Testvértelepülések

 

  Hírek - Archívum 2012
TAKTASZADAI FALUKARÁCSONY 2012
2012. december 21.

2012. december 21-én 16 órakor ünnepi díszben várta az ünneplőket a taktaszadai Művelődési Ház, ahol a hagyományos Falukarácsony megünneplésére gyűltek össze a település lakói. Az ünnepi műsort a Móra Ferenc Általános Iskola 4. osztályos tanulói és a Kék Madár Ifjúsági Klub verselő diákjai nyitották meg. A műsort betanította: Sárga Jánosné. Daruka Józsefné műsorvezető köszöntő szavai után karácsonyi köszöntőt mondott Kardos Imre református segédlelkész. Karácsonyi dalokkal szórakoztatta az ünneplőket Donka Nikolett és Várhegyi Gábor. A Mici Mackó Napközi Otthonos óvoda alkalomhoz illően kántálással lepték meg az ünneplőket. Daruka Józsefné átadta a 2008-ban, a Biblia Évében, útjára indított "Vándor Bibliát" Serfőző Zsoltnénak, a Recepklub tagjának , azzal a szándékkal, hogy az elkövetkező évben még több taktaszadaival ismertessék meg a Bibliát. Néma csendben, az ünnepi hangulatot átélve hallgatták a vendégek a taktaszadai Pávakör karácsonyi dalcsokrát, melynek zárásaként egy igazi meglepetés produkcióval, Wolf Péter: Ave Maria című dalával köszöntek el és kívántak mindenkinek boldog ünnepeket. A vendégek elérzékenyülve hallgatták a férfi kórostól szokatlan csodálatos előadást.
A taktaszadai karácsonyi ünnepség zárásaként Filep András polgármester ünnepi gondolatai után, mindenkinek Áldott Karácsonyt és Békés Boldog Új Esztendőt kívánt.
Az ünnepi műsor után a vendégeket kaláccsal és kakaóval kínálták, melyhez a tejet Pásztor Jánosné képviselő és Tóth Zoltánné adományozta.

"TAKTASZADAI NÉPTÁNC MŰHELY" PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY
2012. december 21.
KARÁCSONYI KÖNYVVÁSÁR TAKTASZADÁN
2012. december 21.
TAKTASZADA KARÁCSONYA
2012. december 14.

CIVILSZERVEZETEK ÉVADZÁRÓ RENDEZVÉNYE
2012. december 08.

Taktaszadán évek óta hagyománya van a nagyon aktív civil szervezeti munkának, és annak, hogy a település sokszínű rendezvényeinek lebonyolításában aktív szerepet vállaló civilszervezetek minden év végén évzáró vacsorával, saját műsoros produkciójuk bemutatásával , közös tánccal, vidám szórakozással búcsúznak az évtől. 2012. december 8-án az elmúlt évek hagyományait követve ez évben is megrendezésre került a civilszervezetek évzáró rendezvénye. A vendéglátás előkészületeiből az alig 8 hónapja alakult Receptklubbosok nagyon aktívan kivették részüket, mivel a konyhában ők készítették, majd az udvari kemencében ők sütötték meg az ünnepi asztalon elhelyezett finomabbnál-finomabb édes- és sós süteményeket. A Művelődési Ház délután kettőre megtelt a 9 civilszervezet tagjaival és a meghívott vendégeikkel, akiket Daruka Józsefné köszöntött:Filep András polgármestert és feleségét, Vajtó János alpolgármestert és feleségét, a képviselő-testület tagjait, Pásztor Jánosné képviselőt,a Mici Mackó Napközi Otthonos Óvoda vezetőjét, Rabóczné Horváth Erzsébetet, a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatóját, Hegedűsné Orosz Nórát, a Latabár Színház igazgatóját, Taktaszada közművelődési referensét, a civilszervezetek vezetőit, tagjaikat és vendégeiket. A vendégek köszöntését követően Filep András polgármester nagyon pozitívan értékelte és megköszönte a civilek elmúlt évi, az idősebbeknek az elmúlt több évi munkáját, a jelenlévőknek és családjaiknak boldog ünnepeket kívánt, majd a rendezvényt megnyitotta, melyre mindenkinek jó szórakozást kívánt. A köszöntéseket követően a rendezvény kulturális programjaként egy-egy a civilszervezet mutatta be produkcióját, ezzel szórakoztatva társaikat:

  • Remény Nyugdíjas Egyesület görbebotos, otthonkás bevonulását követően, a botot eldobva dinamikus discó táncot mutattak be.
  • Daruka András, Tóth Istvánné, valamint Takács Lajosné egy-egy verssel, mesével szórakoztatták a vendégeket.
  • Ládi Gabriella a taktaszadai Pávakör Egyesület új művészeti vezetője bemutatkozásul ismert musicaleket adott elő, majd meglepetésként Daruka Józseffel duettet énekelt.
  • A PÁVAKÖR ez évben is humoros produkciójukkal "Kocsma Ördöge" címmel vidám műsor adtak elő, melyben a legnagyobb meglepetést a térdzoknis, kékfestő ruhás fiúk keltették.
A pávakör tagjai Oroszné Galbavy Zsuzsannának, a PÁVAKÖR Egyesület elnökének megköszönték a többéves művészeti vezetői munkáját, melynek eredményeként országos szinten is kimagasló szakmai elismeréseket értek el. Oroszné Galbavy Zsuzsa megköszönte az elismerő szavakat, és egészségi állapotának gyengülése miatt a PÁVAKÖR művészeti vezetését átadta Ládi Gabriellának, és a PÁVAKÖR tagjainak további szakmai sikereket kívánt.

A műsoros produkciók után a vendégek elfogyasztották az ünnepi estebédet, majd megkezdődött a késő estig tartó tánc és mulatozás, melyhez az élőzenét Orosz Csaba szolgáltatta.
Állampolgársági eskü Taktaszadán
2012. november 29.
2012. november 23-án pénteken 14 órakor Honosítási ünnepséget rendeztek Taktaszada község Házasságkötő Termében.

Bánszkiné Megyesi Anita
köszöntötte a megjelenteket, a testvértelepülésről: Kaplonyból érkezett barátokat Ionucz Tiberiu Antont, feleségét Gabriella Izoldát és gyermeküket: Esztert, akik az ünnepség keretei között állampolgársági esküt tettek.

Köszöntötte továbbá Filep András polgármester urat, Vajtó János alpolgármester urat, Harangozóné Vitális Márta jegyző asszonyt, Taktaszada Község Képviselő-testületének tagjait, továbbá azokat a volt képviselőket, akik az elmúlt évtizedben hozzájárultak Kaplony és Kálmánd testvértelepüléseinkkel való jó kapcsolatunk ápolásához, valamint minden kedves vendéget, akik jelenlétükkel megtisztelték az állampolgársági ünnepségünket.

Az ünnepség nyitányaként Serfőző Réka: Tóth Julianna: Magyar vagyok című versét adta elő.

A műsorvezető kiemelte, hogy ezekben a felemelő percekben, e történelmi pillanatban, sok éves tervek, álmok valósulnak meg, mivel a jelenlévő családot Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke honosította, és erről okiratot adott ki.
A több hónapos állampolgársági eljárást követően elérkezett a honosítás ünnepélyes pillanata, az eskütétel.
Az állampolgársági törvényben szabályozottak szerint a család Taktaszada község polgármestere előtt esküt tettek, az esküt az ünneplő jelenlévők állva hallgatták végig. Az eskü szövegét Filep András polgármester mondta elő.
Az esküt követően Filep András polgármester köszöntötte hazánk legújabb állampolgárait, majd átadta részükre a honosítási okiratokat.

A bensőséges ünnepség Filep András polgármester köszöntő beszédével, majd az ünneplők vendéglátásával zárult.

Az ünnepi beszédek részletesebben:
Filep András polgármester ünnepi beszéde»
Bánszkiné gondolatai»

NEMZETI ÜNNEP: OKTÓBER 23.
2012. október 19.

2012. október 19-én a taktaszadai Művelődési Ház színháztermében Horváth Gábor tanár úr ünnepi beszédében megemlékezett az 56 évvel ezelőtti Forradalom és Szabadságharcról, majd a Magyar Köztársaság megalakulásának 23. évfordulójáról. Beszédében megemlékezett olyan családtagjairól, akik valóban átélték a forradalom napjait, ezzel lehetőséget nyújtott a jelenlévők számára is, hogy betekintést nyerjenek a múlt emlékeibe. A Móra Ferenc Általános Iskola 8. osztályos tanulói Bodrogi Judit és Furman Mária tanárnők felkészítésével ünnepi műsorral tisztelegtek a szabadságharcban elesett áldozatok előtt. A helyi Pávakör Egyesület tagjai érzelmes és hazafias dalcsokorral készültek erre az emlékezetes ünnepre.
A jelenlévők teljes átéléssel figyelték a megemlékezés pillanatait.


IDŐSEK NAPJA
2012. október 11.
2012-ben 330 fő, 60. életévét betöltött nyugdíjast hívott meg az önkormányzat az idősek napja alkalmából szervezett rendezvényére. 14.30-kor kezdődő ünnepségen 167 fő vett részt állófogadáson. Ezt követően a Művelődési Ház színháztermében kellemes zene fogadta a szépkorúakat. Filep András polgármester úr kifejtette, hogy hol boldogan, hol fáradtan éli az idős korosztály a mindennapokat. "A mai ünnepi alkalommal megpróbáljuk megköszöni mindazt, amit tettek önzetlenségükkel, áldozathozatalukkal. Jöhet bármiféle változás, ez egy olyan megemlékezés, amit nem lehet elfelejteni, hiszen értéke túl nő mindenen. Lényeges, hogy érezzék nem feleslegesek, értelme van életüknek, idősen és egyre öregebben is, de ez csak úgy fogják tapasztalni, ha megerősítést kapnak általunk. Ezt a megerősítést úgy hívják: szeretet. Hiszem, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy szüleinkről, nagyszüleinkről az aktív munkát vállalni nem tudókról, mi gondoskodjunk. Akik ezt teszik, tisztában vannak azzal, hogy milyen értékeket képviselnek az idősek, milyen problémákkal küzdenek az év 365 napján. Az eseménydús és boldog idős kornak az lehet az alapja, hogy mindennap kitaláljanak valami újat és mindig alkossanak."
Elmondta: az idős kor nem tragédia, ez az élet rendje, elmondhatják tele vannak bölcsességgel, élet tapasztalattal. Köszönte a példamutatást, az emberi értékeket, melyet belénk neveltek, nem feledkezet meg azokról sem, akik már nem lehetnek közöttünk. Kívánta, hogy szeretteik körében egészségben, békében, boldogságban és szeretetben teljenek további napjaik. Ezt követően átadta a mikrofont a további fellépőknek.
Gosztola Adél és Tóth Zoltán László a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei operett dalok segítségével nosztalgia műsorral fokozták a hangulatot. Fergeteges táncbemutatóval emelte a délután színvonalát a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ kamara táncegyüttese. A rendezvény zárásaként a "Tokaji bor legendáját" hallgatták meg a vendégek, majd az aulában átvették az idősek részére Taktaszada község képviselő testülete által előre elkészített ajándékcsomagot.

BURGONYA ELADÓ
2012. október 2.
Taktaszada Község Önkormányzata értesíti az érdeklődőket, hogy étkezési burgonya van eladó 30 kg-os kiszerelésben 1600.-Ft-os áron.

Érdeklődni a Polgármesteri Hivatalban lehet a 47/392-002-es telefonszámon, vagy személyesen.

MEGHÍVÓ IDŐSEK NAPJÁRA
2012. október 1.
 "Amidőn közeleg az öregkor, a gondolat, akár a madár, úgy repül vissza a gyermekkor napjai felé. Öregségem napjaiban világosan és fényesen ragyog gyermekségem kora, mintha akkor minden jobb és szebb lett volna, mint ma. Ebben nincs különbség szegény és gazdag között, hiszen senki sem lehet annyira szegény, hogy öregkorában visszaemlékezvén, ne fedezné fel a fénynek és örömnek futó visszfényét."

Tisztelt Taktaszadaiak!
Taktaszada Község Önkormányzata tisztelettel meghívja a 60-ik életévüket betöltött taktaszadai lakókat a 2012. október 5-én (pénteken) délután 14:30 órakor kezdődő IDŐSEK NAPJA rendezvényére.
A rendezvény helye: Taktaszada Művelődési Ház
Szép korúak fogadása: 13:30-tól az aulában
Tájékoztatom a kedves meghívottakat, hogy az ünnepi köszöntőm után meglepetés műsorral várom mindazokat a vendégeket, akik megtisztelnek jelenlétükkel.

Tisztelettel:

Filep András
polgármester

KIRÁNDULÁS
2012. szeptember 13.
 2012. szeptember 7-én iskolánk tanulói – az IPR-es pályázat kapcsán-, egy felejthetetlen napot töltött el a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum Parkban. Az újonnan átadott létesítmény gazdag kínálatából sajnos minden nem fért a nap programjába, de ahol jártunk, s amit láttunk az élményszámba ment.További részletek»
TANÉVNYITÓ A MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN
2012. szeptember 13.
 

Harminckét csillogó szemű, félénk, elsős kisdiák gyülekezett szeptember 3-án reggel az iskola udvarán. Közülük hatan részt vettek a tanévnyitó ünnepség műsorában. Először egy vidám táncot adtak elő a Muzsika hangjai című dalra, majd néhány iskolakezdésről szóló verset mondtak el. Ezután Igazgató Asszony, Rabóczné Horváth Erzsébet év eleji köszöntőjét hallgathattuk meg. A felsősök is köszöntötték az iskola legújabb lakóit és megajándékozták őket. Legvégül a sárospataki tábor lakói énekelték el a táborban született csasztuskát. Ezzel az ünnepséggel a 2012/2013-as tanévet megnyitottuk.

SÁROSPATAKON NYARALTAK A TAKTASZADAI DIÁKOK
2012. szeptember 4.

Sárospatakon nyaraltak a taktaszadai diákok
2012. július 30-tól 2012. augusztus 3-ig Sárospatakon a Tengerszem Campingben nyaraltak a taktaszadai diákok, az elnyert Esélyegyenlőségi pályázat jóvoltából. A szálláshely szomszédságában lévő termál strandon többször is pancsolhattak. Megtekintették Sárospatak nevezetességeit: a Református Gimnáziumot, az iskola kertet, a Comenius Tanítóképző Főiskolát, a Művelődés Házát és a Rákóczi várat. Egy 12 km-es gyalogtúrán vettek részt a Tengerszemhez. Esténként vetélkedőkön, akadályversenyeken bizonyították találékonyságukat. Jó hangulatban, sok
szép emlékkel térhettek haza.

KATOLIKUS NAPKÖZIS HITTANTÁBOR
2012. augusztus 23.
Taktaszadán 2012. augusztus 6-tól 12-ig katolikus napközis hittantábort szerveztünk, az Egri Főegyházmegye, a Taktaszadai Önkormányzat és a helyi Róm. Kat. Egyházközség támogatásával. A táborban 57 gyermek és fiatal vett részt, felekezeti hovatartozás megkülönböztetése nélkül. A táborban színes programokkal vártuk a gyerekeket. Hétfőn délelőtt Ficsor Márton hittanár, szerencsi kántor és felesége, Ficsor Mártonné hittanár előadásában szentírási történeteket ismertek meg daltanulással egybekötve. Délután kézműveskedtünk: üvegfestés, fóliafestés, hűtőmágnes készítés, decoupage képek készítése, stb.. Kedden Tarcalra kirándultunk, ahol megismertük a hegyaljai borászat múltját és jelenét. Szeretettel fogadtak minket a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tarcali üzemének labirintus pincészetében, majd az Andrássy Pincészet palackozóüzemében. Az üzemlátogatások után a katolikus és református templomot látogattuk meg. Ezután a Tarcali Helytörténeti Múzeum Hatputtonyos Borfalu kiállítást tekintettük meg. Szerdán délelőtt a helyi Termelőszövetkezet tanyájára látogattunk el. Filep András polgármester úr szívélyesen fogadott bennünket. Megmutatta a gyerekeknek a gabonatárolókat, az állatállományt és ezek után még csónakázni is elvitte őket. Délután Daruka Józsefné megmutatta nekünk a taktaszadai Tájházat.

Ezután a szerencsi Szent - Imre Cserkészcsapat tagjai Czakó Attila vezetésével ügyességi játékokkal fárasztották el a gyerekeket. Csütörtökön délelőtt a fiatalok részt vettek a Szerencsi Rendőrkapitányság drogprevenciós előadásán, a kisgyerekek pedig a rendőrség felszerelésével és munkájával ismerkedtek meg. Ebéd után a szerencsi Róm. Kat. templom történetét ismertük meg, utána pedig a Tűzoltóságra látogattunk el. Péntek délelőtt akadályversenyen vettek részt a csapatok. Hat állomáson mérték össze erejüket és tudásukat. Ezt délután ünnepélyes eredményhirdetés követte. Este családi szalonnasütés zárta a napot, melyre sokan eljöttek és nagyon jól érezték magukat. A tábor befejezése a vasárnapi szentmise, melyet Kecskés László káplán atya celebrált. Hálát adunk a jó Istennek az együtt töltött időért és a szervezők szeretnék megköszönni mindenkinek a támogatását, aki hozzájárult ahhoz, hogy felhőtlen jókedvvel és tartalmasan tölthettük el a nyári szünetnek ezt a hetét.

Devera Erzsébet hittanár

"Leggondozottabb kert, udvar" Taktaszadán 2012
2012. augusztus 22.
Első helyezett: Takács Lajos
Második helyezett: Móré György
Harmadik helyezett: Daruka József
Különdíj: Lipécz Gyuláné. Pályázók fotói
2012 ÉVI FALUNAP TAKTASZADÁN
2012. augusztus 11.
2012. augusztus 11-én rendezték meg Taktaszadán a Falunapot. A délelőtti programban a gasztronómiai udvarban az idénynek megfelelően lecsót főztek a civilszervezetek, melyhez az önkormányzat a szakácsoknak saját termelésű paradicsomot és paprikát biztosított.A kulturális program a Pávakör Egyesület dal-csokraival indult. A produkciójuk elismeréseként a fellépők Filep András polgármestertől Emléklapot kaptak.
A nagyszínpadon Falunapi köszöntőt, és avató beszédet mondott a Sport- és Szabadidőközpont ünnepélyes átadása - Pálya avatása alkalmából Filep András polgármester. A sportlétesítmény nemzeti színű szalagját Vajtó János alpolgármesterrel együtt vágta át. A sportpályát barátságos labdarúgó mérkőzéssel avatták fel az ifi és a felnőtt sport kedvelők, akik 6 mérkőzést játszottak 2 kaplonyi vendégcsapattal. A mérkőzések után emléklapot és könyvet kaptak a focisok.A testmozgás után dinamikus moderntáncot adtak elő a Kék Madár Ifjúsági Klub fiatal táncosai. A "Jó ebédhez szól a nóta" keretén belül Filep András polgármester állófogadáson látta vendégül a vendégeit és a labdarúgókat. A polgármester emléklappal köszönte meg a civilszervezeteknek a lecsófőzésben való aktív közreműködést.
Ebéd után a miskolci Kalamajka Bábszínház előadásában: Kismalac és a farkasok című vidám darabot nézték meg nagy érdeklődéssel a kisgyerekek.A Falunapi ünnepségen hirdették ki a Taktaszadán meghirdetett"Leggondozottabb kert, udvar" elnevezésű pályázat eredményét.
Zsűri elnöke: Pásztor Jánosné képviselő
Tagok: Görömbölyi József képviselő, Takács István képviselő
1. Takács Lajos,
2. Móré György,
3. Daruka József,
A díjazottak emléklapot, és a kapujukra "Leggondozottabb kert, udvar" réz kapufeliratot kaptak ajándékba.
Különdíjként egy sövényvágót kapott Lipécz Gyuláné.A meghirdetett pályázatra jelentkezők valamennyien emléklapot és ajándékot kaptak.
Az eredményhirdetés után Dr. Hidán Csaba vezetésével Honfoglaláskori korhű viseletet mutattak be, valamint Ápádkori fegyver és harcibemutatót tartottak.Nagy érdeklődés kísérte a kisállat szépségversenyt, melyben nyúl és több fajta kutya mérte össze szépségét. Zsűri tagjai voltak: Kovács Béláné, helyi lakos, Vajtó Zoltán, Kanada, Vancouver. A versenyben első helyezést ért el Kohári Brigitta, Astor nevű spániel fiú kiskutyájával.
VOGUE - Modellügynökség szervezésében megkezdett Divatbemutató, sok kíváncsi szemet vonzott,melyet sajnos 20 perc után az időjárás nem támogatott, így az eső miatt a Falunapi rendezvény további programjai a szervezők, és az érdeklődő közönség nagy bánatára sajnos elmaradtak.
A Falunapi rendezvényért köszönet a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában közreműködőknek és valamennyi támogatónak.

2012 ÉVI FALUNAP TAKTASZADÁN
2012. augusztus 10.
Délelőtt: Gasztronómiai udvarban különböző ételek készítése
10:00 órától a helyi Pávakör Egyesület dal-csokrait hallhatjuk
Köszöntőt mond: Filep András Polgármester Úr
Sport- és Szabadidőközpont ünnepélyes átadása - Pálya avatás
12:00 órától Jó ebédhez szól a nóta
13:00 órától A miskolci Kalamajka bábszínház előadásában: Kismalac és a farkasok.
14:00 órától "Leggondozottabb kert, udvar" elnevezésű pályázat eredmény hirdetése
14 óra 30 perctől Várvédő bemutató (Árpád - kor)
15 óra 30 perctől Kisállat szépségverseny
16 óra 30 perctől VOGUE - modell Divatbemutató
17 óra 30 perctől ZENÉS AJÁNDÉKKOSÁR
Gosztola Adél, Munkácsi Anita, és Tóth Károly a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Művészeinek közreműködésével.
Ezt követően: ZUMBA
Napi programunk zárásaként, töltsön egy zenés órát zenészünkkel.

A rendezvény ideje alatt ugráló várak szórakoztatják a kisebb korosztályt.

Szívesen fogadjuk lehetőségéhez mért támogatását, melyet a
Polgármesteri Hivatalban Ignáczné Zsámba Ildikónál megtehet.

SZERETETTEL VÁRJUK EGÉSZ NAPOS RENDEZVÉNYÜNKRE AZ ÉRDEKLŐDŐKET!

SPORT- és SZABADIDŐKÖZPONT ÁTADÁSA
2012. augusztus 10.

Projekt megnevezés: Szabadidős sportpálya és sportöltöző kialakítása Taktaszadán
Kedvezményezett: Taktaszada Község Önkormányzata
3921 Taktaszada, Kossuth utca 74.
Kivitelezés ideje: 2011. december 3. - 2012. december 31.
Támogatás összege: 18.668.999,-Ft
Kivitelező: Béres József Építőipari és Szolgáltató Kfc.
3925 Prügy, Szabadság út 18/a.
Műszaki ellenőr: Sivák Lajos
3907 Tállya, Palota u. 7.

A Kivitelezés 2011. december 17. napján kezdődött el, az építmény műszaki átadása 2012. június 20. napján történt meg.
A létesítmény ünnepélyes átadására 2012. augusztus 11. napján 10 órakor kerül sor, Falunapi ünnpség keretében.
A beruházás nettó 18.581.995,-Ft-ba került.
Sportöltöző és szabadidős műanyag borítású sportpálya került kialakításra.
Sportöltöző nettó alapterülete: 81,91m2, a műanyag borítású sportpálya alapterülete: 512 m2

REFORMÁTUS NAPKÖZIS HITTAN TÁBOR
2012. augusztus 3.
A Református Egyházközség 2012. július 16 - 22 között napközis hittan tábort tartott 5 és 14 éves fiataljainak, melyen összesen 36 gyermek vett részt felekezeti hovatartozás megkülönböztetése nélkül. A hét során Jézus Krisztus csodatételeinek egy részét ismerhették meg a gyermekek.
A tábor résztvevői minden reggel áhítattal kezdték meg az adott napot Kardos Imre segédlelkész vezetésével. Majd ének tanulással folytatták Verók Zsuzsanna sárospataki teológa közreműködésével. Ezt követően a gyermekek életkoruknak megfelelően három csoportra lettek besorolva, ahol a segédlelkész és a teológa mellett Ónodiné Kecskés Zsuzsanna hittanoktató vezetésével megkezdődtek a bibliai történetek feldolgozása. A hét témáinak tanítása során minden történet célja az volt, hogy: Jézus Krisztus Úr mindenek felett. Az ebédet követően melyet a gyermekek hozzátartozóinak áldásos munkájának köszönhetünk, délutáni kézműves foglalkozásra került sor ahol üvegfestéssel, gyöngyfűzéssel, kulcstartó, hűtő mágnes valamint só-liszt gyurma készítésével foglalkozhattak ifjaink. Délutánjainkat közös uzsonnázással és templomi alkalommal zártuk. A hét krónikájához hozzátartozik, hogy a település három nevezetességét is meglátogattuk a tájházat valamint a római katolikus és református templomokat.
A szombati nap délelőttjén, a gyermekek a hét során tanult történetekből összeállított feladatokat oldották meg. A gyermekek hat csapatban mérték össze tudásukat a verseny feladtok által, a csapatok vezetésében gyülekezetünk ifisei nyújtottak segítséget. Délután pedig a tábor résztvevői, családtagjaikkal valamint a gyülekezeti tagokkal kiegészülve közös szalonnasütésen vehettek részt.
A hét zárásaként tanítói istentisztelettel (gyermekek aktív közreműködésével) adtunk hálát Gondviselő Istenünknek mindazokért az áldásokért, melyet a hét során megtapasztalhattunk és átélhettünk.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak a segítségét és támogatását, akik valamilyen formában segítettek minket.
Életükre, munkájukra és családjukra Urunk gazdag áldását kérve:
Ónodiné Kecskés Zsuzsanna családgondozó, hittanoktató
Iván József gyülekezetünk gondnoka
Kardos Imre segédlelkész, táborvezető

A TÁJHÁZ TAKARÍTÁSA  
2012. július 7.
Tanévzáró a Móra Ferenc Általános Iskolában  
2012. június 26.

A Móra Ferenc Általános Iskola 2012. június 21-én tartotta tanévzáró ünnepségét.
Lezárták a 2011/12-es tanévet. A második osztályos tanulók kis műsorral kedveskedtek a jelen lévőknek. Minden tanuló megkapta egész éves munkájának értékelését, a bizonyítványt.
A jól dolgozó diákok könyvjutalomban részesültek.
Veres Csilla költőnő szavaival köszönt el az igazgató-helyettes a tanulóktól:

"Elköszön a pad, a kréta:
Jó nyaralást gyerekek!
Szeptemberben, kipihenten
Találkozunk veletek!"

Ballagás a Móra Ferenc Általános Iskolában
2012. június 19.

A Móra Ferenc Általános Iskola 2012. június 15-én tartotta a hagyományos ballagási ünnepségét.
A ballagó nyolcadikosok elköszöntek búcsúzó társaiktól, tanáraiktól, az egész iskolától. Ünnep volt számukra ez a nap, hiszen lezárult egy életszakasz, befejeztétek általános iskolai tanulmányaikat.
A végzősöktől az igazgatónő ezzel az idézettel búcsúzott:

" Az életcél boldogság, de elébb
Fáradni kell, hogy ezt a célt elérd,
Úgy ingyen ahhoz senki sem jut el,
Ahhoz nagyon sok mindenféle kell:
A becsülettől soha el ne térj
Sem indulatból, sem pedig dijért,
Szeresd híven felebarátidat,
Ne vond föl közted s más közt a hidat,
A hon nevét, a drága szent hazát
Szívednek legtisztább helyére zárd."

Az egész iskolai közösség nevében, jó utat kívánt a nyolcadikosoknak!

EGÉSZSÉGNAP TAKTASZADÁN
2012. június 08.

2012. június 8-án Egészségnapot rendeztek Taktaszadán a Művelődési Házban. Az egészségügyi szolgáltatások lebonyolításában közreműködtek:
Vércukor, vérnyomás mérés: Tiba Jánosné, Ónodiné Kecskés Zsuzsanna, Szendi Józsefné.
Testtömeg index mérés: Járdánné Kovács Nikoletta
Komplex szemvizsgálat és szemüveg készítés:Durbák Aliz és Emődi Zoltán
Hallásvizsgálat: Somogyvári Kata
Egészségi állapot felmérés: Dr Gál Tamás
A rendezvényen megjelent közel 200 szadai lakót Daruka Józsefné köszöntötte, majd Dr. Gál Tamás ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. A megnyitó után Ónodiné Kecskés Zsuzsa a vendégek figyelmébe ajánlotta a lila kukoricából készült teát és süteményeket, majd egy szép verssel köszöntötte a rendezvény résztvevőit. A eseményen jelen volt és az egészségügyi előadásokat koordinálta: Dr. Méhész József taktaszadai háziorvos.
Az egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele mellett szépszámmal jelentkeztek véradók is. A rendezvényen, - mely 8 órától 17.00 óráig tartott- Harangozóné Vitális Márta jegyző és Filep András polgármester is megjelent, aki meg is kóstolta a lila kukoricából készített teát és süteményeket, igénybevett néhány szolgáltatást, majd értékelte a rendezvény hasznosságát és fontosságát. Az egészségnap Zumba Fitnessel zárult.
Támogatók: Nagy Imréné, Pásztor Jánosné, Mihalik Endréné, Ónodiné Kecskés Zsuzsanna, Remény Nyugdíjas Egyesület, Kék Madár Ifjúsági Klub, Dr Bódi Zoltán Az egészségnapon a részt vevők lila kukoricából készített teát-és étel különlegessége et kóstolhattak, melyet Dr.Bódi Zoltán kutató biztosított.

EGÉSZSÉGNAP TAKTASZADÁN 2012. június 8-án  
2012.június 8.

EGÉSZSÉGNAP TAKTASZADÁN 2012. JÚNIUS 8.
Helyszín: Művelődési ház
8.00-11.00-ig Vércukor, vérnyomás és testtömeg index mérése.
Helyszín: előtér
9.00-14.00-ig Hallásvizsgálat.
Helyszín: 3 terem
9.00-16.00-ig Szemvizsgálat.
Helyszín: 1 terem
9.45-10.00-ig Egészségnap ünnepélyes megnyitása:
Dr.Méhész József háziorvos
Helyszín: előtér
10.00-14.00-ig Véradás
Helyszín: nagyterem
11.30-12.00-ig Csecsemők ideális táplálása
Előadó: Tiba Jánosné védőnő
3 terem
13.00-14.00-ig Orvosi előadás Húgyúti fertőzések
Előadó: Dr.Hronszki István urológus szakorvos
15.00-16.00-ig ZUMBA fitness
Helyszín: nagyterem
Az egészségnapon részt vevők részére, lehetőség nyílik lila kukoricából készített étel különlegességek megkóstolására, melyet Dr.Bódi Zoltán kutató biztosít.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

ERDEI ILDIKÓ ÉS CSENGŐ CSABA ESKÜVŐJE
2012. május 12.
Pillanatképek az esküvőről
ANYÁK NAPI KÖSZÖNTŐ
2012. április 6.

Édesanyámnak
Egy éjszaka többször ébred,
Nem nyúzza a karosszéket.
Nem érkezik szórakozni,
Gyermekét kell ápolgatni.

Nem jár divatos ruhában,
Mégis ő a legszebb anya.
Jóságához nincs hasonló,
Az én anyám mindentudó.

Tőle akármit kérdezek,
Mindjárt kapok feleletet.
A leckét segít megoldani,
S úgy szeretek hozzábújni.

A legjobb sütit ő készíti,
Hálás vagyok ezért neki.
Megbántani sose tudnám.
Mert ő az én édesanyám.

Istenéltesse az Édesanyákat Anyák Napja alkalmából!

Kék Madár Ifjúsági Klub

TAKTASZADAI TAVASZI FORGATAG
2012. április 5.

Már csak emlék az április 30-án este megrendezett baráti est, melyre már délelőtt elkezdődött a készülődés. A jó hangulatú tavaszi forgatagon a település civil szervezeteinek tagjai barátokkal, ismerősökkel együtt önfeledten szórakozhattak. A rendezvényt Filep András polgármester nyitotta meg. Az ízletes vacsora után a hagyományokat felidézve a résztvevők május kosarakkal és ajándékok osztásával emelték a hangulatot.

"HAGYOMÁNYOS HÚSVÉTOLÁS", DE AZ ELMÚLT ÉVI RENDEZVÉNYEK HAGYOMÁNYAITÓL ELTÉRŐEN!
Első napi:
Második napi:
2012. április 5.

A több éves hagyománynak megfelelően 2012 évben is megrendezték Taktaszadán a "Hagyományos Húsvétolás"-t, de ez évben a hagyományoktól eltérő tartalommal töltötték meg a vidám tavaszi rendezvényt.
A Művelődési Házban és udvarán az elmúlt évek egy napos rendezvényét 2 naposra bővítették. Az első, nyitó nap április 3-án Filep András polgármester által felajánlott közel 2 mázsás disznó vágásával és annak hagyományos feldolgozásával kezdődött. A nagy szakértelmet kívánó, de rendkívül hangulatos disznóölésen, és annak feldolgozásában az önkormányzat képviselő testületének tagjai, a civilszervezetek és a helyi intézmények képviselői vettek részt. A szadai gyakorlott böllérek, szorgos kezek a disznót szakszerűen bontották, és a szerint dolgozták fel, hogy más nap, vagyis a "Hagyományos Húsvétolás" napján a vendégek asztalára finomabbnál-finomabb friss "disznóságból" készült gasztronómiai ínyencségeket szolgáljanak fel. A jól szervezett csapatban, jól megosztott feladatokat láttak el a hozzáértők: megfogták a vért, bontották a disznót,
darabolták a szalonát és a húst, főzték, darálták a hozzávalókat, keverték a töltelékeket, töltötték a hurkát, a kolbászt, a sajtot, a dagadókat, a karajokat és hömbörgették a fasírtokat. Az üstben sült a zsír, főtt a hurka, majd kemencébe kerültek a sütni való húsok is. Késő estére lettek kész a munkával, melyet követően a frissen készített vérpörkölt és egyéb finomságok kóstolásával és kellemes beszélgetéssel zártak.
Ápirlis 4-én a rendezvény második napján a főszeplő ismét a kemence volt, melyben a Recept Klub-os lányok - asszonyok nagy gyakorlattal ünnepi fonott kalácsokat sütöttek. A kulturális programok kezdetére szintén a kemencében frissen sütötték a hurkát és és a kolbászt.
Koradélután az alkalomhoz illően feldíszített Művelődési Házban a "Hagyományos Húsvétolásra" érkezett vendégeket Daruka Józsefné köszöntötte. A rendezvény stílszerűen húsvéti versmondással indult, melyben minden korosztály és minden "nem" kivette részét. A verselés után Kardos Imre református segédlelkész köszöntötte a vendégeket, felidézve a húsvéti ünnepek egyházi tartalmát, vallási szokásokat, hétköznapi emberi hangulatokat. Az ünnepi műsort a Móra Ferenc Általános Iskola Néptánccsoportjának bemutatója nyitotta, melyet a Micimackó Napközi Otthonos Óvoda óvodásainak vidám műsora követett. Záró műsorként a helyi iskolások húsvéti felajánlásként: Móra Ferenc: A király kenyere című darabot adták elő.
A jó hangulatú vidám műsorokat követően elkezdődött a locsolkodás, mely alatt az ünnepi asztalra felkerültek a disznótoros ételek és az ünnepi kalácsok. Evés közben kihirdették az előző napokban meghirdetett "Asztali tojásfa készítő verseny" eredményeit. Vincze Szabolcsné a megyaszói Művelődési Ház vezetője és Kertész Lászlóné zsűrizte az asztali díszeket, majd Vincze Szabolcsné, a zsűri elnöke ismertette az redményeket: 1. Nyugdíjas Klub, 2: Ifjúsági Klub, 3. Tornászok. A vendégek jó hangulatú beszélgetéssel, vidám borozgatás mellett, jó ízűen fogyasztották - az evés közben is sokat dicsért- finom házi készítésű húsvéti disznótorost. A vendégek egybehangzó véleménye az volt, hogy ilyen finom falatokat csak a frissen feldolgozott sertésekből lehet készíteni, és persze elengedhetetlen a hozzáértés, a gasztronómiai szeretet és élvezet.
Köszönet az adományozónak, és a feldolgozásban , az ételek elkészítésében, a felszolgálásában, a rendezvény lebonyolításában közreműködőknek!

Március 15-i emlékünnepség Taktaszadán
2012. március 19.

Az 1848/49-es Forradalom-és szabadságharc 164 évfordulójára emlékeztek Taktaszadán 2012. március 14-én a Petőfi szobornál.
Délelőtt a Micimackó Napközi Otthonos Óvoda óvodásai a Petőfi szobornál a Nemzeti Dalt szavalták és Kossuth nótákat énekeltek, majd nemzetiszínű zászlókat helyeztek el a szobor parkjában.
Délután 14.00 órakor Daruka Józsefné a 1848/49-es Forradalom-és szabadságharc 164 évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepi megemlékezésen köszöntötte a megjelenteket. Kérte az ünneplőket, hogy gondolataikban éljék át e nemes ünnep eseményeit Hegedűsné Orosz Nóra Művelődési Ház vezetője és Görömbölyi József önkormányzati képviselő ünnepi szavaik által. Az ünnepségen a Móra Ferenc Általános Iskola "Így emlékezünk mi" címmel ünnepi emlékműsort adott elő Bodrogi Judit és Cselényi Katalin tanárnők felkészítésében. A PÁVAKÖR NÉPDALKÖR Kossuth nótái szépen csengtek a szép tavaszi időben, e nemes emlékünnepségen. Az ünnepi műsort követően a Petőfi szobornál koszorút helyeztek el:

  • Filep András polgármester: Taktaszada Községi Önkormányzat
  • Rabóczné Horváth Erzsébet igazgató: Móra Ferenc Általános Iskola
  • Pásztor Jánosné óvodavezető: Micimackó Napközi Otthonos Óvoda
  • Búri Ferenc elnök: Kisebbségi Önkormányzat
  • Civilszervezetek nevében: Bodnár Lászlóné, Bűdi Bertalanné, Tóth Istvánné, Serfőző Zsoltné, Csónó Imre.

Az emlékünnepségen mintegy 150-enen vettek részt.

A NŐK KÖSZÖNTÉSE TAKTASZADÁN
2012. március 9.

A Nőnapon Filep András polgármester a munkahelyeiken lepte meg a hivatal és az intézmények hölgy dolgozóit.
Kedves szavakkal méltatta a nők ( lányok, asszonyok, nagymamák) fontos szerepét a munkahelyeken a családban, majd átadta az önkormányzat ajándékát.

RECEPTKLUBBBUNKRÓL
2012. március 9.
Receptklubbunk folyamatosan tarja foglalkozásait. Az év elején közös beszélgetéseken megismertük szervezetünk szükségleteit, felmértük lehetőségeinket és ehhez igazítjuk a foglalkozásainkon elkészített és a mindennapi otthoni étkezéseinket. Folyamatosan ismerkedünk több étel elkészítésével.

Kisebb-nagyobb fogásokkal gyakoroljuk e szép munka fortélyait, hogy később saját tapasztalatból is elmondhassuk, nem ördöngős mesterség a főzés tudománya. Tudásunkat, tapasztalatunkat a későbbiek folyamán szeretnénk a településünk rendezvényein is bemutatni.

MÁRCIUS 15-I ÜNNEPSÉG TAKTASZADÁN
2012. március 7.

Tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt az
1848-49-es forradalom és szabadságharc
emlékére megrendezésre kerülő ünnepségünkre.

Időpont: 2012. március 14-én, 14.00 óra
Helyszín:
Petőfi Sándor szobor
Ünnepi beszédet mond: Hegedűsné Orosz Nóra Művelődési Ház igazgató.
Nemzeti dalt szavalja: Görömbölyi József képviselő.
Ünnepi műsort adnak: "Mi így emlékezünk" címmel a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói.
Az ünnepi program után koszorúzás a szobornál.
Közreműködik a PÁVAKÖR

Mindenkit tisztelettel vár: Taktaszada Község Önkormányzata

NŐNAPI KÖSZÖNTŐ
2012. március 6.


A Taktaszadán élő hölgyeknek,
és a weboldalunk hölgy olvasóinak
Boldog Nőnapot kívánunk
!

Taktaszada Községi Önkormányzat
képviselő-testülete

MÓRA HÉT
2012. március 6.

A Móra Ferenc Általános Iskola a hagyományokhoz híven ebben a tanévben is megrendezte a Móra-hetet. A hét minden napjára programot szerveztek a pedagógusok a tanulók számára.
Hétfőn "Játékosan Móráról" vetélkedőn mérték össze tudásukat az osztályok.
Kedden "Móra-kupa" néven sport délutánt rendeztünk a felső tagozatosoknak.
Szerdán Vers és prózamondó verseny volt az alsós tanulók számára.
Csütörtökön tartottuk a körzeti helyesírási versenyt, melyen 13 iskolából 106 diák vett részt.
Pénteken farsangi mulatsággal zártuk a hetet.
Eseménydúsan, kellemesen és tanulságosan zárult a Móra-hét.

REFORMÁTUS EGYHÁZ RENDEZVÉNYE
2012. február 28.

2012 02.25-én a taktaszadai református egyház rendezvény keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy egy műemléknek nyilvánított épület ablakainak a felújítása mennyire szükségessé vált. A presbitérium tagjai fontosnak tartják azt, hogy hogyan bánik a gyülekezet a saját múltjával. Fontosnak tartják az emlékek megőrzését. Ezek az ablakok múltjuk, jellegzetes, pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű emlékei. Történelmünk fényei és árnyai számtalanszor megmutatták, hogyan kell, és miért kell adóznunk, mivel tartozunk az egyháznak. Közös összefogás, 120 fő által vásárolt támogató jegyek értéke eredményezett anyagi támogatást. Ez az este kellemes időtöltést nyújtott az érdeklődők számára. Fodorné Mészáros Klára református lelkész asszony köszöntötte a vendégeket a presbitérium néhány tagja jelenlétében. Üstökben készítették a töltött káposztát vacsorára, mely a művelődési ház udvarán rotyogott. Meglepetésként kocsonya és pogácsa is került az asztalra, több támogató segítségével. A támogatói jegyek eladása sikeresnek mondható, mivel a családok rendkívül nehéz gazdasági helyzete ellenére, mégis e nemes cél érdekében a lakosság összefogott és szívesen segített. Vidám hangulatban jó és kellemes beszélgetésekkel töltötték az időt. A résztvevők alázattal és tiszta szívvel emlékeznek erre a napra.
Köszönjük valamennyi résztvevő jelenlétét, a lakosság közreműködését, és anyagi támogatását.

FALUGAZDÁSZ FOGADÓÓRA
2012. február 22.

Huszár Norbert falugazdász
Fogadóóra: Szerdánként 13.00-15.30 Polgármesteri Hivatalban.
Elérhetősége: 30/341-9987

Vissza a Archívumhoz

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.