Testvértelepülések

 

  Hírek - Archívum 2019
FALU KÖZÖS KARÁCSONYA TAKTASZADÁN
2019. december 20.

Az elmúlt évek hagyományait követve Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az idén is megrendezte a FALU KÖZÖS KARÁCSONYÁT.
A színházteremben 2019. december 20-án, 14 órakor kezdődött a KARÁCSONYI ÜNNEPSÉG, ahol Daruka Józsefné közösségszervező köszöntötte a megjelent vendégeket.
Az ünnepség kezdetén Szarvas Péter esperes, plébános mondott ünnepi köszöntőt, majd az Európában, sőt már világszerte is ismert KEGYE JÁNOS Pánsíp művész adott csodálatos karácsonyi koncertet. A karácsonyi zene után a PÁVAKÖR tagjai karácsonyi ünnepi dalokat énekeltek a tőlük megszokot szivetmelengető előadásban.
A karácsonyi dalok után Iván József református gondnok továbbolvasásra átadta Hegedűsné Székely Zsuzsanna védőnő részére a Vándor BIBLIÁT, aki meghatódva vette át a Szent könyvet.
Az ünnepi műsor zárásaként a Kék Madár Ifjúsági Klubb egy nagyon színvonalas Betlehemes műsorral lepte meg az ünneplőket, melyet Devera Erzsébet tanított be a fiatalokkal, és az ünneplő közönség nagy szeretettel fogadott.
A szervezők a Falukarácsonyról hazainduló valamennyi vendégnek, fellépőnek, a szeretet jeléül a nyugdíjas klub tagjai által készített ajándékcsomagot ajándékoztak.
A meghitt hangulatú, csodálatos karácsonyi rendezvényért köszönet a település Önkormányzatának és a lebonyolításban közreműködőknek..

MIKULÁS TAKTASZADÁN
2019.december 06.
Taktaszada Község Önkormányzatának képviselő testülete támogatásával 2019.december 6. napján a rendezvény naptár szerinti éves programban meghirdetett ünnepváró Mikulás Parti jó hangulatot teremtett a Taktaszadai érdeklődők számára. A Manó Manufaktúra családi Kreatív műhelye segítségével szebbnél-szebb ajándékokat készítettek a művelődési házba érkezők. A Móra Ferenc Általános Iskolából is eljöttek a tanulók. A kézműves foglalkozásra érkezők számára finom pogácsát sütöttek a Remény Nyugdíjas Klub tagjai. Az érkezőket két mikulás is fogadta: Merva Tibor és Serfőző József. Az úton járó-kelőket is megállították a Mikulások és szaloncukorral ajándékozták meg őket. A Polgármesteri Hivatal dolgozói meglepődtek amikor a Mikulások betoppantak. Erdei Manót, asztaldíszt, ajtódíszt kaptak ajándékba.
Vidám hangulatban telt a rendezvény.
MIKULÁS
2019.december 05.
VÉRADÁS
2019.november 15.
AZ 56-os FORRADALOM HŐSEIRE EMLÉKEZTÜNK!
2019. október 24.

TAKTASZADA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE szervezésében az elmúlt évek hagyományait követve az idén is méltón megemlékeztek és tisztelegtek az 56-os hősök előtt. Az ünnepi megemlékezés előtt az 2019. október 13-án megtartott helyi önkormányzati választás eredménye alapján Kozákné Bukszár Anna HVI vezető és Rabóczné Horváth Erzsébet HVB elnök Filep András polgármester, Vajtó János, Turbucz András, Pásztor Jánosné, Varga Zsolt, Székely Zoltán és Babos Ödön képviselők részére átadták a megbízóleveleket, majd a színházteremben folytatták az 56-os emlékünnepséget.
Az ünnepi megemlékezés
kezdetén Daruka Józsefné közösségszervező köszöntötte:

 • Filep András Polgármester urat
 • Kozákné Bukszár Anna jegyző asszonyt
 • A képviselő testület tagjait
 • Polgármesteri Hivatal dolgozóit
 • A Móra Ferenc Általános Iskola Igazgatóhelyettes asszonyát ,Murányi Sándornét, a jelenlévő tanárokat
 • Mici mackó óvoda vezetőjét: Pásztor Jánosnét, és az óvoda valamennyi megjelent dolgozóját
 • Civilszervezetek tagjait
 • A megjelent lakosokat
 • A II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár dolgozóit
 • A megemlékezés fellépőit.

Az ünneplők tárogató szó kísérettel elénekelték el a NEMZETI IMÁDSÁGUNKAT.
Ünnepi beszédet mondott Kiss József történész: Borsod Abaúj Zemplén Megyei levéltár Igazgatója.
Beszédében bemutatta az 56-os események egy-egy történését, kitért a vidékiekre, akik aktívan ki vették részüket az 56- os forradalomból. Kitért a helyi dolgokra: a munkástanácsra.
Az ünnepi beszéd után Lukács Sándor: Kossuth és Jászai Mari díjas színész, költő érdemes és kiváló művész, halhatatlan társulat tagja, irodalmi műsorával elvarázsolta az ünneplőket.

Az irodalmi műsort követően hazafias dalokat adtak elő a Pávakörösök és Vesztergám Miklós zenész, író, tárogató művész.
Csodálatos és felemelő érzés volt a pillanat, amit át élhettek az ünneplők az előadásuk alatt.
Ez A föld a Hazám ...
Vesztergám Miklós valódi küldetést teljesített a megemlékezésen. 56 os dallamok sírtak fel a tárogatójából. Forradalmi CD-je segítségével könnyek szöktek a szemekbe.
Fellépése után a színpadon el helyezett sírhant előtt fejet hajtott.
Az emlékezők az ünnepség zárásaként tárogató kisérettel közösen elénekelték a Szózatot.

EMLÉKEZZÜNK AZ 56-os FORRADALOM HŐSEIRE!
2019. október 16.
IDŐSEK NAPJA TAKTASZADÁN
2019. szeptember 27.

Immár 18-ik alkalommal, az idén 2019. szeptember 27-én rendezte meg Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Idősek Napját. A Művelődési Házban új székek, új terített asztalok fogadták a 60 év feletti szadai szépkorúakat.
Az ünnepség elején Daruka Józsefné műsorvezető köszöntötte a vendégeket, Filep András polgármester urat, Kozákné Bukszár Anna jegyző asszonyt, Varga Zsolt alpolgármestert, a képviselő-testület megjelent tagjait. A köszöntő után Filep András polgármester úr mondott ünnepi beszédet a közel 200 megjelent szadai szépkorúnak. A köszöntő után „Táncolnék a boldogságtól” c. zenés összeálításban ismert operettslágerekkel fergeteges hangulatot idézett elő a három művész:Eperjesi Erika, Kincses Károly és Kriston Milán. Kincses Károly versmondással is emelte az ünnepi hangulatot.Polgármester úr szadai rózsacsokorral köszönte meg Eperjesi Erikának a csodálatos műsorukat. Az ünnepi műsor után még egy kicsit elbeszélgettek a szépkorúak, majd hazaindulás előtt
az előtérben a polgármesteri hivatal munkatársai minden szépkorúnak átadták az Önkormányzat képviselő testülete által megszavazott önkormányzati támogatást.Köszönet a rendezvény szervezőinek, támogatóinak, a lebonyolításban közreműködőknek.

50 éves diáktalálkozó
2019. szeptember 25.
2019. szeptember 7-én az 1969-ben végzett „A” osztály diákjai ritka alkalom megünneplésére gyülekeztek Taktaszadán. Az általános iskola 50 évvel ezelőtti elvégzésére emlékeztek az egykori diáktársak.
Külön öröm volt számukra, hogy a betűvetés és számolás rejtelmeibe őket bevezető első osztályos tanítójukat, Ács Ágnest és végzős osztályfőnöküket és tanárukat, Lukács Lászlót körükben személyesen köszönthették.
A találkozó az egykori, de már nem élő tanárokra, és a már eltávozott 11 osztálytársra gyertyagyújtással történő emlékezéssel kezdődött, majd ki-ki elmesélte az elmúlt 50 év őt érintő legfontosabb eseményeit, történéseit.
Az ünneplés az ebédet követő jó hangulatú beszélgetéssel folytatódott és fejeződött be a községi étkezdében.
A diáktársak ezúton szeretnék megköszönni egykori iskolájuknak, hogy biztosította számukra a találkozó helyszínét, köszönik továbbá a községi étkezde dolgozóinak a finom falatokat és az udvarias kiszolgálást!
Végül köszönet illeti Pandi Miklós, Vajtó János és Filep László osztálytársakat a találkozó megszervezéséért, sikerüket a képeken látható sok megjelent diáktárs részvétele bizonyítja.
Az 1969-ben végzett 8. A. osztály diákjai
Ezt a vázát adta az osztály búcsú ajándékul 1962 évben Ács Ágnes tanító néninek
Lakossági tájékoztató!
2019. augusztus 12.
VÉRADÁS
2019. augusztus 07.

FALUNAP
2019. augusztus 01.
Pénzügyi navigátor tanácsadó irodahálózat
2019. augusztus 01.

DÍJMENTES SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ PÉNZÜGYI FOGYASZTÓ - VÉDELMI TANÁCSADÓ IRODA http://penzugyifogyaszto.hu/irodak/miskolc/
További részletek*pdf

50 ÉVES A TAKTASZADAI PÁVAKÖR
2019. június 08.

50 ÉVES ÉVFORDULÓ TISZTELETÉRE RENDEZETT ÜNNEPSÉGRE GYŰLTEK ÖSSZE A MEGHÍVOTTAK A Taktaszadai Művelődési Házba 2019. június 08-án délután.
A rendezvényt Pásztor Jánosné, önkormányzati képviselő, a Taktaszadai Micimackó Egységes Óvoda-Bölcsőde vezetője nyitotta meg Daruka Józsefné közösségszervező váratlan megbetegedése miatt. A műsorvezető után Filep András polgármester úr köszöntötte az ünnepségen megjelent vendégeket:

  o Taktaszadai Pávakört,
  o Török Dezső urat,
  a BAZ megyei közgyűlés elnökét,
  o Kozákné Bukszár Anna
  jegyző asszonyt,
  o Taktaszada Község Önkormányzatának
  képviselőit,
  o Tóth Csaba urat,
  a Nemzeti Művelődési Intézet BAZ megyei igazgatóját,
  o Balázs Mária asszonyt,
  a Csillagpont Rádió műsorvezetőjét, szerkesztőjét, BAZ megyei kórház szóvivőjét,
  o Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttest,
  o Megyaszói Népdalkör és Citerazenekart,
  o Tállyai Nefelejcs Népdalkört,
  o Rátkai Hagyományőrző Népdalkört,
  o Szerencsi Hegyalja Folk Zenekart,
  o
  Meghívott családtagokat,
  o Vass Gyula
  zenészt.

Polgármester úr köszöntőjében részletesen ismertette az elmúlt 50 év legfontosabb állomásait, kiemelte az elért eredményeket, sikereket, díjakat.
Szintén köszöntötte a jubiláló Pávakör tagjait Török Dezső úr, a BAZ megyei közgyűlés elnöke.
Pásztor Jánosné felolvasta a KÓTÁTÓL kapott levelet, melyet a Pávakör részére küldtek a sikeres 50 év alkalmából.
Az ünnepi műsort a Pávakör dalcsokorral nyitotta meg, majd az ünneplőket születésnapján saját produkciójukkal és egyedi ajándékokkal köszöntötte a :

 • Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes,
 • Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar,
 • Tállyai Nefelejcs Népdalkör,
 • Rátkai Hagyományőrző Népdalkör,
 • Szerencsi Hegyalja Folk Zenekar.

Az ünnepségen megemlékeztek és gyertyát gyújtottak az 50 év alatt elhunyt Pávakörösök emlékére.
Filep András polgármester úr és Kozákné Bukszár Anna jegyző asszony Emléklapot és az 50. évforduló tiszteletére készíttetett egyedi emléktárgyat/korsót/ adott át az ünneplő Pávakör részére, melyet Iván József vett át.
A Pávakör nevében Iván József emléklapot és egy ünnepi korsót adott át Filep András polgármester úr, és Kozákné Bukszár Anna jegyző asszony részére
Polgármester úr és Iván József valamennyi közreműködő népdalkörös csoport részére, valamint Török Dezső úr, és Tóth Csaba úr részére is emléklapot és jubileumi korsót adott ajándékba.
Az ajándékozások zárásaként Török Dezső úr emléklapot, és Galbavy Zsuzsanna életét bemutató kiadványt, Filep András polgármester úr pedig jubileumi korsót adott emlékbe a jubilálói pávakör tagjainak:

Bűdi Bertalan Kovács Lajos
Iván József M Tóth István
Daruka András Mervinszki István
Daruka József Tóth István
Görömbölyi József Takács István

Ajándékozásokkal befejeződött az ünnepi program, melyet egy közös énekkel zártak. Az ünnepi program után felszolgálták az ünnepi vacsorát, mely után Vass Gyula zenéjére megkezdődött a fergeteges táncmulatság, és ezzel zárult a PÁVAKÖR 50. születésnapi ünnepsége.
Köszönet a támogatóknak és a rendezvény lebonyolításában közreműködőknek!

EGÉSZSÉGNAP TAKTASZADÁN 2019.05.10.
2019. május 10.

2019. május 10-én a Művelődési Házban 126 fő vett részt a 11. alkalommal megrendezett Egészségnap programjain.
A megnyitón Daruka Józsefné köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket. Külön tisztelettel köszöntötte Taktaszada község jegyzőjét, Kozákné Bukszár Annát.
A rendezvényre érkezőket a finom kása illata fogadta, amit a hagyományokat őrizve a Remény Nyugdíjas Klub tagjai készítettek. A rendezvényt Huriné Fazekas Ágnes területi védőnő nyitotta meg, aki beszélt az élettani paraméterek méréséről: vérnyomás, vércukor,magasság mérésről, testtömeg index számításáról, valamint a fontosabb egészség megóvásához tartozó kérdésekről.
A vizsgálatoknál a családellátó dolgozókon kívül a Vöröskereszt területi munkatársa Horváth Angyal Ildikó tornagyakorlatokat is bemutatott az idősebb és fiatalabb korosztály részére egyaránt.
Látásvizsgálaton is részt vehettek az érdeklődők, majd kiváncsian hallgatták és figyelték az elsősegélynyújtás előadását és bemutatóját, mert nagyon felkeltette a fiatal és az idősebb korosztály figyelmét egyaránt Demeter Erika elsősegély oktató és védőnő előadása, bemutatója. Az elsősegélynyújtás szabályairól, az újraélesztésről elméleti előadást és gyakorlati bemutatót tartott. Megismerhették az esősegélynyújtás legfontosabb tényezőit, a felnőtt, a csecsemő és gyermek újraélesztést. A bátrabbak az ambubabán ki is próbálhatták a hallottakat.
A tornagyakorlatokhoz a Fitt Lesz Klub eszközeit használták az érdeklődők. A kása kóstolásához Pásztor Jánosné adományozta a túrót és tejet, a nyugdíjasaink pedig a házi lekvárt. A rendezvényt Taktaszada Község Önkormányzata támogatta.

EGÉSZSÉGNAP!
2019. május 03.
VÉRADÁS TAKTASZADÁN
2019.március 29.
2019. március 29-én délután véradást szervezett a Vöröskereszt Taktaszadán a Művelődési Házban, melyet Horváth- Anagyal Ildikó területi munkatárs nyitott meg, majd Laták Kamilla Megyei Véradásszervező Koordinátor köszöntötte a megjelent véradókat. A köszöntés után Hegedűs Eszter énekelt, majd Lakatos Ferenc egy verset adott elő. Az ünnepi műsor után Laták Kamilla a többszörös , valamint az első véradóknak kintüntetéseket és ajándékokat adott át Daruka Józsefné közreműködésével. Végül Laták Kamilla, Daruka Józsefné-helyi Vöröskereszt Alapszervezet elnöke-részére vöröskeresztes tevékenységéért a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Oklevelét és kitüntetés bronz fokozatát adományozta. Az ünnepség után megkezdődött a véradás, melynek keretében 22-en adtak vért Taktaszadán.A véradás bonyolítása közben a helyi nyugdíjas klub tagjai által sütött finom friss pogácsával, svédasztalon kínált hidegtálakkal, üdítőkkel látták vendégül a véradókat. Köszönjük a véradóknak a segítséget!
BŰNMEGELŐZÉSI ELŐADÁS
2019. március 19.
2019. március 27-én a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetőjének, Keresztesi Jánosnak úrnak a segítségével bűnmegelőzésről szerveztek előadást Taktaszadán a Művelődési Házban a helyi lakosok részére: drog-prevenció, fiatalkori bűnözés és közlekedéssel kapcsolatos tájékoztatás témakörökben. Az előadást Kardos József és Dócs Anita tartotta. A bűnmegelőzési szakemberek ismertették a biztonságos internethasználat szabályait, felhívták a figyelmet az internethasználat, a közösségi oldalak veszélyeire is, melyet a fiatalok a világháló mindennapos használata miatt nagy érdeklődéssel hallgattak. Külön felhívták az idősek figyelmét,hogy megtanulják azt hogy, hogyan viselkedjenek az áldozattá válás pillanatában. Nagyon sok apró dolog van mellyel elkerülhetjük a bajt: nem megyünk zsúfolt helyekre,ahol a zsebtolvajok garázdálkodhatnak, nem tesszük a bankkártyánk közelébe a PIN kódot, vagy ha nem hordunk magunknál sazükségesnél nagyobb pénzösszeget. Az előadás végén a szakemberek készséggel válaszoltak az idősek kérdéseire is.
VÉRADÁS!
2019. február 21.

VÉRADÁS

2019. március 29-én:
15.00 órától 17.30 óráig a

Művelődési Házban
MÁRCIUS 15-I ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS
2019. március 14.

Taktaszada Község Önkormányzatának Képviselő-Testülete szervezésében az 1848/1849-es Forradalom és Szabadságharc alkalmából a község ünnepi megemlékezését 2019. március 14-én 13.00 órától tartották Petőfi Sándor szobránál.
Közel 100-an gyültek össze, hogy közösen emlékezennek, ünnepeljenek. Az ünnepi programot Daruka Józsefné műsorvezető ismertette.
A HIMNUSZ közös eléneklését követően az ünneplőket köszöntötte, és ünnepi beszédet mondott Székely Zoltán önkormányzati képviselő.
Az ünnepi programban Lakatos Ferenc 5.osztályos tanuló: Nemzeti dal, Halász Natália 5.osztályos tanuló: Föltámadott a tenger, majd Tóth Lizett 7. osztályos tanuló: Magyar vagyok című verset mondták el. A Pávakör Kossuth nótákat énekelt, majd Novák Zoltán: Hazám, hazám Te mindenem című műsorával emelte az ünnep hangulatát.
Az ünnepi megemlékezést követően az emlékműnél a Pávakör: Tegyétek le a koszorút énekének kísérete mellett koszorút helyezett el: Filep András polgármester,és Székely Zoltán önkormányzati képviselő.
A rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár finanszírozásával valósult meg.

Taktaszadán a március 15-i ünnepi megemlékezést a helyi óvodások kezdték, akik 2019.március 14-én már délelőtt Petőfi Sándor szobránál ünnepeltek.Elszavalták a nemzeti dalt, énekelték hogy ,huszár gyerek, huszár gyerek, majd az emlékműnél koszorút helyeztek el.

MEGHÍVÓ!
2019. március 08.
TAKTASZADAI PÁVAKÖR FARSANGI BÁLJA
2019. február 23.

2019. február 23-án este az idén 50-ik születésnapjára készülő PÁVAKÖR farsangi bált rendezett a Művelődési Házban. A rendezvényre a taktaszadai önkormányzat képviselő testületének tagjai, munkatársak, az intézmények vezetői, Pávakörös rokonok, barátok, szadai vállalkozók, mulatni vágyó helyi és egyéb településről érkeztek vendégek, akiket a bejáratnál a pávakör tagjai és feleségeik fogadták. A szombat esti mulatozásra megjelenteket Daruka Józsefné közösségszervező,- pávakörös feleség- köszöntötte, kiemelve Kozákné Bukszár Anna jegyző asszonyt és férjét. Az ünnepi gondolatok után a Pávakör férfikórus, női ruhába öltözve, sminkelve Takatszadai Asszonykórusként- szórakoztatta a vendégeket. Nagyon-nagy sikert aratott a vidám, zenés, táncos műsor, mely után a Pávakör egy szépen csengő bordalt is elénekelt, emlékeztetve a vendégeket a szokásos komolyabb műsorukon hallható csodálatos hangjukra. A bordal után a legidősebb Pávakörös Daruka András kedves verset adott elő, majd megkezdődőtt a finom vacsora felszolgálása. A vacsorát követően Vass Gyula közreműködésével megkezdődött a zene, a tánc, a hajnalig tartó buli, melyet éjfélkor értékes nyereményeket tartalmazó tomblasorsolással szakítottak meg.
A kellemes hangulatú rendezvényért köszönet a rendezvény támogatóinak, a lebonyolításban közreműködőknek, és köszönet a tombolanyeremények felajánlóinak.

Lakossági tájékoztató!
2019. február 21.
Vészhelyzet esetén Magyarország területén hívja a következő számot!
Mentők 104
Rendőrség 107
Tűzoltóság 105
Általános 112
Körzeti megbízottak elérhetőségei
Baji Zsolt r.ftörm
Kukta Róbert r.zl
Szolgálati mobil: 06-20/462-6974
Telefonszám: 06-47/378-002
E-mail cím weiszn@borsod.police.hu
Fogadóóra: Minden második hétfőn
9 órától 10 óráig.
Tűzszerészek robbanó anyagok bejelentése 06/12332190
VÁLOGATÁS 2018 ESEMÉNYEIBŐL
2019. február 21.
Sikeres Vizsga
2019. február 21.
Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium Családellátó Felnőttképzés

Vissza a Archívumhoz

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.