Testvértelepülések

 

  Hírek - Archívum 2010
Taktaszadaiak Közös Karácsonya
2010. december 23.
2010. december 21-én került megrendezésre a Művelődési Ház színháztermében a Taktaszadaiak Közös Karácsonya. Az ünnepséget megelőzte a lázas készülődés. A "Mozgás az egészségért tornacsoport" tagjai és az óvoda dolgozói közösen sütötték a kalácsokat a Művelődési Ház kemencéjében.
Az ünnepség Hollósvölgyi Máté - furulya, saxofon- műsorával kezdődött.
Ünnepi köszöntőt mondott Pásztor Jánosné óvodavezető, aki beszédében szívmelengető érzéseket, régi történeteket idézett fel, kiemelte a szeretetet és az összetartozás fontosságát.Megható Betlehemes műsorral készült a "Micimackó" Napközi otthonos Óvoda". A rendezvényre IPR pályázati támogatás állt rendelkezésre. Így együtt ünnepelt a falu, a fenntartó, a képviselők, az iskola és az óvoda, a civilszervezetek, a szülők, a gyerekek apraja, nagyja. A hangulat meghitt és bensőséges volt. A 2008 évben elindított "Vándor Biblia" az évben is tovább szárnyalt a Családok Klubjának segítségével.

A szervezetők mindenkit vendégül láttak és apró, a karácsony hangulatát idéző ajándékokkal leptek meg. A Közös Karácsony fénypontja volt az adventi koszorú gyertyájának meggyújtása. A rendezvényt a Pávakörösök karácsonyi énekei zárták.

Karácsonyi hagyományok projekt az iskolában
2010. december 22.
Taktaszadaiak Közös Karácsonya
2010. december 6.

2010. december 21-én 15.30-kor a Művelődési Ház színháztermében Taktaszadaiak Közös Karácsonya
Program
Karácsonyi köszöntőt mond: Pásztor Jánosné
A műsorban közreműködnek: "Micimackó" Napközi otthonos Óvoda Betlehemes műsora
Hollósvölgyi Máté - furulya, saxofon
Taktaszadai Pávakör

Mindenkinek Áldott Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt Kívánunk!

"Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein"
2010. december 14.

Projekt neve: " Esélyegyenlőség növelése könyvtári informatikai fejlesztéssel a szerencsi kistérség településein"
Pályázat száma: TIOP-1.2.3-08/1 - 2008-0023
Projekt kezdete és vége: 2009. július 01. - 2010. december 31.
Összköltség, támogatás összege: 5.804.093,-Ft
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Beruházás helyszíne: 3921 Taktaszada, Petőfi utca 17.
Kedvezményezett: Taktaszada Község Önkormányzata
Cím: 3921 Taktaszada, Kossuth utca 74.
Elérhetőség:
Telefon, fax: 47/392-002
E-mail: takszadaph@t-online.hu
Képviselője: Filep András polgármester

A beruházás rövid bemutatása: A TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) 2008. évben pályázatot írt ki a könyvtárak fejlesztésére, melynek fő célja a "Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése és az esélyegyenlőség biztosítása a fogyatékkal élő személyek részére". A pályázaton Taktaszada Község Önkormányzata 5.804.093,-Ft-ot nyert. Ebből az összegből beszerelésre került 3 db számítógép telepítő CD-vel, vírusirtó programmal.2 számítógéphez külső DVD író-olvasó és fejhallgató, három géphez külön szünetmentes tápegység tartozik.Az internet hozzáférés biztosított. A "texlib"-es könyvtári program a dokumentumok feldolgozására. A fogyatékkal élő személyek könyvtárhasználatának megkönnyítése érdekében a mozgássérültek részére akadálymentesítés keretén belül rámpa megépítésére és a belső ajtók cseréjére került sor. A nagyothallók részére beszerelésre került 1 db induktív hurkos erősítő vezeték nélküli mikrofonnal és fejhallgatóval.A gyengén látók számára 2 db optikai nagyító áll rendelkezésre, valamint 2 db nagyító egér.Megtörtént a világítás korszerűsítése is.A biztonságtechnikai fejlesztés keretén belül felszerelésre került 3 db kamera, 3 db mozgásérzékelő, valamint riasztórendszer. Sor került a belső terek festésére is.A látás-, hallás és mozgássérült személyek a speciális felszerelések beszerzésével lehetőséget kapnak a könyvtár szolgáltatásainak igénybevételéhez.A záró rendezvényre 2010. december 10-én került sor. Nyílt nap 2010. december 14-én kedden 08.30- 15.30 órakor lesz megtartva.

Civilszervezetek évzáró vacsorája
2010. december 11.

Taktaszadán hagyománya van a nagyon aktív civilszervezeti munkának, és annak is, hogy a település sokszínű rendezvényeinek lebonyolításában az évsorán aktív szerepet vállaló civilszervezetek, minden év végén, évzáró vacsorával, közös tánccal, vidám szórakozással búcsúznak az évtől.
2010-ben december 11-én, szombaton került megrendezésre az évzáró buli, melyen a 9 civilszervezet tagjaival, meghívott vendégeikkel megtelt a Művelődési Ház. A karácsonyi fényekkel díszített Művelődési Ház látványa, a vidám hangulatot varázsoló hó esés, igazi ünnepi hangulatot árasztott az érkező vendégek szívébe. A vendégeket Daruka Józsefné köszöntötte, majd megkezdődött a civilszervezetek egy-egy csoportja által bemutatott kulturális programsorozat:
1. Tóth Olivér, (helyi költő) verset mondott.
2. A tornászok, koruknak megfelelő, zenés bemutatót tartottak.
3. Takács Lajosné, verset olvasott fel.
4. Búri Lajos, Zámbó Jimmy-Ha majd nem leszek- című dalát énekelte.
5. A "Kék Madár Ifjúsági Klub" akrobatikus táncprodukciót adott elő.
6. Görömbölyi József, Nagy Feró dalát énekelte.
7. Babos Ödönné betanításával, a helyi gyerekek csoportja cigánytáncot adott elő.
8. A Görömbölyi házaspár, Bodrogi Gyula és Lehoczki Zsuzsa dalát énekelte.
9. Borbély Brigitta, a NOX dalát adta elő.
10. A Kékmadár Ifi klub kis csoportja, az apródok táncát mutatta be.
11. Varga György- Kicsiny falum..-című dalt énekelte.
12. Takács István- Hűvös, álmos reggelen- című dalt adta elő.
13. Az idősek megbecsüléséről, egy nagyon megható, példatörténetet mesélt el a törpéinek Tóth Istvánné.
14. A Remény Nyugdíjas Egyesület, nagysikerű vonatos műsort mutatott be.
15. Varga György, Halálos méreg című dalt adta elő, Görömbölyi Józsefné és Iván Józsefné kíséretével.
16. A "Mesterhármas" című dalt ada elő, a szadai mesterhármas: a két Tóth István, valamint
Serfőző Miklós. A zenés táncos produkciók nagy részét, valamint a háttértáncokat, Megyesi Attila tanította be, melyekben Ő maga is kimagasló produkciót nyújtott.
A műsorok után Filep András polgármester köszöntötte a civilszervezeteket, a meghívott vendégeiket.

Megköszönte az éves munkát, a bemutatott produkciókhoz gratulált, majd minden vezetőnek egy 2011 évi naptár adott ajándékba, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a 2011 évi programokat legyen mibe rögzíteni. A rendezvény a Községi Önkormányzat étkezdéje által készített ünnepi vacsorával, majd azt követően tánccal, mulatsággal hajnal 2 órakor fejeződött be. A talpalávalót Székely Zoltán szolgáltatta.
Mikulás a Művelődési Házban
2010. december 11.

December 3.- Az ifjúság már várta ezt az ünnepet. Minden előkészületet megtettek a szervezők, hogy vidám hangulatot teremtsenek. Kapóra jött a mikulásra szervezett este, így az önkormányzat elérkezettnek látta az időt arra, hogy a költségvetésbe már betervezett játékokat átadja a Művelődési Ház részére, bővítve ezzel a már meglévő készletet. A gyere
kek a szülők által vásárolt szaloncukor és narancsok kiosztásában segítették a mikulást és a krampuszt. A játékokat is boldogan vették birtokba, és megkezdődött a solo party (kártya party). Ezt a meglepit követte egy újabb mikulás érkezése. Aki 7-én látogatta meg csoportjával a Művelődési Házban éppen foglalkozást tartó csoportokat. Ablakkopogtató, mikuláscsengő, hull a pelyhes fehér hó-éneklése, nevetés, jó kedv zengte be a házat. Mindkét alkalommal a mikulások puttonya kiürült, az érintettek szive, pedig repedésig megtelt szeretettel.

Iskola Jótékonysági bálja
2010. november 22.
A Móra Ferenc Általános Iskola 2010. november 20-án jótékonysági bált rendezett a Művelődési Házban, country jelleggel.
Nagy volt az érdeklődés, hiszen este 18.00 órára mind a 160 vendég megérkezett.
A rendezvényt Rabóczné Horváth Erzsébet iskola igazgatónője nyitotta meg, s köszöntőjét követően ráhangolódás céljából, rögtön a vadnyugat csodálatos tájaira kalauzolta a jelenlevőket.
Ezt követően a 4. osztályosok táncában gyönyörködhettek a résztvevők. Őket Nap Katalin tanárnő készítette fel, Máténé Karsai Magdolna osztályfőnök segítségével.
Mindenki örömére szolgált, amikor az óvoda dolgozói, mint vendégfellépők élvezetes, temperamentumos country táncot mutattak be.
Az este az iskola dolgozói énekével folytatódott. A 100 Folk Celsius Országút című dalát Vajtó János Zsolt gitárkíséretével énekelték el, melyet a szöveghez igazodó képek tettek még érdekesebbé. Azután Megyesi Attila és Szeretva Renáta megismertette a vendégekkel a western tánc igazi tüzét, lendületét, érzelmi telítettségét.
A folytatásban a pedagógusok fellépése következett. Ez közös tánc volt, mely szintén a bál jellegét tükrözte, amit nagy szeretettel gyakoroltak be a közönség szórakoztatására.
A műsort közös éneklés zárta. Az Ohió című dalt szinte együtt zúgta, dalolta mindenki, aki ott volt.
A bál a vacsorával folytatódott. A Községi Étkezde dolgozói igazi finomsággal lepték meg a bál résztvevőit.
Az est báli részét hölgyválasszal nyitották meg az iskola dolgozói, melyhez az óvónők is csatlakoztak, a vendégek soraiból kértek fel partnereket.
A zenét a Fortuna együttes szolgáltatta. Ők Kisvárdáról érkeztek, szinte szünet nélkül húzták a talp alá valót. A jó zenének köszönhetően a táncparkett mindig tele volt.
A tombolasorsolás már 23.00 órakor elkezdődött. A sok-sok nyeremény - melynek zöme felajánlásokból érkezett - mind-mind gazdára talált.
A jó hangulat, tánc, szórakozás hajnal négyig tartott.
Köszönet mindenkinek, aki az estet támogatta, eljött, jelenlétével is segítette az iskola gyermekeinek javára szervezett jótékonysági bált!
Szüreti mulatság az iskolában
2010. november 12.

A szüret projekt záróprogramjaként október 29.- én pénteken délutáni szüreti mulatságot szerveztünk diákjainknak.
Igen nagy örömmel és nagy számban vettek részt a gyerekek ezen a rendezvényen. Szívesen szerepeltek a játékos feladatokban, ahol egymással versengve igen lelkesen oldották meg a különböző feladatokat ( pl. szőlőlé ivó verseny szívószállal, seprűs tánc, nyakláncfűzés pattogatott kukoricából, gyümölcslevek felismerése bekötött szemmel, termékek szétválogatása stb. ) A szülői munkaközösség tagjai büfét nyitottak meg, ahol különböző finomságokat vásárolhattak a tanulóink.A játékos versengés után vidáman táncoltak a kiváló zenére. Zárásként tombolát húztunk.Nagyra értékelték, bár a főnyereményt a tortát csak egy diák nyerhette meg, ő a negyedikes Vas Titusz volt.Utána mindenki számára kezdetét vette az őszi szünet.

Projekt nap az iskolában
2010. november 12.

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon az iskolában projekt napot tartottunk. A témája a Szüret volt. A projektkészítése során a következő téma részletekkel foglalkoztunk.

 • A szüret eredete, folyamata
 • Szüretelhető gyümölcsök
 • Szüreti eszközök
 • Szüreti dalok, mondókák, játékok
 • Magyarország borvidékei
 • Híres pincészetek
 • Borkészítés menete.
 • Szüreti népszokások
 • Szüret régen és ma
 • Szürettel kapcsolatos versek, irodalmi művek megismerése, feldolgozása
 • Bordalok, borversek
 • Plakátok készítése
 • Szőlőfürtök megformálása színes papírból
 • Szürettel kapcsolatos képek festése
 • Különleges technikával szőlőfürt készítése, osztály díszítése
 • Szüreti mulatság
 • Receptek gyűjtése, receptkönyv készítése
 • Szüret a világ tájain
A munkák során egyéni és csoportmunkában dolgoztak a diákok. A nap végén büszkén tették ki az osztályba a diákok az elkészült munkákat.
NEMZETI ÜNNEP
2010. október 22.

2010. október 22-én, 14.00 órakor ünnepelték Taktaszadán, a Művelődési Ház színháztermében az 1956-os Forradalom és Szabadságharc kezdetének 54-ik, és a Magyar Köztársaság kikiáltásának pedig 21-ik évfordulóját.
A Himnuszt követően ünnnepi beszédet mondott, méltatta az évforduló jelentőségét: Filep András polgármester.
Az ünnepi programban közreműködött:

 • Taktaszadai Pávakör,
 • Móra Ferenc Általános Iskola - Álmodtam egy világot- című ünnepi műsorával, melyet Bodrogi Judit és Furman Mária tanárnők tanítottak be.
Az ünnepséget Hegedűsné Orosz Nóra vezette.

IDŐSEK NAPJA TAKTASZADÁN
2010. október 21.

Taktaszadán az Idősek Világnapja alkalmából szervezett ünnepség 2010. október 21-én, 14 órától került megrendezésre a Művelődési Ház Színház Termében, melyen meghívott vendégként megjelentek a képviselő-testületből, Harangozóné Vitális Márta jegyző és az intézmények vezetői.
Az ünnepségre érkezőket állófogadással, és szerény anyagi támogatást tartalmazó borítékkal fogadták. A programismertetés után Filep András, polgármester köszöntő beszédében kiemelte: "Élettel teli bölcsességüket, szeretetüket, gondoskodásukat mindannyian érezzük, hiszen Önök neveltek és tanítottak bennünket, fiatalokat. Szüleink, nagyszüleink mosolya és gondoskodása most is rengeteg erőt sugároz felénk. ...Vigyáznunk kell rájuk, segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után megkapják azt, az anyagi és erkölcsi támogatást, amellyel örömteli életet élhetnek. Magánéletükben egészség kísérje idős napjaikat."A polgármester köszöntő szavai után a Móra Ferenc Általános Iskola néptánccsoportja szórakoztatta az ünnepelteket. Felkészítő tanár: Nap Katalin. A gyerekek műsora után, Újvári Marika magyar nóta énekes és kántor,- aki Monokról érkezett- és vidám dalokkal szórakoztatta az időseket.

Hlinyánszky Tamás vezetésével a Sátoraljaújhelyi Művelődési Központ Kamara Táncegyüttese,- Gyöngyösfalvi mulatság, Magyarbődi táncok, Mérai táncok és Táncok Cigándról és környékéről - című néptáncokat adtak elő.
A rendezvényt Daruka Józsefné köszöntő szavakkal zárta. Jó egészséget, kellemes pihenést kívánt az ünnepelteknek.

MEGALAKULT AZ ÚJ KÉPVISELŐ-TESTÜLET
2010. október 22.

OKTÓBERI PROGRAM
2010. október 11.

NEMZETI ÜNNEP
VÁLASZTÁS 2010
2010. október 4.

TAKTASZADA TELEPÜLÉS VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI
Polgármester választás

A polgármester Filep András FÜGGETLEN jelölt lett.

Érvényes szavazatok száma
Jelölt neve
Jelölő szervezet(ek)
Kapott
érvényes
szavazat
%
1
Filep András FÜGGETLEN 433 51,06
2
Nagy Tamás FÜGGETLEN 125 14,74
3 Puklus József László FÜGGETLEN 14 1,65
4 Székely Zoltán FÜGGETLEN 276 32,55

További részletek, eredmények»
Kisebbségi eredmény»

VÁLASZTÁS 2010
2010. szeptember 17.

POLGÁRMESTER JELÖLTEK
Taktaszadán a 2010. évi önkormányzati választáson induló polgármester jelöltek:

Filep András független jelölt
Nagy Tamás független jelölt
Puklus József László független jelölt
Székely Zoltán független jelölt

KÉPVISELŐ ÉS KISEBBSÉGI KÉPVISELŐ JELÖLTEK
Letölthető»

Tanévnyitó az iskolában
2010. szeptember 8.

Szeptember 1-én nálunk is becsengettek. A tanévnyitó ünnepséget az újonc kis elsősök műsora nyitotta meg.. Bátran és ügyesen szerepelt Babos Mónika, Balázs Levente, Filep Dániel Lajos, Kohári Brigitta, Kovács Fanni, Molnár Bianka, Serfőző Dóra, Tóth Boglárka, Tóth Zoltán, Vadászi Gábor, Varga Viktória és Zagyi Angelika.
A vidám műsor után Rabóczné Horváth Erzsébet igazgatónő köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit, köztük Harangozóné Vitális Márta jegyzőasszonyt, és Búri Ferencet a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét.. Ezután ismertette a tanév rendjét, az osztályfőnököket és az új történelem tanár nénit Szín Csillát is bemutatta.
Az ünnepség után osztályfőnöki órákkal megkezdődött a 2010-11-es tanév.

Kirándultak az iskola dolgozói
2010. szeptember 8.

2010. augusztus 30-án az iskola dolgozói Kassára kirándultak.
Ezt a programot júniusra terveztük, de egyeztetési problémák miatt az iskolai év megkezdése előtt sikerült megvalósítani..
Egy szórakozató utazás után Kassai sétát tettünk. Megcsodáltuk a Dómot, meghallgattuk a zenélő harangokat, és gyönyörködtünk a fő utca szökőkútjában.Meglátogattuk Rákóczi Rodostói házát. A nők számára természetes, hogy a shoppingolás hozzátartozik a kiránduláshoz, mi sem hagyhattuk ki.Derűs hangulatban ebédeltünk meg. Akirándulás mindannyiunk számára hasznos és emlékezetes élményt nyújtott. A tanévkezdés előtt lelkileg feltöltődtünk az együtt töltött jó hangulatú napon.

Anyatejes Világnapra emlékeztünk
2010. augusztus 30.

Ez évben tanácsadás keretében"klub-foglalkozás"-on vettek részt Taktaszadán a kismamák a tanácsadó helyiségében. Tiba Jánosné védőnő beszélt a várandósság időszakáról, a változatos és sokféle táplálékból összeállított ételek elkészítéséről, a mindennapi vitamin,-és ásványianyag szükséglet biztosításáról. Felhívta a figyelmet arra is, hogyan lehet saját -és családja táplálkozását az egészség irányába terelni. Fontos a társadalmi norma kialakítása már kisgyermek kortól, s a korai szocializáció ebben nagy szerepet játszik. Beszélgetés folyt a szoptatásról, mint az anyaság kiteljesüléséről. Az anyatejnek nagy jelentősége van a fertőző betegségek kivédésében, mint egyedüli immun-globulin raktárnak. Az édesanyák valamint a még pociban lévő magzatok, a 2-3 hónapos babák, nagyobb gyermekek is figyelmesen hallgatták, aktív résztvevői voltak ennek a programnak. Zárszóként elhangzott, hogy az egészség nem egy állandó dolog, ez állandóan változó folyamat, s Nekünk kell érte- és értünk tenni. Jó egészséget, sok szép babát kívánva zárta a védőnő az idei Világnapi programot.

TAKTASZADAI FALUNAP
2010. augusztus 16.

2010. augusztus 14-én már kora reggel megkezdődött a Művelődési Ház udvarán a sátorállítás, és az előző napok esőzése miatt átázott talaj javítása. A kemencében már hajnaltól sült a kolbász, a hurka, majd később a bodag.
A falunapi rendezvény a civilszervezetek főzőversenyével kezdődött. A verőfényes napsütésben vidám baráti társaságok főztek. Az egyszerű bográcsos ételek mellett igazi kuriózumnak számító ínyencségeket is készítettek.
További részletek, képek»

TAKTASZADAI FALUNAP
2010. július 27.
Taktaszada Község Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves családját a 2010.augusztus 14-én megrendezésre kerülő FALUNAPRA. PROGRAMOK»

Leggondozottabb kert, udvar Taktaszadán
2010. július 27.

Taktaszada Község Önkormányzata és a Taktaszadai Kertbarát Kör, 2010 évben merghirdette a "Leggondozottabb kert, udvar Taktaszadán" címet viselő versenyt. A versenyre jelentkezhetett minden Taktaszadán lakóházzal, ingatlannal rendelkező lakos. Jelentkezni 2010. április 30-ig lehetett a Polgármesteri Hivatalban, ügyfélfogadási napokon Barázné Kis Editnél. A versenyfelhívásról minden lakót szórólapon tájékoztatták a verseny szervezői. 2010. július 26-án Kistokajból: Szalma Árpád, növényvédelmi szakreferens, Miskolcról: Dr. Farkas Attila, kertészmérnök és Csónó Imre, a Kertbarát Kör gazdasági vezetője, Bűdi Bertalan, önkormányzati-képviselő közreműködésével megterkintették, és zsűrizték a 14 benevezett lakóházat, portát, kertet.

A verseny első hat helyezettje értékes jutalomban részesül, melyhez a támogatást az Önkormányzat és Filep András alpolgármester biztosítja. A díjak átadására 2010. augusztus 14-én 11 órakor a Falunapon kerül sor.

Személyiségfejlesztő foglalkozások
2010. július 26.

2010. július 26-án kezdődött személyiségfejlesztő foglalkozásokra várta, és várja Ónodiné Kecskés Zsuzsanna családgondozó a 12-13 évben lévő fiatalokat.A foglalkozások egy héten keresztül minden hétköznap délelőtt 10.00. órától kezdődnek és egy órát vesznek igénybe a művelődési házban.A kamaszkorba lépő gyerekeknek nagy szükségük van arra, hogy személyiségük fejlődésében olyan segítséget kapjanak melyet későbbi életük során hasznosítani tudnak.A feladatok egy részét úgy állította össze, hogy azt a fiatalok játékként éljék meg, ugyanakkor hasznos információkat is kapjanak önmagukról, belső rejtett értékeikről, illetve negatív tulajdonságaikról is egyaránt.Reméljük, hogy a tavalyi évhez hasonlóan vidám, jó hangulatban telnek majd el a foglalkozások.

Nosztalgia Est
2010. június 19.
2010.07.17-én 18 órától került megrendezésre a BAZ megyei Önkormányzat támogatásával a Taktaszadai Remény Nyugdíjas Egyesület Nosztalgia Estje. A nyugdíjasok pogácsát, lebbencslevest, palacsintát készítettek, majd ásványvizet és vörösboros cólát kínáltak a vendégek részére. A rendezvény megnyitójaként Daruka Józsefné köszöntötte a jelenlévőket, aki nyitóbeszédében kiemelte, hogy a mai nap több szempontból is tökéletes a nosztalgiázásra, mert a ma még további két kiemelkedő esemény történt, ami a régmúlt időkre való emlékezésre épül. A mai napon délelőtt állították fel a Művelődési Ház bejáratához az Önkormányzat által szervezett fafaragó táborban készíttetett Székelykaput, illetve a Művelődési Ház előterében ma került elhelyezésre az a fotó tabló sorozat, mely szemléletesen mutatja be Taktaszada utcáit, épületeit a 60-as évektől napjainkig.
Darukáné külön köszöntötte a fafaragó tábor résztvevőit: Balázs Istvánt és Petrehus Valentint Máramarosszigetről, Tirica Mihalyt, Sopineti Cornéliut nagybányai és Nagy György András Csaba szászrégeni vendégeket.
A baráti tapsvihar után kérte a vendégeket, hogy ünnepeljenek együtt a negyedévenként megrendezésre kerülő névnapjukat ünneplőkkel. Felkérte Vajtó János polgármestert a névnaposok köszöntésére, a virágok átadására. Lipécz Gyuláné verseivel köszöntötte az ünnepelteket. A nosztalgia est szervezőinek tervei között szerepelt a régi lakosok, elszármazottak meghívása is, de ennek csak Daruka Béla tett eleget, aki 14 éves korában került el Taktaszadáról. A köszöntések után Lévai Joli és Márton András a Miskolci Nemzeti Színház művészei operett dalokat adtak elő. Ezt követte a finom vacsora, majd Start Kinga taktaszadai lakos 12 perces hastánc produkciója. A Családok Klubjának tagjai szívesen segítettek a nyugdíjasoknak, készséggel közreműködtek az est sikeres lebonyolításában. Székely Zoltán, helyi fiatal szintetizátoron előadott vidám műsorával szórakoztatta a vendégeket. A nagysikerű rendezvényen sikerült az idősebb korosztálynak a fiatalok segítségével fiatalosnak maradni, a nyugdíjasoknak pedig sikerült motiválni a fiatalokat a régi ételek elkészítésére.
Művészeti tábor 2010
2010. június 19.

2009. július 10-18 között, immár második alkalommal adott helyt Taktaszada Önkormányzata a Képzőművészeti tábornak, melynek tagjai ez évben 2 fővel bővült: Tirica Mihaly nagybányai és Nagy György András Csaba szászrégeni lakosokkal. A tábor tagjai ez évben a Művelődési Ház bejáratához Székelykaput faragtak. Petrehus Valentin a taktaszadai római katolikus temlomról festett képet, valamint 2db máramarosszigeti téjképet is készített. Sopineti Cornéliu 7 db falu címert faragott ki fából az Önkormányzat részére. Köszönjük a csodálatos műveket!

Tanévzáró a Móra Ferenc Általános Iskolában
2010. június 19.

Az idei tanévzáró ünnepség szomorú megemlékezéssel indult. Először Búri Virág osztálytársként, iskolatársként köszönt el Lakatos Árpád 7. osztályos tanulótól, aki tragikus körülmények között halt meg. Rabóczné Horváth Erzsébet igazgatónő emlékezett meghatóan a tanítványra, barátra, iskolatársra, majd az egész iskola néma főhajtással búcsúzott. Ez idő alatt végig az Edda Lelkünkből című száma hallatszott.
A megemlékezés után a másodikos Buri Anikó Vanda, Vadászi Terézia Mirella, Babos Dominik Ödön, Tóth Bence és Kiss Valentin verses műsora zárta a tanévet és köszöntötte a szünidőt.
Ezt követően Murányi Sándorné igazgató-helyettes asszony idézte fel a tanév fontos mozzanatait, a sikeres eseményeket.
Ezek után a kitűnő, jeles és jó tanulók, a példás szorgalmúak, illetve a kiváló közösségi munkát végzők könyvjutalmat, illetve oklevelet kaptak.
Az 1. osztályból: Szabó Enikő, Gyurgyánszki Márk, Babos Donatella, Balogh Stella, Dányi Gréta, Farkas Csaba, Szabó Szilvia és Vas Zsanett Zora.
A 2. osztályból: Buri Anikó Vanda, Borbély Márk és Vadászi Terézia Mirella.
A 3. osztályból: Horváth Mária, Kristóf Bernadett, Szörös Vanda Kitti és Vas Titusz Richárd.
A 4. osztályból: Hisák Rómeó, Kanalas Evelin, Kovács Barbara, Balázs Daniella és Gudman Amanda.
Az 5. osztályból: Tóth Tamás, Búri Richárd Tibor és Serfőző Réka.
A 6. osztályból: Kovács Roland és Szörös Márk.
A 7. osztályból: Babos Ábrahám.
A 8. osztályból: Tóth Zsolt, Vadászi Laura és Horváth Alexandra.

Ballagás a Móra Ferenc Általános Iskolában
2010. június 12.

2010. június 12-én 09.30 órakor tartották a taktaszadai Móra Ferenc Általános iskola végzős diákjainak ballagási ünnepségét.

Búcsúztató a Móra Ferenc Általános Iskolában
2010. június 12.
Bolondballagás a Móra Ferenc Általános Iskolában
2010. június 11.
Pedagógusnap
2010. június 4.

2010. június 4-én Vajtó János polgármester a hajnal óta végzett árvízi védekezés munkáját megszakítva, egy pillanatra megállva, mégis bensőséges körülmények között virággal köszöntötte pedagógusnap alkalmából a Móra Ferenc Általános Iskola tantestületét és a Micimackó Napközi Otthonos Óvoda óvónőit, dadusait, megköszönte az éves munkájukat, a gyerekekkel való kiemelkedő, példaértékű törődésüket.
A gyerekek kedves műsorral köszöntötték pedagógusaikat:

Serfőző Réka: Pedagógusok Napjára,
Tóth Tomi: Tanító néninek,
Buri Ricsi: Az első tanítóm,
Horváth Alexandra végzős diák: Osztályfőnökömnek című verseket adták elő.
Rabóczné Horváth Erzsébet igazgatónő megköszönte polgármester úr kedves szavait, valamint a gyerekeknek a figyelmességüket.
Sajnos az ez évi pedagógusnap az országos katasztrófahelyzet miatt, nem volt feszültségmentes, ugyanis a rendkívüli időjárás következményeként a Takta veszélyezteti a települést, így az elmúlt évek bensőséges hangulatához viszonyítva, most a pedagógusok, a családok körében is nagy volt az izgalom. Mindezek ellenére jó érzéssel töltötte el a pedagógusokat, hogy a feszített munka közepette is gondoltak rájuk és megköszönték munkájukat.

Civilek napja
2010. június 1.
Taktaszadán 2010. május 29-én tartott CIVILEK NAPJA címet viselő rendezvényünk zavartalanul, rendben lezajlott az ARANYPATKÓ TÁNC ÉS SZÍNDARABOZÓ CSOPORT szervezésében. A csoport gyermek és felnőtt tagjai is jól érezték magukat. Köszönjük támogatóink segítségnyújtását, minden civil jelenlétét, akik részt vettek a programokon!

Programok voltak:
- Cselényi Katalin - Tóth Olivér helyi alkotók kiállítása
- Rendezvényköszöntőt mondott: Babos Ödön, vajdajelölt, id. Búri Ferenc
C.K.Ö. elnök
- A rendzvényt megnyitotta: Lakatos Jusztin
- A megnyitóval egyidőben indult Tóthné Nagy Margit kézműves foglalkozása,
ahol a gyerekek rajzoltak, gyöngyöt fűztek, stb.
- A háziasszonyképző keretében a helyi asszonyok, Vadászi Margit vezetésével
sajtos köménymagos pogácsák és kelt tészták készítését sajátíthatták el.
A programban fellépett: Stark Kinga- hastánccal, Vadászi Mirella és a fiúk-
autentikus cigánytánccal, Székely Zoltán- szintetizátor-énekkel, verset mondtak; Vadászi Alexandra és Gudman Amanda. A műsor keretében debütáltak az ARANYPATKÓ TÁNC ÉS SZÍNDARABOZÓ CSOPORT gyermekei cigány és hastánc produkciókkal.
A rendezvény meglepetésműsora volt: Nap Katalin tanárnő és Tóth Olivér költő, szociálpedagógus , a program szervezőjének: társas cigánytánca. A rendezvény ideje alatt folyamatos tombolasorsolás zajlott, melynek ajándékai felajánlásokból és a tombolavásárlásból befolyt pénzösszegből kerültek kiosztásra.
A rendezvény délután 15 órakor közös süteményevéssel, vidám hangulattal
zárult.

GYERMEKNAP AZ ISKOLÁBAN
2010. május 28.

2010. május 28-án gyermeknapot rendeztünk az iskolában. Rendezvényünket megtisztelte látogatásával Harangozóné Vitális Márta jegyzőasszony és Búri Ferenc a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
A diákokat a Bibuczi gyermekszínház Nagyotmondó Tóbiás zenés mesejátékával ajándékoztuk meg.
A továbbiakban az alsó tagozatos osztályok aszfalt rajzversenyen bizonyították kreatívi tásukat. A felsős fiúknak Szkander bajnokságot, a lányoknak szépségversenyt tartottunk.
Az aszfalt rajverseny eredménye: 1. helyezést a 3. osztály, 2. helyezést a 2. osztály, 3. helyezést az 1. és a 4. osztály ért el. Az okleveleket a zsűri elnöke Harangozóné Vitális Márta adta át az osztályok képviselőinek.
A Szkander-bajnokságon az 5. évfolyamon Lakatos Szilveszter, a hatodikosoknál Szörös Márk, a hetedikeseknél Fekete Róbert és a nyolcadikosoknál Mezei Krisztián lett az első. Az okleveleiket Rabóczné Horváth Erzsébet igazgató asszony adta át.
A lányok szépségversenyét az ötödikes Búri Mercédesz nyerte meg. Udvarhölgyei: a második helyezett Fekete Dalma és Vadászi Eleonóra hatodikos diákok lettek. Díjaikat: a "koronákat" Búri Ferenc a CKÖ elnöke adta át, aki a zsűri elnöke volt.
A Móra Ferenc Általános Iskola nevében szeretnénk köszönetet mondani a Remény Nyugdíjas Egyesület tagjainak és a Szülői Munkaközösség vezetőségének, és mindenkinek, aki segítségével, munkájával hozzájárult a gyermeknapi rendezvényünk sikerességéhez.
Jó étvággyal fogyasztották tanulóink a finom gulyáslevest és az ízletes palacsintákat.
Köszönjük!!!

A Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak is köszönjük a rendezvény anyagi támogatását!

Az iskola vezetősége

PÁVAKÖR az AMATŐR GÁLÁN a MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZBAN
2010. május 10.
2010. május 10-én rendezték meg a Miskolci Nemzeti Színházban az Amatőr Gálát, az amatőr művészek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fesztiváljának döntőjét, melyen a taktaszadai PÁVAKÖR is szerepelt. Az idei rendezvényen harminc szóló és csoportos produkció, több mint 465 fellépő mutatkozott be a nagyközönség előtt.
Az Amatőr Gála háromévenként ismétlődő nagyrendezvény, amelyet 1986-ban szervezett meg először a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet jogelődje. A háromfordulós találkozó a különböző művészeti ágakban tevékenykedő csoportoknak és előadóknak ad lehetőséget arra, hogy tehetségüket bemutassák. A harmadik fordulóra a Miskolci Nemzeti Színházban került sor, amely egyben a rendezvény gálaműsora is volt. E rendezvényen mutatkozott be, és szerepelt nagy sikerrel a taktaszadai PÁVAKÖR.
II. CSALÁDI PIKNIK Taktaszadán
2010. május 2.

Családi Pikniket tartottak Taktaszadán 2010.május 2-án a Művelődési Ház udvarán.
A gasztronómiai udvarban a civilszervezetek tagjai, az intézmények dolgozói már kora délelőtt kialakították a bográcsozáshoz, a szabadtéri főzésekhez szükség helyszíneket, majd rövidesen megkezdték a főzésekhez, szükséges előkészületi munkákat. Folyamatosan érkeztek a beszállítók, hol kerékpáron, hol személykocsival, vagy éppen gyalogosan. Rövid időn belül nagy nyüzsgés lett az udvaron, a gyerekek a nagy szabadtéren labdáztak, fogócskáztak a felnőttek pedig készítették a finomabbnál- finomabb ételeket. A bográcsokban babgulyás, sertésgulyás, vaddisznópörkölt, sertéspörkölt, hagymásbab készült. A mai rendezvényen két új civilszervezet is bemutatkozott. A KÉK MADÁR Ifjúsági Klub tagjai korukat meghazudtolva rutinusan sertéspörköltet főztek, párolt rizzsel, melyet vegyes savanyúval fogyasztottak. Az ARANYPATKÓ Csoport megalakulásának egyik fő célja a cigány hagyományok ápolása, gondozása. E cél szolgálatában hagyományos, erősen, de finoman fűszerezett töltött káposztát főztek üstbe, melyhez "vakarót", vagyis az un. cigánykenyeret sütötték a kemencében, melyet sokan kóstoltak és dícsértek.
A Művelődési Ház konyhájában most sem maradt el a szokásos sütés: ma a nyugdíjasok palacsintát sütöttek lekvárral és túróval töltve, míg a Családi Klub lekvárral töltött fánkot készítettek.
11 órakor megkezdődtek a szinpadi produkciók.
Daruka Józsefné köszöntötte a megjelenteket, majd Vajtó János polgármester ünnepélyesen is megnyitotta a II. Családi Piknik-et.
A megnyitót követően a Művelődési Házban Sáfrány Zoltán református lelkész tartott istentiszteletet.

A színpadi produkciók elején az édesanyákat köszöntötték a Zemplén TV munkatársaik: Jászter Beáta bemondó, Novák Zoltán zeneszerző, Ujj Péter újságíró.
A Mici Mackó Napközi Otthonos Óvoda kedves műsora most is a színpad elé csábította a bográcsok mellől a felnőtteket, gyermekeket egyaránt. Tovább fokozta az érdeklődést a Móra Ferenc Általános Iskola színvonalas műsora is. Külön kedves figyelmesség volt, hogy a színpadról levonuló gyermekek egy-egy száll virággal köszöntötték édesanyjukat.
Igazi meglepetést okoztak a KÉK MADÁR Ifjusági Klub tagjai is, akik egy megható verssel köszöntötték az édesanyákat, majd egy kis csokor virággal köszöntötték a megjelent édesanyákat.
Miközben a gasztronómiai udvarban elkészültek a finom ételek, megkezdődött az ebéd, a beszélgetés, mulatozás, melyhez a zenét a
színpadon a Bridzs Együttes szolgáltatta.
A nagysikerű rendezvényért köszönet a támogatóknak, a szervezőknek és a közreműködőknek: Taktaszada Község Önkormányzatának, az önkormányzat és az intézmények munkatársainak, a civilszervezetek tagjainak, a szervezőknek és a fellépőknek.

CSALÁDI PIKNIK PROGRAM/Plakát
2010. április 16.
2010. május 2. Művelődési ház
9.00
Gasztonómiai udvar
10.00
Ünnepélyes megnyitó
Köszöntőt mond: Vajtó János polgármester
10.30
Ökumenikus istentisztelet
Igét hirdet: Sáfrány Zoltán református lelkész
11.15
Köszöntjük az édesanyákat
Közreműködik: Jászter Beáta, Novák Zoltán, Ujj Péter
12.00
Mici Mackó Napköziotthonos Óvoda műsora
12.15
Móra Ferenc Általános Iskola műsora
12.30
Meglepetés műsor
12.45-15.30 Bridzs Együttes- Jó ebédhez szól a nóta című műsora
Mindenkinek kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánunk!
MÉG FÉNYESEBB LETT A PÁVA!
2010. április 14.

7-ik ARANY PÁVA DÍJÁT nyerte el Martfűn 2010. április 10-én a TAKTASZADAI PÁVAKÖR EGYESÜLET. A gálaszintű minősítő hangversenyen, ahol csak arany páva díjas együttesek vehettek részt(több mint 20-an) a taktaszadaiak magas szintű teljesítményükkel ismét megkapták az ARANY PÁVA DÍJAT. Nagy tekintélyű szakmai zsűri nyújtotta át az elismerést: Dr. Olsvai Ferenc, Dr. Alföldi - Boruss István, Birinyi József, Dévai János, Dr. Fehér Anikó, Dr. Várnai Ferenc.
Mindnyájan örültek, akik részesei lehettek ennek a csodálatos hangversenynek. A tagoknak a munka, a felkészülés folytatódik. Legközelebbi fellépésük Miskolc lesz május 10-én a Nemzeti Színházban. Minden elismerést megérdemel a PÁVAKÖR. Gratulálunk az elért eredményhez! További jó munkát és sok sikert kívánunk az egyesület valamennyi tagjának, hogy tovább öregbíthessék Taktaszada jó hírét.

Egészségnap a Művelődési Házban
2010. április 8.

2010. április 8.-án került megrendezésre az előre meghirdetett programok alapján az egészségnap.
Elmondhatjuk, hogy a település minden korosztálya talált magának megfelelő időpontot a programokon való részvételre. Délelőtt Tiba Jánosné védőnő és Szendi Józsefné gondozónő vérnyomás, vércukor és testtömeg index mérést végeztek, melyen az idősebb és a középkorosztály vett részt. Ezt követte
dr. Méhész József
háziorvos előadása, az "Egészségről általában" címmel. Az előadás után az érdeklődők a Művelődési Házban zenés torna programon fáraszthatták izmaikat, melyet a tornacsoport vezetője Mihalik Endréné tartott. Serfőző Miklósné, a családok klubjának tagja, frissítő masszázst mutatott be, melyek a kéz reflexzónáit frissítik föl. Ugyanebben az időben a Móra Ferenc ált. iskolában Nap Katalin tanárnő pilates gyakorlatokat sajátíttatott el a résztvevőkkel. 13 órától egészséges táplálkozással kapcsolatos saláta bemutató volt, amit a helyi intézmények és civil szervezetek készítettek. Ezt követően sorverseny és ügyességi versenyt bonyolított le a szervező Ónodiné Kecskés Zsuzsanna két kolleganője Barázné Kiss Edit, Bánszkiné Megyesi Anita segítségével. Ez idő alatt szemvizsgálaton vehettek részt az érdeklődők. Az egész napos programokon 130fő vett részt. A saláták receptjei a Recept Klub lapján olvashatók!

RENDEZVÉNY MÓDOSÍTÁS - CSALÁDI PIKNIK
2010. április 6.

Tájékoztatom weboldalunk olvasóit és a település lakosságát, hogy a 2010. május 1-i rendezvényünk a középiskolai ballagások miatt 2010. május 2-án "CSALÁDI PIKNIK" címen kerül megrendezésre. a Művelődési Ház udvarán. Kérjük, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek főzésre a gasztronómiai udvarba!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Daruka Józsefné

Húsvéti kalács receptje
2010. április 6.

Kedves Olvasóink!
Örömmel adjuk közre a kemencés húsvéti kalácsunk receptjét.
Hozzávalók:
1 kg liszt
4ekanál krisztálycukor
25 szem szacharin(édeske)
5 dl tej
1,5 dl olaj
5 dkg élesztő
3 ekanál kakaó
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejjel felfuttatni. Az összes alapanyagot összegyúrni, majd megfelezni. Az egyik felébe 3 ekanál kakaót keverünk, mellyel a tésztát jól összegyúrjuk.
Mindkét cipót kinyújtjuk, majd a tésztákat egymásra tesszük és felcsarjuk, mint a beiglit. A tetejét megkenjük olajjal és meleg helyen egy órát kelesztjük. Kelés után ismét megkenjük olajjal, majd megsütjük.
Tornászok

Hagyományos Húsvétolás
2010. április 1.
2010.április elsején nem tréfáltak a Taktaszadaiak, ugyanis a hagyományaiknak megfelelően, ez évben is megrendezték a Hagyományos Húsvétolást!
Már a rendezvényt megelőző napokban a civilszervezetek a húsvét jegyében szervezték programjaikat. Így a Családi Klub tagjai tojást fújtak, festettek, a gyerekek húsvéttal kapcsolatos kifestőket készítettek, a tanárok, az iskolások és az ovónők gyűjtötték a húsvéti szalvétákat, képeslapokat, kerámiákat, a húsvéti jelképeket tartalmazó díszeket.
A rendezvény napján már kora reggeltől nevükhöz méltóan, dinamikus lendülettel, vidám hangulattal, és óriási energiával kezdték meg a Mozgás az egészségért tornacsoport tagjai a kakaós kalácsok dagasztását, melyet a Művelődési Ház udvarán lévő kemencében sütöttek ki. Az egészséges életmód hívei ezúton még diabetikus kalácsot is készítettek, hogy mindenki tudjon fogyasztani a finom húsvéti kalácsból. A kalácssütéshez a tejet Pásztor János ajánlotta fel.
A vidám hangulatot tetézte, hogy április elseje lévén tisztességesen megtréfálták a polgármestert is, akit azzal riasztottak a helyszínre, hogy a kemencével valami nagyon nagy baj történt. A polgármester kellőképpen "beidegesedett", morcosan rohant a helyszínre, hiszen a kemence a települési rendezvények étkeinek egyik legkedveltebb építménye. Miután kiderült, hogy mindezt csak áprilisi tréfának szánták, vigasztalásul a polgármesternek ajándékozták az első frissen sült kalácsot.
Délután sonkával, tojással, itókákkal, sok-sok húsvéti finomsággal érkeztek a település lakói a feldíszített Művelődési Házba. A bejárati ajtónál az érkező hölgyeket, lányokat jóképű, magyaros fiúk várták, akik az újjászerveződő ifjúsági klub tagjai- és kellemes, illatos kölnivel locsolkodtak. Az ajtó másik oldalán a vendég férfiakat csinos ifiklubbos lányok várták, akik a locsolkodásért piros tojást adtak minden férfinak, fiúnak.

A Művelődési Ház közepén óriás tojásfát állítottak a Családok Klubjának tagjai, de a fát már mindenki díszítette. A bejáratnál húsvéti kifestők, rajzok kiállítása fogadta a vendégeket, majd a színpadnál húsvéti szalvéták, képeslapok, kerámiák kiállítását csodálhatták meg az érdeklődők.
A teremben az asztalok sok-sok húsvéti jelképekkel voltak díszítve, melyek köré kerültek a település intézményei (polgármesteri hivatal, iskola, óvoda), a civilszervezetek ( Családok Klubja, Remény Nyugdíjas Klub, Pávakör) által otthonról hozott húsvéti finomságok.
14 órakor megkezdődött a húsvéti ünnepi műsor. Daruka Józsefné köszöntötte a vendégeket, majd Devera Erzsébet hitoktató közreműködésével a nagycsütörtök jelentéséről, lényegéről beszélt. A húsvéti programot a Móra Ferenc Általános Iskola néptánccsoportja kezdte, nagyon színvonalasan előadott vidám műsorukkal.
A néptáncosokat a sátoaraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Ház diákszínjátszóinak műsora követte.
A műsorosprodukció zárásaként Kovács Beatrix egy húsvéti készülődésről szóló tanulságos mesét hallgathattak a vendégek, majd megkezdődött az igazi húsvétolás, baráti beszélgetés eszem-iszom.
A rendezvény ideje alatt is szorgos kezek készítették Cseh Sándorné tanárnő vezetésével a szebbnél-szebb húsvéti díszeket, melyet a műsor után a tojásfára akasztottak.
A rendezvény sikerességét és a település lakóinak érdeklődését igazolja, hogy már most bejelentésre került, hogy a 2011 évi "Hagyományos Húsvétoláson" a Micimackó Napközi Otthonos Óvoda fogja a vendégeket szórakoztatni.
Bízunk benne, hogy jövőre is nagy érdeklődés fogja kísérni a rendezvényt.
Hagyományos Húsvétolás
2010. március 22.

Szeretettel várjuk a 2010. évi "Hagyományos Húsvétolásra" a Művelődési Házba 2010. április 01-én.
- 13:30-tól fogadás a mozgás az egészségért tornacsoport által sütött húsvéti kaláccsal. Megtekinthető, húsvéthoz kötődő képeslap, szalvéta és kerámia kiállításunk.
- 14 órától műsorral egybekötött húsvéti bolondozás, melyen a résztvevők saját készítésű ételekkel díszíthetik asztalukat, festhetnek, rajzolhatnak és tojásfát díszíthetnek.
Nagyon sok szeretettel várjuk a résztvevőket!!!

Húsvéti receptajánlatunk!
Kenyérben sült sonka
Hozzávalók:
1500 g főtt sonka (a comb dió része) 375 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 375 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 40 g friss élesztő, 4,5 dl langyos víz, 10 g cukor, 150 g kovász, csipet só, 1 tojássárgája
Elkészítés:
Keverje el a kétfajta lisztet. A liszthalom közepén csináljon egy kis mélyedést, morzsolja bele az élesztőt, és öntse le 4-5 evőkanál langyos vízzel, tegye bele a cukrot, és az egészet gyúrja össze a liszthalom peremétől kezdve. A tésztát lisztezze be, takarja le, tegye meleg helyre, amíg megkel. Kovászt három nappal korábban készítsen. 10 dkg rozslisztet fűszerezzen őrölt köménnyel, őrölt korianderrel, őrölt édesköménnyel, keverje el 2,5 dl langyos vízzel, 1 evőkanál mézzel. Három nap múlva megkel, megtöbbszöröződik. Vegye ki belőle a megfelelő mennyiséget, keverje el a maradék vízzel, sózza. Gyúrja hozzá a megkelt tésztához, és addig dagassza, amíg a tészta el nem válik a táltól. Takarja le, és pihentesse félórán át. A sonkát 8 percig 100 fokos sütőben melegítse. A kenyértésztát 1 cm vastagra nyújtsa ki, vágjon le belőle 10 cm-t, majd csomagolja a tésztába a sonkát a fenti lépések szerint. Süsse ropogósra. A tésztát két oldalról hajtsa a sonka köré (nem pontosan fedi, ám ne tekerje duplán rá), a fölösleges tésztadarabot vágja le, hogy pontosan illeszkedjen a két oldal. A tészta széleit az illesztésnél kenje be tojássárgával, és ragassza össze. A túloldalon egymásra simított, fennmaradó tésztát vágja le. Az egészet szép kerekre és jó paszszosra formázza. A cipót kenje meg tojássárgával, hogy szép aranysárgára süljön, és díszítse a tésztamaradékokból gyúrt másfél centis csíkokkal, majd ezeket is kenje meg a sárgájával. Mielőtt a sütőbe rakná, hintse meg vízzel. 5 percen keresztül 200°C fokos sütőben süsse, majd további 80 percig 180 °C fokosban. Szeletelve tálalja!

Március 15.-i megemlékezés
2010. március 12.

1848/49 -es szabadságharc és forradalom 162. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen ünnepi beszédet mondott: Rabóczné Horváth Erzsébet, a Móra Ferenc Ált. Isk. igazgatója, az ünnepi műsorban közreműködött a Taktaszadai Pávakör és a Móra Ferenc Ált. iskola 6. osztályos diákjai, akik emlékezetes műsort adtak elő. Ezt követően a Petőfi emlékműnél koszorút helyeztek el: az önkormányzat képviseletében Vajtó János polgármester, a Móra Ferenc Ált, Isk képviseletében Rabóczné Horváth Erzsébet, a Micimackó Napköziotthonos Óvoda képviseletében Pásztor Jánosné óvodavezető, a Kisebbségi Önkormányzat képviseltében pedig Buri Ferenc.

"Most érzem, hogy sorsom a
hazámnak sorsa,
Mint fához a levél, hultomig kapcsolva..."

Babits Mihály

Felkészítő tanárok voltak: Cseh Sándorné és Nap Katalin
Ünnepi megemlékezést hangosította Bodnár István.

10 éves a tornacsoport
2010. március 11.

2000. március 8-án alakult meg Taktaszadán a Mozgás az Egészségért Tornacsoport, mely a mai napig is aktív életet él. Jelenlegi létszámuk 15 fő. Minden héten szerdán tartják foglalkozásaikat a Móra Ferenc Általános Iskola tornatermében. A 10 évfordulót ünneplő találkozójukra vendégeket is hívtak, akik szívesen csatlakoztak a gyakorlatok elsajátításához, majd az ünnepi asztalhoz. A jubilálókat Vajtó János polgármester kerámiatányérral és szegfűvel köszöntötte. A polgármester elismerően szólt a csoport tagjaihoz, hiszen a megye kistelepüléseit ismerve, ritka az a község, ahol a "falusi asszonyok" tornázásra adják a fejüket. Sokkal inkább hímeznek, nótázgatnak, esetleg főznek, de a mozgáskultúra nagyon ritka, ezért kiemelten büszke Szada a tornászcsoport működésére. A további évekhez sok sikert és jó egészséget kívánt. A tornászcsoport célja az egészségesebb időskor elérése, ezért a jövőbeni terveikben szerepel, egy-egy betegség kialakulását megakadályozó speciális tornagyakorlatok megismerése és rendszeres alkalmazása. Legfőbb vágyuk, hogy sokáig tartson a közös együttlétük öröme, az összetartozás jó érzése, a barátság és a megértés. Az egészséges életmód, a magányosság oldása pedig legyen jó példa a fiatalok számára is.

Nőnapoztak a Kertbarátok
2010. március 11.

A Kertbarátkör tagjainak nemcsak a vegyszermentes termelés fogásainak és termelési kultúrájának megismerése és továbbadása a célja, hanem az év folyamán figyelemmel kísérik a naptári eseményeket is. Így volt ez ebben az évben is március 8-án, amikor is Daruka András verssel köszöntötte az egyesület nő tagjait, majd az egyesület férfi tagjai megvendégelték hölgyeket.

Színházi előadás
2010. március 11.

A Móra Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos tanulói és a Micimackó Napköziotthonos Óvoda óvodásai 2010 március 9-én egy mesejátékot tekintettek meg a község művelődési házának színháztermében.
Az előadásnak a célja nem csak a szórakoztatás volt, hanem az is, hogy magatartási mintát mutasson a hulladékkezeléssel kapcsolatban. Felhívja a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
Mindez játékosan, vidáman, a gyerekeket bevonva történt meg. A kis nézők élvezték a történetet. A főhőssel segítségével, a szelektív hulladékgyűjtés alapszabályait.
Az előadás végén minden gyermek kapott egy kiadványt. Ennek megoldására még tovább mélyítheti a mesejáték során megszerzett ismereteiket.

Nőnapi ünnepség Taktaszadán
2010. március 8.

2010.március 8-án a Művelődési Ház színháztermében tartották a nőnapi ünnepséget. Az ünnepi program keretében Búri Rihárd Tibor és Tóth Marcel Zsolt verssel köszöntötte az ünnepelteket, majd Szeretve Renáta és Megyesi Attila táncprodukcióval szórakoztatta a vendégeket. Vajtó János polgármester nőnapi köszöntője után valamennyi hölgyet egy csodálatos, illatos cserepes jácinttal és egy gyönyörű verses könyvvel köszöntötte az önkormányzat és az intézmények nő dolgozóit. A kisebbségi önkormányzat elnöke, Buri Ferenc egy szál fehér szegfűvel köszöntötte a nőket. Az egybegyűltek a műsor és a köszöntések után jó hangulatú baráti beszélgetés keretében töltötték a nőnapot, majd Rabóczné Horváth Erzsébet igazgató nő megköszönte a nőnapi megemlékezést, a figyelmességet.

Taktaszadai Óvodai farsang
2010. február 26.

2010. február 25.-én került megrendezésre az Óvodai farsangi mulatság. Örömmel búcsúztattuk el a telet, s várjuk a gyönyörű kikeletet, a TAVASZT. Az eddigiektől eltérő módon ünnepeltünk, mert vendégeket hívtunk. A Remény Nyugdíjas Egyesület, és a Mozgás az Egészségért Klub tagjait. Megtisztelte még a rendezvényünket az Általános Iskola igazgatója, a Kisebbségi Önkormányzat elnöke, és a község családsegítője is. A Kiszebáb égetésen túl, farsangi dalokkal, versekkel színesítettük a napot, szórakoztattuk a vendégeinket. Az ünnepséget a BOBO együttes fergeteges fellépése zárta. Most sem okozott csalódást a műsoruk. Színvonalas, hangulatos, mindenkit, megmozgató előadást láthattunk. Kellemes, élményekkel gazdagodva telt el a farsang napja.

Móra hét, farsang az iskolában
2010. február 16.

Farsang

Helyesírás verseny

Móra vetélkedő

Rajzverseny
Beszámoló a Móra hétről, eredmények»
Farsangi bál Taktaszadán
2010. február 13.

Az igényes rendezvények lebonyolításában gazdag Taktaszadán 2010. február 13-án Farsangi bállal nyitották a "szadai báliszezont". A farsangi jelképekkel díszített asztalok, sok-sok értékes tombola nyeremény és a Bridzs zenekar várta a mulatni vágyókat.7 órakor Daruka Józsefné köszöntötte a vendégeket, majd az esti program nyitójaként szólította a jelmezbe öltözötteket. Elsőként "Mari néni"(Erdei Józsefné)-NYÖGDÍJAS- érkezett, aki nemcsak igazi falusi öregmamás öltözetével, nehézkesen mozgó derekával aratott nagy sikert, de nagyon jót nevetett a közönség azon az áldásos tevékenységén is, hogy talicskába szállította be azt a regiment pénzt, amit aztán szétszórt a vendégek között.A következő jelmezesek "Farsangi lakodalom" násznépeként vonultak fel. Elől "László atya" (Pócsi László), mögötte a menyasszony( Tóth István, VILI), és a vőlegény (Molnár Ferenc), majd a két tanú (Erdei Dávid és Serfőző Réka). Az esküvői ceremónián az atya rendkívül szellemes eskető szövegén, a fiatal pár humoros válaszain, a közönség a szó szeint "dőlt" a röhögéstől, melyet a fotók is bizonyítanak. Az esketés alatt gyakran vakaródzó menyasszony végül is viszketegségét az atyával megkezdett menyecsketánccal csillapította. A közönség "vette a lapot", és máris táncraperdültek, és dobálták a pénzt a masnis gyűjtőkosárba, melyen felbuzdúlva a vőlegény és az atya is, un. "vőlegény, és atya"-táncba kezdett. Lényeg volt, hogy a kosár tartalma szaporodjon. A menyecsketánc vége is elég rendhagyó volt, itt ugyanis a menyasszony kapta ölbe a vőlegényt és futott ki vele a parkettről. A jó buli vége, több ezer forintos nászajándék lett, mely a Művelődési Ház vagyonát gyarapítja. A farsangi lakodalmas után megkezdődött a vacsora, melyet a település konyháján készítettek és a Remény Nyugdíjas Egyesület tagjai fiatalos lendülettel szolgáltak fel. A vacsorát követően jó hangulatban ropták a táncot a bálozók. Az est meglepetéseként a férfi vendégek gyönyörű piros rózsaszálakat vásárolhattak kedvesüknek a közelgő Valentin nap alkalmából. A Művelődési Ház konyhájában ez idő alatt is szorgalmas munka folyt. A fiataloknak is példa lehet a Remény Nyugdíjas Egyesület tagjainak fáradhatatlan munkája, akik a bál jelképéhez igazodóan farsangi fánkot sütöttek. A 8 kilónyi lisztből dagasztott tésztából több száz finom fánk sült ki, melyet házi gyümölcsízekkel gazdagon kínáltak a bálozók részére. Éjfélkor Daruka Józsefné, Cseh Sándornét köszöntötte a bálozók nevében születésnapja alkalmából, majd megkezdődött a tombola sorsolás. Az értékes, sokszor humoros nyeremények sorsolása után Puklusné Tóth Tímea születésnapjáról is megemlékeztek, majd tovább mulattak a Valentin napra virradt bálozók.

A jó hangulatú rendezvényért köszönet a szervezőknek, a támogatóknak, a rendezvény lebonyolításában közreműködőknek, segítőknek és a lehetőséggel élő vidám, jó hangulatú sok-sok fiatalt is magába foglaló bálozóknak.
Házassági évfordulót ünnepeltek
2010. február 13.

1932.02.07.-én született: Mészáros Ilona, akinek 4 évig udvarolt Séra Tibor, született: 1930.10.30.-án. 1950.02.14.-én a taktaszadai református egyháznál Szabó Lajos tiszteletes úr előtt házasságot kötöttek. Szerelmük gyümölcseként született három gyermekük. Séra Erzsébet, Séra Tibor és Séra Ilona. 2010.02.12.-én Taktaszada Polgármestere, Vajtó János úr látogatott az ünneplő családhoz, hogy köszöntse 60. házassági évfordulójuk alkalmából Ilonka nénit és Tibi bácsit. Boldogan beszélgettek emlékeket felidézve. Hét unokájuk van, öt fiú és két lány, valamint öt fiú dédunoka. Remélik,hogy sokáig élvezhetik még gyermekeik szeretetét. Sok boldogságot kívánunk nekik valamint erőt egésséget.

Farsangi mulatság
2010. február 1.

Szívesen járnál boszorkányok és tündérek között? Ha igen, a Te napod 2010. február 13. mely nap estjén 19 órakor kezdetét veszi az igazi mulatás. S mindjárt az elején varázslatos élményben lehet részed. Járulj hozzá Te is a hangulatteremtéshez, hozd el jelmezedet, hangszeredet, jó kedvedet! S, ha szereted a hordóba rakott szőlőt, gyere barátoddal a taktaszadai Művelődési Házba!
További tudnivalók ügyében hívd a 47/592-004-es telefonszámot!

Megalakult a Családok Klubja
2010. február 1.

2010. január 15-én megalakult a "Családok Klubja" címet viselő legújabb civilszervezet a Művelődési Házban. A sok meghívott család közül, végül is 14 család fogadta el a meghívást, akik nagyon kellemes hangulatú délutánt töltöttek el együtt. A "Családok" tervek szerint kéthetenként fognak találkozni a Művelődési Házban.
Céljuk:

 • A különböző családok szokásainak, életmódjának megismerése, tapasztalatok cseréje.
 • Közös kulturális programok szervezése.
 • Régi hagyományok felkutatása, ápolása.
 • Fiatal-közép-és idős korosztály életmódjának, kultúrájának megismerése, a mai kor elvárásaihoz igazítása, fejlesztése.
 • A mai kor technikai vívmányainak megismerése, fejlesztése (közös videózás, CD-DVD nézés, internetezés, mobil kezelés, skypolás (ingyenes internetes telefon használat...)
 • Közreműködés Taktaszada közösségi életében.

A klub tagjai tagsági díjat fizetnek, és a megalakulás napján maguk közül vezetőt választottak Tóth Istvánné személyében.

A családokkal érkező gyermekek is örömmel vették birtokba a játékokat és vidámsággal, kacagással, jó hangulatban ismerkedtek, barátkoztak egymással.

Az első találkozás végén a csapat máris a következő találkozó programjaira adott ötleteket, örömmel készülve a második találkozóra, ahová további családok jelentkezését várják.

Vissza a Archívumhoz

 


Pásztor Jánosné
polgármester

Pávakör első CD-je

Dalok a Cd-ről:
1.
A Takta partján
2.
Szerelmes dalok

 

© 2002-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.