 |
| |
Receptklub |
 |
| |
| Ördögpirula
receptje |
Nyolcvan
gombóchoz:
Hozzávalók: 25dkg margarin,
6dlvíz, 80dkg liszt, 10db
tojás |
|
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet a margarinnal együtt, majd hirtelen
beleöntjük a lisztet, miközben szaporán kavargatjuk a masszát.
Amikor felvesz egy csirizes állapotot, levesszük a lángról.
A tojásokat kettesével ütjük a masszába kevergetés mellett,
majd evőkanálnyi darabokat szaggatunk ki belőle, amelyeket
forró olajba teszünk. Érdekességként említendő, hogy a kiszaggatott
darabok szapora forgásba lendülnek az olajban, gömbölyű
formájukat így nyerik el. Az aranysárgára sült golyókat
kakaós porcukorban megforgatjuk. |
|
Dorogmai
karika |
Hozzávalók
1kg
liszt
0,5kg
zsír
20
evőkanál kristálycukor
2dkg
élesztő pici tejjel elkeverve
4tojás
sárgája
2csomag
vanília
igény
szerint porcukor |
|
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrni, újnyi vastagságúra
nyújtani, lyukas közepű linzer szaggatóval kiaszaggatni,
tepsibe rakni. A tepsibe kb 10 percig kell kelni hagyni.
Forrósütőbe világosra kell sütni. A megsült forró karikákat
vaniliás porcukorba kell meghömpörgetni.
Egyszerű, gyors, és finom.
|
|
Kakaós
kalács kenyérsütő gépben |
|
Olyan
sorrendbe kell rakni a gépbe, ahogyan írva van:
3dl
langyos tej
1dl olaj
5evokanál kristálycukor(nem púpus)
2csomag vanília
1csomag mazsola (kis csomag)
50dkg simaliszt
1/4 élesztő
Ha nincs mazsola, egy csomag kókusz, ha nincs kókusz ízlés
szerint kakaó, mely lehet instant is.A
szint közepesre, a súlyt a legnagyobbra állítjuk.
|
|
Gyümölcsös
pite |
|
8
tojásról piskótát készítünk. 8 tojás sárgájához
6 kanál kristálycukrot, 1 teáskanál
citromlevet teszünk és habosra keverjük, majd hozzáadunk
1 sütőport, 8 kanál lisztet,
és lazán hozzákeverjük a 8 tojás fehérjéből 2 kanál
kristálycukorral felver kemény habot. Az így összeállított
piskótát megsütjük.
Krém
a piskóta tetejére: 3 pohár tejfölhöz 8
kanál cukrot keverünk. 1dl vízben
felfőzünk egy zselatint. Pici hűtés után hozzákeverjük a
cukros tejfölhöz. A krémbe ízlés szerint gyümölcsdarabokat
keverünk. Az így kapott masszát a kihűlt piskóta tetején
elsimítjuk. A süteményt csoki, vagy torta reszelékkel megszórjuk.
20 perc múlva szeletelhetjük.
|
|
Fahéjas
teasütemény |
|
6
db tojás , 5 dkg vaj ,1/3 pohár cukor, 3/4 pohár liszt ,
fél vanília rúd , 1 kávéskanál őrölt fahéj , tetszés szerint
apróra vágott mandula .
4 tojást keményre főzünk . Utána kivesszük a sárgáját és
vajjal elkeverjük . Hozzáadjuk a vaníliát , cukrot , fahéjat
, 1 egész tojást , és végül a lisztet . 15 percig keverjük
és elnyújtjuk a tésztát fél cm vékonyra és kispohárral karikákat
szaggatunk belőle . Kikent sütőlemezre tesszük , kenjük
tojással és szórjuk meg fahéjas cukorral , vagy helyezzünk
a közepébe egy egész dióbelét . Enyhén forró sütőbe sütjük
.
Tejfölös süti: 15 dkg vaj , 15 dkg porcukor, mandula aroma
, 3 db tojás , 20 dkg liszt , ezt összegyúrjuk , majd kétfelé
vesszük és kerek sütőbe úgy hogy az oldalát is takarja elhelyezzük
.
20 dkg tejszint pici sóval habosan felverünk félretesszük
és v10 dkg cukrot fél vanília rudat 3 tojás sárgáját jól
elkeverünk és összekavarjuk az félretett tejszínnel . rátesszük
a már megsült tésztára ezt követően a tészta másik felét
teteje tésztának és 30 percig langyos sütőbe sütjük . cukrozott
gyümölcsökkel díszítjük , vagy olvasztott csokival csorgathatjuk
a tetejét .
|
Jó
étvágyat kívánunk!
|
Pásztor
Jánosné
polgármester |
|