 |
| |
Receptklub |
 |
| |
| Tárkonyos
leves |
Hozzávalók
Olaj, 1fej hagyma, 4db
csirke mell, 20dkg gomba, 20dkg
sárgarépa, 20dkg zöldborsó, 1l
tejszín, 3kanál liszt, 1kanál
mustár, só, bors, 3kanál citromlé, babérlevél,
tárkony, 1,5l víz. |
Elkészítés
A forró olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, rádobjuk
a csíkokra vágott csirke mellett, valamint a kockára vágott
többi zöldséget, óvatos kavarás mellett pároljuk. Mikor
zsírjára sül felengedjük vízzel és befűszerezzük, majd puhára
főzzük. A tejszínt simára keverjük a liszttel és a mustárral,
majd besűrítjük vele a levest és 3-4 percig jól felforraljuk.(citrom
karikával tálalva még pikánsabb és még mutatósabb. |
|
Zellerkrém
leves tornász módra (5főre) |
Hozzávalók
2db zeller gumó
2db burgonya
só, bors, 2cikk fokhagyma, ételízesítő, 1
tejföl, 1dl tej. |
| A
megfőzött, fűszerezett alapanyagokat turmixoljuk és pirított
kenyérrel tálaljuk.
|
|
Galambbecsinált
– leves |
Hozzávalók
2 gyenge fiatal galamb, másfél evk olaj vagy 2 dkg zsír,
15dkg leveszöldség, 2 dkg liszt , fél citrom leve, 1 tojás
sárga , só. |
| Elkészítés
A megtisztított galambokat négyfelé vágjuk, 2 dkg zsíron
megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk.a bele készített
zöldségeket zsíron megpároljuk majd egy kanál liszttel lehintjük.
Ezt követően felengedjük vízzel és a húst puhára pároljuk.
A tűzről levéve egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk
1 tojás sárgát . Citromkarikával tálaljuk .
|
|
Borscsleves |
|
Hozzávalók
30dkg sovány marhahús ,2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír,
10 dkg sárgarépa , és petrezsejemgyökér, 20 dkg burgonya,
10 dkg cékla, 20 dkg fehérkáposzta, 1 kis fej v hagyma,
10dkg paradicsom 1 dkg liszt,1 dl tejföl ,só ,párszem bors,citrom
vagy ecet. |
| Elkészítés
A marhahúst a zöldségfélék és a hagyma megpárolása után
hosszú csíkokra vágunk, ezt követően beletesszük a hámozott
, cikkekre vágott paradicsomokat a kockára vágott burgonyát
és a vékony metéltre vágott káposztát, borsot, pár csepp
ecetet és puhára főzzük. a lisztből világos rántást készítünk
és berántjuk a LEVEST.
|
|
Hideg
almaleves |
Hozzávalók30
dkg alma , 10dkg cukor, 1dl tejfel ,1 db tojás ,1 dl tej
,1dl fehér bor ,
só , fahéj , szegfűszeg , citromhély , citromlé , liszt
|
| Elkészítés
A cukrot ,tejet, tejfölt, tojást habarásnak előkészítjük.
Az almát fahéjjal szegfűszeggel kevés vízben puhára párolunk.
habarjuk és lehűtjük.
Meggylevesnél
a főzővízbe kevés vörösbort teszünk :meggy :30dkg , cukor
12 dkg , 1 dl tejszín vagy tejföl .
|
|
Tejleves |
Hozzávalók
másfél liter tej, fél liter víz , só, 5 dkg cukor. betét:
1 egész tojásból és 10 dkg lisztből reszelt tészta. |
| Elkészítés
A tojásból és a lisztből jó kemény tésztát gyúrunk , finomra
megreszeljük és a vízzel hígított, sóval cukorral ízesített
tejbe befőzzük. Esetleg a reszelt tésztából fél részt kihagyunk
, hogy túl sűrű ne legyen. Apró kockatésztát is főzhetünk
bele.
|
|
Sárgaborsó
leves |
Hozzávalók
20dkg sárga feles borsó, másfél evőkanál olaj vagy 2 dkg
zsír, 2 dkg liszt, hagyma , só . |
| Elkészítés
A száraz babhoz hasonlóan főzzük , berántjuk és áttörjük.
Külön sós vízben kifőzött csipetkével vagy zsírban sült
betéttel tálaljuk. Tartalmasabbá tehetjük , ha tálalás előtt
virsli vagy krinolin karikákat rakunk bele.
|
|
Galambbecsinált
– leves |
Hozzávalók
2 gyenge fiatal galamb, másfél evk olaj vagy 2 dkg zsír,
15dkg leveszöldség, 2 dkg liszt , fél citrom leve, 1 tojás
sárga , só. |
| Elkészítés:
A megtisztított galambokat négyfelé vágjuk, 2 dkg
zsíron megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk.a bele készített
zöldségeket zsíron megpároljuk majd egy kanál liszttel lehintjük.
Ezt követően felengedjük vízzel és a húst puhára pároljuk.
A tűzről levéve egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk
1 tojás sárgát . Citromkarikával tálaljuk .
|
|
Borscsleves: |
|
Hozzávalók
30dkg sovány marhahús ,2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír,
10 dkg sárgarépa , és petre- zsejemgyökér, 20 dkg burgonya,
10 dkg cékla, 20 dkg fehérkáposzta, 1 kis fej v hagyma 10dkg
paradicsom 1 dkg liszt,1 dl tejföl ,só ,párszem bors,citrom
vagy ecet. |
| Elkészítés:
A marhahúst a zöldségfélék és a hagyma megpárolása
után hosszú csíkokra vágunk ezt követően beletesszük a hámozott
, cikkekre vágott paradicsomokat a kockára vágott burgonyát
és a vékony metéltre vágott káposztát, borsot, pár csepp
ecetet és puhára főzzük. a lisztből világos rántást készítünk
és berántjuk a LEVEST. |
|
Hideg
almaleves |
Hozzávalók
Hozzávalók:30 dkg alma , 10dkg cukor, 1dl tejfel ,1 db tojás
,1 dl tej ,1dl fehér bor ,
só , fahéj , szegfűszeg , citromhéj , citromlé , liszt.
|
|
Elkészítés:
A cukrot ,tejet, tejfölt, tojást habarásnak előkészítjük.
Az almát fahéjjal szegfűszeggel kevés vízben puhára párolunk.
habarjuk és lehűtjük.Meggylevesnél a főzővízbe kevés vörösbort
teszünk: meggy,30dkg , cukor 12 dkg , 1 dl tejszín vagy
tejföl .
|
Jó
étvágyat kívánunk!
|
Pásztor
Jánosné
polgármester |
|