 |
| |
Receptklub |
 |
| |
| Kemencében
sült magyaros kenyérlángos |
|
A
kenyérlángos úgy keletkezett, hogy a dagasztóteknőben maradt
tésztamaradványt kikotorták, hogy ne vesszen kárba, majd
kerek lángosokat sütöttek belőle. A frissen kisült lángost
megzsírozták és a kemene körül szaladgáló gyerekek, melegen
jóízűen fogyasztották. A kemencében sült kenyérlángosnak
nincs párja, de elektromos sütőben, vagy a kenyérsütő gépben
kelesztett kenyértésztából is finom kenyérlángost süthetünk.
A kenyérlángos finom vacsora étel, de kiváló vendégcsalogató
a pincékhez, baráti borozgatáshoz!
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 db főtt burgonya, 5 dkg élesztő,
1 db kockacukor, 4 dkg só és annyi langyos tej, amennyivel
kenyér-keménységű kelt tésztát gyúrunk.
Feltét: felkarikázott hagyma,(lehet lilahagyma
is,de póréhagyma is finom),kockázott húsos szalonna, (bacon
nagyon finom rá),3-4 karika csípos zöldpaprika, fokhagymás
tejföl, bors, pirospaprika, zöldfűszerek stb.
|
Elkészítés:
A
tésztát kelés után nagy tepsibe kézzel ellapítjuk. Kemencében
picit elősütjük. Kivéve a tetejére kenjük a zúzott fokhagymával
elkevert tejfölt, a felkarikázott vöröshagymát, a húsos
szalonnakockát(bacon az igazi) és megszórjuk a kedvenc fűszereinkkel,
majd készre sütjük.
Tehetünk a szalonna mellé karikázott füstölt kolbászt, vagy
a hagyma mellé csípos zöldpaprika karikákat, sőt egy-két
paradicsom karikát is.
Fatüzelésű
kemencében sütve az igazi. De ekkor csak törni szabad, tartja
a mondás, mert ha vágják, összedűl a kemence.
Fehér bor illik hozzá!
|
| BODAG/cigánykenyér/ |
Hozzávalók:1
kg liszt,1 csomag élesztő,gondolatnyi só,víz
|
|
Elkészítés
Az anyagokat vízzel összegyúrjuk közepesen kemény tésztává,kelesztjük.
Tetszés szerinti vastagra , a tepsink méretétől függően
kinyújtjuk, és pirosra sütjük. Nem szeleteljük, hanem darabokat
törve belőle fogyasztjuk.
|
| BODAG/cigánykenyér/
sparhelt platniján sütve |
|
Hozzávalók:1
kg liszt, só ízlés szerint, kávéskanál szódabikarbóna,víz
|
| Elkészítés:
Hozzávalókat összegyúrjuk, közepesen kemény tésztát kapjunk.10-15
perc után hengerformájúra sodorjuk. A hengert feldaraboljuk.
A darabkákat tetszés szerinti vastag köralakúra kinyújtjuk,
de a legeredetibb kézzel széthúzni és úgy a sparhelt platniján
mindkét oldalát megsütni. Kézzel törve darabolva fogyasztjuk.
|
|
Krumplipaprikás |
Ez
az étel nagyon gyorsan és nagyon finomra elkészítheto, a
lényeg az, hogy finom füstölt árut kapjunk hozzá.
Hozzávalók
Húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna,
20-30dkg finom füstölt kolbász
Zöldségek: egy nagy fej hagyma, 1kg krumpli
Egyéb: egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika
|
| Elkészítés:
A füstölt szalonnát feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Egy
lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a füstölt szalonnát,
megpirítjuk, az apróra szeletelt hagymát üvegesre pirítjuk.
Beletesszük a feldarabolt krumplit, beletesszük a pirospaprikát,
és ízlés szerint megsózzuk. Fedő alatt kis ideig pároljuk,
majd felöntjük vízzel, és beletesszük a felkarikázott füstölt
kolbászt. Puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult, tálalhatjuk.
Savanyúságnak kovászolt uborkát vagy uborkasalátát adhatunk
hozzá.
|
|
Magyaros
burgonyaleves |
Hozzávalók:
45dkg burgonya,
2ek liszt,
3ek. olaj,
5dkg lecsó,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem,
fűszerpaprika, kömény, só.
|
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott burgonyákat kockákra vágjuk és
a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben
hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Közben zsemleszínű
rántást készítünk, amelyet fűszerpaprikával, őrölt köménnyel,
zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével
ízesítünk. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk
és a tűzről lehúzva simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt,
besűrítjük a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges,
utóízesítjük.
|
| Becsinált
leves (4-6 személyre) |
| Hozzávalók:
50dkg apróhús
15dkg sárgarépa
10dkg fehérrépa
15dkg mirelit zöldborsó
10dkg kelvirág
5dkg gomba
5dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
petrezselyem
zellerzöld
bors
só
3 tojássárgája
(kb. 1dl tejszín)
néhány csepp citromlé
|
Elkészítés:
A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon
kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a felkockázott
sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított
és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket,
majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van
- csontlével). Ekkor tedd bele egészben a megtisztított
vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet és
zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön
fozd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele
a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle
a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat
jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd
apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen,
s ezt a dúsító mixet lassan csurgasd bele a - közben folyamatosan
kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp citromlével
ízesítsd a becsináltat A becsináltleveshes használt apróhús
(aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból,
illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.
A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is.
Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe,
hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel,
s ilyenkor a zöldborsót is külön fozzük meg. Ekkor a sorrend
úgy módosul, hogy ha minden puhára fott, berántjuk a levest,
jól összeforraljuk, majd beletesszük a fott borsót, végül
a tojásos-tejszínes mixet .
|
|
Savanyú
káposzta leves |
| Hozzávalók:
1,5 liter víz,
2,5 liter savanyú káposztalé,
0,5kg fehérkaraj,
0,5kg kolbászhús,
3db sárgarépa,
2db fehérrépa,
1-2 szál torma,
2-3 evőkanál liszt,
1 liter tejföl,
2dl olaj, a disznó agyveleje.
|
Elkészítés:
A sárgarépát és a fehérrépát apró kockákra vágjuk, és amikor
félig megpuhult hozzáadjuk a félig megpuhult húst és a tormát,
együtt párolják néhány percig, majd annyi vizet öntenek
rá, amennyi ellepi. Mielőtt megfőne teljesen (kb. felfőtt)
felöntik káposztalével. A fűszerezett kolbászhúsból gombócokat
készítünk, amikor felfőtt a leves, az aggyal együtt beletesszük,
kevés borsot és sót adunk hozzá. A tejfölt liszttel elkavarjuk,
és a tűzről levett levesbe öntjük. Ezután forrón tálalható |
|
Árvácska
leves |
| Hozzávalók:
1 vöröshagyma, só, 1/5dl olaj, 1 csokor
zellerlevél, 1 csokor petrezselyem zöld
|
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd
1 liter vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a
zellerlevelet, a petrezselyem zöldet. Öt percig lassú tűzön
forraljuk, majd kivesszük a lébol a zellerlevelet, a petrezselyem
zöldet, Vékony vagy reszelt tésztát főzünk bele.
|
|
Lecsó |
| Hozzávalók
Húsok: 20dkg igazi jó húsos füstölt szalonna.
Zöldségek: három nagy fej hagyma, 1kg zöldpaprika,
1kg paradicsom
Egyéb: Egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika |
Elkészítés:
A füstölt szalonnát feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk.
A zöldpaprikát, paradicsomot megmossuk, és feldaraboljuk.
Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük a füstölt
szalonnát, megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírból a megpirult
szalonnát és melegen tartjuk.A szalonnazsírba beletesszük
az apróra szeletelt hagymát is üvegesre pirítjuk.
Ezután beletesszük a feldarabolt paprikát és a paradicsomot.
Megszórjuk pirospaprikával, és ízlés szerint megsózzuk.
Fedő alatt puhára pároljuk, és zsírjára sütjük. Aki szereti
fokhagymával is ízesítheti. A zsírjára sült lecsó friss
meleg kenyérrel nagyon finom, de nem rontja el, ha a lesült
lecsóra 2-3 tojást ütünk, és azzal elkeverve megsütjük.
Ne felejtsük el a pirult szalonnát a tetejére szórni és
így tálalni.
|
Jó
étvágyat kívánunk!
|
Pásztor
Jánosné
polgármester |
|