásszák. A fácánokat novembertő kezdik lőni. Ezt a tevékenységet az Állami Gazdaság finanszírozza. A vadakat külföldi vadászokkal bérvadászat formájában vadásztatják.A területen található még néhány fogolycsapat. A fürjekről sem szabad megfeledkezni. "Pitty-palatty, pitty-palatty" hangzik, de a madarat alig lehet látni.
A területre lekoborólnak vaddisznók is,de nem igazán tudnak elszaporodni. Ezzel szemben szép őz csapatok tünnek fel a zsenge vetéseken.

A tiszadobi-kesznyéteni védett területről járnak át a szürke és kanalasgémek.
A Takta partján füzesek is találhatók. A méhészek nagy örömére virít a kecskefűz, mely barkáinak nektárja a méhcsaládok regenerálódásának nélkülözhetetlen forrása. Fölösleges mézet nem ad, de rendkívül fontos táplálék.
E gazdagnak mondható vadállomány a Takta és a Tisza változatos növényvilágának köszönhetű, mely tovább gazdagodna, ha megjelennének az akácosok, nyárfaligetek, helyet biztosítva a fészkelű madaraknak.

 

Lap teteje»

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.