Testvértelepülések

 

  Hírek

Tehetséges cigánygyermekek kistérségi kulturális seregszemléje
2006. november. 25. - Muvelodési Ház

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közművelődési és Idegenforgalmi Intézet a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány és a B.A.Z Megyei Közoktatási Közalapítvány támogatásával megyénk 3 kistérségében megrendezte az immár hagyománnyá vált programját, a Tehetséges cigánygyermekek kistérségi kulturális seregszemléjét.

A rendezvény helyszínei a következők voltak:

1./ 2006. november 24. 14.00-tól Tiszakarád, Faluház
2./ 2006. novembert 25. 10.00-tól Taktaszada, Művelődési Ház
3./ 2006. december 2. 10.00-tól Kurityán, Általalános Iskola

A rendezvény évenkénti megszervezésével bemutatkozási lehetőoséget szeretnének biztosítani azon tehetséges általános iskoláskorú gyermekek számára, akik vers, próza, ének, zene és tánc kategóriákban a tanáraik és a helyi közösség számára már bizonyították év közben a rátermettségüket.
Jelentős ez az alkalom a gyermekek és a pedagógusok számára is, hiszen itt, ezen a fórumon legalább évente egyszer találkozhatnak s mérhetik össze a felkészültségüket a különböző muvészeti ágakban.
Szeretnék továbbá a hagyományőrzés jelentőségét erősíteni azzal, hogy a díjazásban kiemelkedő fontosságot tulajdonítunk az ebben a kategóriában jól szereplőknek.
A résztvevők és a visszatérők nagy száma bizonyítja, hogy kitűzött céljaink megvalósulnak és az érdeklődés nem halványult el a hosszú évek során sem. A felkészítő tanárok és a gyermekek nagy izgalommal várják minden évben azt a napot, amikor hosszas felkészülés után színpadra léphetnek.

A rendezvénysorozat második helyszínére, Taktaszadára, a szerencsi kistérség egyik településére meghívták Szerencs és Tiszaújváros kistérségek általános iskoláinak cigány tanulóit. Ide már harmadik alkalommal érkeztek a bemutatkozni vágyó fiatalok. Jó kapcsolat alakult ki itt évek óta a falu polgármesterével, Vajtó Jánossal, a cigány kisebbség önkormányzat és a testület egyik tagjával, Buri Ferenccel, és a környező községekből szívesen jönnek Taktaszadára a jól felkészült gyermekek és pedagógusok.

A taktaszadai bemutatóra 8 településről érkeztek a fellépok: Prügy, Taktaszada, Újcsanálos, Tiszalúc, Megyaszó, Arnót, Monok és Kesznyéten.
A rendezvényt Farkas Félix, a B.A.Z Megyei Közgyűlés Kisebbségi Bizottságának elnöke, az Országos Cigány Önkormányzat tagja, Bordás István, a B.A.Z. Megyei Közművelődési és Idegenforgalmi Intézet igazgatója, valamint a polgármester távollétében, Buri Ferenc önkormányzati képviselő nyitotta meg.
Szakavatott zsűri ítélkezett, olyan szakemberek, akik évek óta figyelemmel kísérték az ezen a fórumon fellépő fiatalok fejlődését.

Díjazottak:

Vers   Tánc:
I./ Budai Gizella, Tiszalúc   I./ Arnóti Roma Együttes
II./ Buri Virág, Taktaszada   II./Kaméleon Musical Gyermekszínpad, Tiszalúc
III./ Budai Csilla, Tiszalúc   III:/Monoki Pörgosök
IV./ Lakatos Evelin, Prügy   III./Taktaszadai tánccsoport
Különdíj:  

Különdíj:

Zemlényi Tünde, Megyaszó   Parkett Ördögei, Újcsanálos
Kiss Éva, Kesznyéten   Romane Khamoro, Kesznyéten
Kiss Zsuzsanna, Tiszalúc   Szilágyi Péter tanár úr, Prügy
    Görcsös Szabolcs, Tiszalúc
    Prügyi modern táncos pár

Gyarmati Béla, a zsűri elnöke, a Miskolci Nemzeti Színház nyugalmazott igazgatója értékelésében kifejtette: a pedagógusok kiváló felkészítő munkáját dícséri, hogy zömében magas színvonalú produkciókat láthatott a közönség. Külön kiemelte a prügyi általános iskolások csoportját felkészítő Szilágyi Péter tanár úr és a tiszalúci Kaméleon csoport tanári munkáját. Abszolut győztesnek az Arnóti Roma Együttest nevezte meg a zsűri. A helyezettek mindhárom helyszínen könyveket és tortákat vehettek át jutalomként, valamint oklevélben részesültek.

Bányiczki Lászlóné, a rendezvényt szervező munkatárs
B.A.Z Megyei Közművelődési és Idegenforgalmi Intézet

 

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.